Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 4. Системи табличної обробки даних. Таблич...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
9.37 Mб
Скачать

4.9.2. Введення і редагування дати

Основною одиницею виміру часу в MS Ехсеl є доба. Вона представляється послідовними десятинними числами від 1 до 65380. Базова дата, яка представляється десятковим значенням 1, – це неділя, 1 січня 1900 року. Коли вводиться дата в комірку ЕТ, MS Ехсеl зберігає її у вигляді десяткового значення, яке дорівнює кількості днів між базовою та заданою датою. Наприклад, 1 січня 2000 року представляється десятковим значенням 36526, тому що різниця між 1 січня 1900 року і січня 2000 року складає саме 36526 день.

Час доби – це десяткова дріб, яка представляє частину доби між її початком (12:00 ночі) і заданою годиною. Наприклад, дванадцять годин дня подається значенням 0,5, тому що різниця між полуднем і північчю складає рівно половину доби. Отже абсолютний час 14:09:03 в день 23 жовтня 2000 року подається десятковим значенням 36822,5896180556.

Призначаючи десяткові значення дням, хвилинам і секундам, MS Ехсеl дозволяє виконувати досить складні розрахунки з датами та часом. Наприклад, для того, щоб визначити число днів між двома датами, можна відняти одну дату із іншої.

Хоч MS Ехсеl зберігає дати і час як десяткові значення, зовсім необов’язково вводити їх у такому вигляді. В MS Ехсеl є багато вбудованих форматів виводу дати і часу, але за умовчання дата вводиться у форматі ДД/ММ/РР, а час – у форматі ГГ:ХХ:СС, де ДД день, ММ - місяць, РР рік, ГГ години, ХХ хвилини, СС секунди.

Примітка. Для того, щоб ввести поточний час в комірку, або формулу, потрібно нажати клавіші Ctrl + Shift + : (двокрапка). При цьому час вводиться у 24-часовому форматі ЧЧ: ММ. Для введення поточної дати в комірку або формулу в форматі ДД:ММ:РР потрібно натиснути клавіші Ctrl + Shift + ; (крапка з комою).

4.9.3. Введення і редагування текстових даних

Текстові дані можуть містити практично будь-які символи. Якщо дані вводяться не у форматі числа або дати, то MS Ехсеl сприймає їх як текст. Для того щоб введені числа інтерпретувати як текст, то даним має передувати апостроф. Наприклад, якщо вводиться текст 1234, який може сприйнятися як число, тоді рядок введення тексту повинен мати вигляд ‘1234.

Якщо введений у комірку текст довший, ніж ширина комірки, то він поширюється праворуч на сусідні комірки, якщо вони порожні. Якщо сусідні комірки праворуч не порожні, то текст на екрані урізається, однак у пам’яті комп’ютера цей текст зберігається повністю. Довгий текст в комірці можна легко побачити, розширивши стовпець подвійним клацанням на межі стовпця у його заголовку. При цьому ширина стовпця пристосується на найдовше значення у цьому стовпці.

Для того, щоб полегшити читання довгих текстових даних, MS Ехсеl надає можливість переносити текст у комірці на декілька рядків. Для цього потрібно виділити комірку і вибрати в меню „Формат” команду „Ячейки” і на вкладці „Выравнивание у вікні діалогу що з’явиться, встановити прапорець „Переносить по словам”, а потім натиснути клавішу <Enter>.

Більшість ЕТ починаються з текстових даних, які під час введення автоматично вирівнюються системою за лі­вим краєм комірок і набираються, як правило, шрифтом Тіmes New Rоmаn з розміром 10...14пт (1пт = 0,35 мм). Символи цього шрифту мають невеликі засічки, є зручни­ми для читання і широко використовуються в основній частині тексту документа.

Шрифти типу Агіаl називаються рубаними, вони не мають засічок. Їх часто вживають у заголовках та шапках таблиць. Тип шрифту для виділеного об'єкта вибирають за списком кнопки-піктограми („Шрифт”) панелі форматування.

Розміри шрифту в пунктах вибираються зі списку кнопки-піктограми („Размер шрифта”). Зазначимо, що розмір шрифту звичайної друкарської машинки дорівнює 14 пт.

Текст вводиться до активної комірки та в пам'ять комп’ютера при натисненні клавіші nter> або подвійним клацанням лівою кнопкою миші. Його можна вирівнювати за лівим краєм, за центром або за правим краєм за допомогою однойменних піктограм-кнопок . Щоб виправити помилки, які можуть виникнути під час введення інформації, потрібно користуватися клавішами керування <Delete>, <Insert> та <Ваckspace>.

Довгі заголовки таблиці, розміщені в декількох комірках стандартної довжини, зазвичай об'єднують, а потім центрують за допомогою кнопки („Объединить и поместить в центр”) .

Якщо довжина введеного до комірки тексту значно перевищує ширину стовпця, то за бажанням його можна розділити в межах комірки на декілька рядків. Примусове перенесення частини тексту на наступний рядок комірки здійснюється за допомогою клавіш <Alt + Enter>.