Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 4. Системи табличної обробки даних. Таблич...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
9.37 Mб
Скачать

4.9. Редагування даних

Дані, введені у комірку, можна змінити (відредагувати), замінити або вилучити. Перед введенням або редагуванням даних у будь-якій комірці ЕТ, треба зробити цю комірку активною. Доцільно також вибрати кнопками панелі інструментів шрифт у списку „Шрифт”, його розмір, а також тип шрифту (жирний, курсив, підкреслення). Редагування даних відбувається у режимі „ПРАВКА”.

Вводити дані можна безпосередньо або в поле активної комірки (для цього слід клацнути двічі лівою кнопкою миші по комірці або натиснути клавішу <F2>), або у поле рядка формул (для цього слід клацнути лівою кнопкою миші на рядку формул). При цьому курсор набуває вигляду вертикальної риски, яку можна переміщувати за допомогою клавіш управління курсором або за допомогою миші (покажчик миші перевести у потрібну позицію і натиснути ліву кнопку).

Символи у комірку можуть вводитись в режимі „ЗАМЕНА” або „ВСТАВКА”. У першому випадку введений символ заміщує той символ, на якому знаходився курсор. У режимі „ВСТАВКА” символи що знаходяться праворуч від курсору, зсуваються праворуч, а символ вставляється на звільнене місце. Переключення між режимами здійснюється клавішею <Insert>. Після введення символу, курсор переміщується на одну позицію праворуч. Для видалення символу, що знаходиться праворуч від позиції курсору, слід натиснути клавішу <Delete>, а символу, що знаходиться ліворуч від курсору – клавішу <BackSpace>.

Натискання клавіші <Enter> або кнопки у рядку формул завершує процес введення та редагування даних у комірці, а натискання клавіші <Escape> – відміняє його.

Заміна даних: вибирається комірка і заноситься нове значення та натискається клавіша <Enter> .

Зміна (редагування) даних може відбуватись одним із наступних способів. Для цього потрібно вибирати комірку і:

 натиснути клавішу <F2>, внести зміни і натиснути <Enter>;

 двічі натиснути ліву кнопку миші, внести зміни і натиснути <Enter>;

 внести зміну у рядок формул і натиснути <Enter>.

Для видалення даних може використовуватися метод повного і часткового видалення. Справа в тому, що даним, які заносяться у комірки ЕТ, може бути наданий різний формат (спосіб подання даних). Наприклад, числові дані можуть бути показані як цілі, дробові, відсотками від введеного числа, датою, часом тощо.

Т ому, якщо використовується метод повного вилучення, то видаляються повністю і дані, і їх формат, а при частковому видаленні можна видалити або зміст даних (формат лишається), або формат даних (зміст лишається). Пункт меню „Правка Очистить (рис. 4.35) дозволяє вибрати спосіб видалення:

Рис. 4.35. Діалогове вікно для видалення даних

Дуже часто при введенні даних в ЕТ, замість чисел у комірці з’являються дати або відсотки. Це означає, що комірка попередньо містила дані про дати або відсотки, які були видалені клавішею <Delete>, проте їх формати лишилися. Для правильного відображення даних, які будуть вводитись пізніше, необхідно очистити (видалити) попередній формат, як було показано вище або надати їм новий формат.

На відміну від зміни та заміни даних, вилучення даних можна провадити не з однієї комірки а з декількох комірок (діапазону).

Типи даних. В комірки ЕТ можна вводити такі типи даних:

■ числа, включаючи дату і час;

■ текст (символи);

■ формули.