Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komplexny_ekzamen_Koledzh_shpora_2012_skoroch.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
443.9 Кб
Скачать

15. Облік та аналіз трудомісткості продукції.

Обліку підлягає нормована трудомісткість: базисна, планова, проектна, і фактична. Для найважливіших видів продукції нерідко виникає необхідність розраховувати як технологічну, так і трудомісткість обслуговування, виробничу, управління виробництвом і повну.

Важливим завданням є облік змін трудомісткості за конструктивними, технологічними, організаційними чинниками. Підлягають обліку зміни трудомісткості внаслідок перегляду застарілих і помилково встановлених норм, введення технічно обґрунтованих норм, змін у структурі і обсягах кооперованих поставок.

Водночас із обліком трудомісткості виробів в нормо-годинах ведеться облік поопераційних і комплексних розцінок, середнього розраду складності робіт за виробами, середньої вартості однієї нормо-години.

Первинними документами для ведення обліку трудомісткості є технологічні карти, технологічні маршрути, нормувальні карти, відомості норм часу і розцінок, норми обслуговування і продуктивності устаткування, чисельності працівників, штатний розклад, плани виробництва продукції, повідомлення про конструктивні і технологічні зміни, акти впровадження організаційно-технічних заходів.

Основою планово-економічних розрахунків є нормована технологічна трудомісткість, яка складається з поопераційних штучно-калькуляційних норм часу.

У трудомісткість основної продукції підприємства не включаються трудові затрати працівників допоміжних підрозділів і невиробничої групи, які не належать до основної діяльності: наприклад, затрати праці на капітальний ремонт обладнання, виробництво всіх видів енергії (крім стисненого повітря), капітальний ремонт будівель і споруд і т.п.

Види трудомісткості.

  • технологічна трудомісткість (Ттех), яка включає всі затрати праці основних робітників (тобто зайнятих виробництвом продукції) – як відрядників, так і почасовиків;

  • трудомісткість обслуговування виробництва (Тобс) включає всі затрати праці допоміжних робітників;

  • виробнича трудомісткість (Твир) – це всі затрати праці основних і допоміжних робітників;

  • трудомісткість управління виробництвом (Тупр) включає затрати праці керівників, спеціалістів, службовців, обслуговуючого персоналу і охорони.

  • повна трудомісткість (Т) це витрати праці всіх категорій промислово-виробничого персоналу:

; або

На першому етапі аналізу важливо оцінити виконання запланованих завдань з економії трудових затрат у розрахунку на всю виробничу програму по підприємству в цілому і в розрізі цехів.

На подальших етапах аналізу зниження трудомісткості виробничої програми вивчаються причини зміни норм трудових затрат. Матеріали такого аналізу дозволяють оцінити масштаби і ефективність впровадження на підприємстві технічних, організаційних та інших заходів, що забезпечують зниження рівня трудових затрат.

Аналіз трудомісткості продукції включає також вивчення діючого порядку формування і виконання календарного плану перегляду норм, його ув'язку з планом зниження трудомісткості по цехах (дільницях) і підприємству в цілому. Аналізуючи своєчасність і обґрунтованість перегляду норм, слід оцінити рівень їхньої якості, поділ робітників за рівнем виконання норм, а також виконання графіка впровадження технічно обґрунтованих норм трудових затрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]