Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 4. Системи табличної обробки даних. Таблич...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
9.37 Mб
Скачать

4.9.1. Введення і редагування числових даних

Числові дані складаються з:

– числових даних (безпосередньо числа і числа з дробовою частиною);

– грошових даних ( після числа вказується позначення валюти);

– відсотків.

Числові значення містять тільки цифри від 0 до 9 та спеціальні символи: +, -,?, Е, е, ( ), ., , , $, %, /, *. Можливі такі основні форми числа: ціле, дійсне, з експонентою, дробове. Для цілого числа припустимо використовувати цифри 0...9, а також знаки „+” і „-„. Дійсне число включає додатково крапку, яка розділяє цілу і дробову частини в російськомовній версії MS Ехсеl. В англійській версії, за умовчання, замість десяткової коми використовується крапка, а кома використовується як роздільник розрядів. Крім того, MS Ехсеl дозволяє використовувати пробіл для відділення сотень від тисяч, тисяч від мільйонів тощо.

Примітка. Якщо вводити числа з пробілами, які розділяють групи розрядів, то в комірках вони з’являються поруч з пробілами, а в рядку формул без пробілів. Наприклад, при введенні 1 234 567,89 в рядку формул відобразиться число 1234567,89 а в комірці 1 234 567,89.

В MS Ехсеl числа подаються зазвичай, у природній формі. Якщо ви почнете введення зі знака “плюс” (+) чи мінус (), Ехсеl відкидає (плюс) і зберігає “мінус”, інтерпретуючи його як від’ємне число.

Символ Е або е використовується при введенні чисел в експонентному поданні. Число з експонентою складається з мантиси і порядків, розділених латинською літерою е або Е. Мантиса – ціле або дійсне число, порядок числа – завжди ціле число. Число з експонентою трактується як мантиса, помножена на 10 у степені, яка дорівнює порядку. Наприклад, MS Ехсеl інтерпретує 1Е6 як 1000000 (одиниця помножена на десять у шостому степені).

Числові значення, які поміщаються у круглі дужки, MS Ехсеl інтерпретує як від’ємні. Наприклад, значення (200) сприймається MS Ехсеl як – 200.

Якщо почати введення чисел із знаку долара ($), MS Ехсеl застосовує до комірки грошовий формат. Наприклад, при введенні до комірки $123456789 MS Ехсеl виведе в комірку $123 456 789, а в рядку формул 123456789. У цьому випадку MS Ехсеl добавляє пробіл при виведенні значень в комірку, так як він є частиною грошового формату MS Ехсеl.

Якщо закінчити введення числового значення знаком відсотка (%), MS Ехсеl застосує до комірки відсотковий формат. Наприклад, при введенні 20% MS Ехсеl виведе 20% в рядку формул і призначить комірці відсотковий формат, відображаючи у ній значення 20%.

Якщо при введенні числового значення використовується похила риска (/) і введений рядок символів не може бути інтерпретований як дата, то MS Ехсеl розглядає введене значення як дріб. Наприклад, якщо ввести 12 3/4, MS Ехсеl виведе 12,75 у рядку формул і призначить комірці дробовий формат, відображуючи у ній 12 3/4.

Примітка. MS Ехсеl дозволяє вводити в комірку більше ніж 16000 символів, але відображується у комірці не більше ніж 15 символів. Якщо вводити досить велике або мале числове значення, яке не може бути виведено у комірці, то MS Ехсеl використовує експонентне подання числа. Значення, які з’являються у комірці називаються відображеними значеннями. Значення, які зберігаються у рядку формул, називаються збереженими значеннями. Кількість відображених цифр залежить від ширини стовпця. Якщо ця ширина недостатня для виводу числа, то в залежності від формату який використовується, відображення MS Ехсеl може вивести або округлене значення, або рядок символів #.

Я кщо ви побачите декілька символів # там, де повинно бути число, потрібно збільшити ширину комірки.

Точність подання чисел із фіксованою комою задається кнопками-піктограмами

Перша збільшує кількість знаків після десяткової коми, а друга зменшує її. За допомогою спеціальних функцій можна округлити числа із заданою точністю до найближчого більшого (меншого) цілого тощо. Гранично допустима точність – 30 знаків після коми.

Завдання грошового, відсоткового форматів і формату з роздільником чисел на тріади виконується за допомогою кнопок , , .

Зміна формату може проводитись як у одній комірці, так і в діапазоні комірок. Для цього, попередньо потрібно виділити комірку або діапазон комірок, обрати пункт меню „Формат Ячейки” або правою кнопкою миші викликати контекстне меню і вибрати пункт „Формат ячеек... ”. На екрані з’явиться вікно форматів з декількома вкладками (рис. 4.35 ... рис. 4.40).