Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posobie_OiM_EHA_chast_II.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Зведена таблиця впливу чинників на чистий прибуток звітного періоду

Показники

Сума, тис. грн.

Зміна цін

62,3

Обсяг реалізованої продукції

259,3

Обсяг зробленої продукції

-81,6

Адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати

-10,3

Інші операційні доходи

12,7

Прибутки від участі в капіталі

-3,2

Фінансові доходи

-7,5

Фінансові витрати

-2,7

Податок на прибуток

-68,6

Усього

160,4

Таким чином, вплив усіх наведених вище чинників на чистий прибуток аналізуємого підприємства має позитивне значення і складає 160,4 тис. грн. у звітному періоді.

Головний факторний ланцюжок, який формує прибуток, може мати такий вигляд:

витрати  обсяг виробництва  прибуток

Складові цього ланцюжка повинні знаходитись під постійною увагою і контролем. Ця задача вирішується на основі організації врахування витрат за системою “директ-костинг”, значення якої зростає в умовах ринкових відносин.

Першою особливістю системи “директ-костинг” є поділ витрат на постійні та змінні. Змінні витрати прямо залежать від обсягу та асортименту продукції, що випускається. Навпаки, постійні витрати не залежать від зміни обсягу продукції. Незважаючи на деяку умовність розподілу витрат на постійні та змінні, цінність такого поділу полягає в спрощенні врахування і підвищенні оперативності отриманих даних про прибуток.

Друга особливість системи “директ-костинг” – поєднання виробничого і фінансового обліку. Основна модель звіту для аналізу прибутку виглядає таким чином:

Обсяг реалізації – 4 718 тис. грн.

Змінні витрати – 2 136 тис. грн.

Маржинальний прибуток – 2 582 тис. грн.

Постійні витрати – 1 275 тис. грн.

Прибуток – 1 307 тис. грн.

З одного боку, маржинальний прибуток являє собою різницю між виручкою від реалізації і змінними витратами. З другого – це сума постійних витрат і прибутку. Все це дозволяє складати багатоступінчасті звіти, що важливо для деталізації аналізу.

Третьою особливістю системи “директ-костинг” є багатостадійність складання звіту. В звіті про прибуток змінні витрати можна поділити на виробничі та невиробничі; в цьому випадку звіт стане триступінчастим.

Четверта особливість системи “директ-костинг” – розробка методики економіко-математичного і графічного подання й аналізу звітів для прогнозу чистих прибутків.

У прямокутній системі координат будується графік залежності собівартості і прибутку від кількості одиниць випущеної продукції. По вертикалі подаються дані про собівартість і прибуток, а по горизонталі – кількість одиниць продукції (рис. 8.4). У точці критичного обсягу виробництва К немає прибутку і немає збитку. Справа від неї знаходиться зона прибутку. Для кожного значення Q (кількість одиниць продукції) чистий прибуток визначається як різниця між розміром маржинального прибутку і постійних витрат.

Рис. 8.4. Графік взаємозв’язку показників обсягу виробництва, витрат і прибутку (К – точка критичного обсягу виробництва)

Зліва від критичної точки розташована зона збитків, що виникла в результаті перевищення розміру постійних витрат над розміром маржинального доходу.

Користуючись графіком (рис. 8.2), можна провести деякі розрахунки для аналізу залежності “витрати – обсяг виробництва – прибуток”. У точці критичного обсягу отримали:

ОВ  Ц – ОВ  ЗВ – ПВ = 0, (8.24)

де ОВ – обсяг виробництва;

Ц – ціна одиниці продукції;

ЗВ – змінні витрати;

ПВ – постійні витрати.

Тоді критичний обсяг виробництва буде дорівнювати:

(8.25)

Перетворення формули (8.25) розкриває зв’язок обсягу продукції і відносного маржинального доходу:

(8.26)

де р – відносний рівень питомих змінних витрат у ціні продукту (р = ЗВ : Ц);

(1 – р) – відносний прибуток.

Точка критичного обсягу виробництва розташується вище, якщо збільшення постійних витрат буде інтенсивнішим. Розподіл витрат на постійні і змінні та використання маржинального прибутку дозволить більш правильно проаналізувати різні варіанти управлінських рішень для вибору найбільш оптимального з них. Впровадження цієї методики в практику українських підприємств буде мати велике значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]