Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патопсихологія.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
360.96 Кб
Скачать

24. Порушення операційного компоненту мислення

Мислення як узагальнене і опосередковане віддзеркалення дійсності виступає практично як засвоєння і використання знань. Це засвоєння відбувається не у вигляді простого накопичення фактів, а у вигляді процесу синтезування, узагальнення і відвернення, у вигляді застосування нових інтелектуальних операцій. Мислення спирається на відому систему понять, які дають можливість відобразити дію в узагальнених і відвернутих формах.

Як правильно указує в своїй роботі "Про мислення і шляхи його дослідження" С. Л. Рубінштейн, узагальнення є слідство аналізу, що розкриває істотні зв'язки між явищами і об'єктами. Воно означає інше відношення до об'єкту, можливість встановлення інших зв'язків між об'єктами. З іншого боку, воно представляє можливість встановлення зв'язку між самими поняттями. Встановлені і узагальнені в колишньому досвіді системи зв'язків не анулюються, утворення узагальнення йде не тільки шляхом наново здійснюваного узагальнення одиничних предметів, а шляхом узагальнення колишніх узагальнень. На це указував Л.С. Виготській. Узагальнення дане в системі мови, яка служить передачі загальнолюдського досвіду і дозволяє вийти за межі одиничних вражень.

При деяких формах патології психічної діяльності у хворих втрачається можливість використовувати систему операцій узагальнення і відвернення.

Дослідження мислення хворих, страждаючих різними захворюваннями мозку, виявили, що порушення операційного компоненту мислення приймають різні форми. При всій їх різноманітності вони можуть бути зведені до двох крайніх варіантів: а) зниження рівня узагальнення, б) спотворення процесу узагальнення.

Зниження рівня узагальнення

Зниження рівня узагальнення полягає в тому, що в думках хворих домінують безпосередні уявлення про предмети і явища; операція загальними ознаками замінюється встановленням суто конкретних зв'язків між предметами. При виконанні експериментального завдання подібні хворі не в змозі зі всіляких ознак відібрати ті, які якнайповніші розкривають поняття. Так, наприклад, в досвіді по методу класифікації один з подібних хворих відмовляється об'єднати в одну групу кішку з собакою, "тому що вони ворогують"; інший хворий не об'єднує лисицю і жука, тому що "лисиця живе в лісі, а жук літає". Приватні ознаки "живе в лісі", "літає" більше визначають думки хворого, ніж загальна ознака "тварини".

25. Порушення динаміки мисленевих процесів

Порушення темпу: прискорення і уповільнення мислення. Прискорення - збільшення кількості асоціацій в одиницю часу. Думки поверхневі, малодоказові, виникає скачка ідей (безперервна зміна тематики мови залежно від предметів, що випадково потрапили в полі зору). Уповільнення - зменшення числа асоціацій в одиницю часу. Лабільність - феномен, що рідко зустрічається, який полягає в швидкій зміні темпу: спочатку різке прискорення, що змінялося різким уповільненням. Порушення рухливості мислення (тугоподвижність мислення, торпидність, ригідність, інертність). Деталізація, усебічність, в'язкість. Деталізація - постійне залучення в розумовий процес другорядних неістотних подробиць (порушення економічності мислення). Усебічність - виражена деталізація, що поєднується з систематичним застряванням на побічних асоціаціях при подальшому поверненні до основної думки (лабіринтове мислення). В'язкість - крайній ступінь усебічності, при якій деталізація так спотворює основну думку, що робить її незрозумілою. Втрачається здатність утримувати центральну лінію розмови, важко повернутися до теми бесіди.