Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 4. Системи табличної обробки даних. Таблич...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
9.37 Mб
Скачать

4.13. Копіювання формул в діапазони комірок для повторних обчислень

Якщо у стовпці Відстань і Час введено по декілька значень, то нема необхідності кожний раз вводити формулу для обчислення швидкості. Замість цього формулу в комірці D4 можна скопіювати в діапазон комірок, наприклад від D5 до D9 (рис. 4.65).

Рис. 4.65. Копіювання формули

Для цього потрібно:

1. спосіб.

1. Вибрати комірку (або декілька комірок) з формулою (формулами), яку (які) потрібно копіювати. Якщо комірка одна, то треба зробити її активною. Якщо ж потрібно скопіювати вміст декількох комірок, потрібно вибрати відповідний діапазон комірок. Для цього потрібно клацнути мишею на першій комірці діапазону, а потім перетягти курсор до протилежного кінця діапазону (або клацнути лівою кнопкою миші на останній комірці діапазону, утримуючи клавішу <Shift>.

2. Скопіюйте вміст комірки D4 в буфер обміну ОС Windows. Для цього виберіть команду „Правка”, Копировать”, або клацніть на кнопці копіювання на стандартній панелі інструментів. Комірка, яка повинна копіюватись, виділиться пунктирним обрамленням.

3. Виберіть початкову комірку діапазону, у який буде здійснено копіювання D5.

4. Виберіть весь діапазон, перетягнувши мишу до комірки D9 і утримуючи клавішу <Shift> (рис. 4.66).

Рис. 4.66. Виділення діапазону для копіювання формули

5. Вставте інформацію, яка міститься в буфері обміну Windows, у виділений діапазон, вибравши команду „Правка Вставить”,, або скориставшись кнопкою „Вставить”, , яка розташована на стандартній панелі інструментів.

2. спосіб (за допомогою маркера заповнення).

Маленький квадратик, розташований у нижньому правому куті активної комірки називається маркером (точкою) заповнення (автозаповнення). Якщо комірка містить формулу, то при захваті та перетягуванні маркера заповнення буде скопійована формула.

В ибравши комірку, яка буде копіюватись, захопіть мишею маркер заповнення і перетягніть його. При перетягуванні маркера заповнення, діапазон комірок, у який здійснюється копіювання, виділяється спеціальним обрамленням. Перетягуйте маркер заповнення до тих пір, доки обрамлення не буде відображатись навколо всього діапазону (у нашому випадку D4 : D9) (рис. 4.67). Потім відпустіть кнопку миші. Програма MS Excel скопіює вміст первинної комірки D4 в інші комірки діапазону.

Рис. 4.67. Заповнення діапазону за допомогою маркера заповнення

Маркер заповнення також можна використовувати для інших цілей:

щоб заповнити діапазон послідовністю значень, які утворюють арифметичну прогресію. Наприклад, для цього потрібно увести в сусідні комірки перші два значення послідовності, наприклад 0,1 та 0,3 (рис. 4.69).

Рис. 4.69. Виділення вихідних комірок

Ці дві комірки будуть як вихідні (початкові). А далі треба просто перетягти маркер заповнення (рис. 4.70).

Рис. 4.70. Автозаповнення комірок

 для створення будь-якої послідовності даних. Для цього потрібно ввести її перше значення, а потім перетягнути маркер заповнення за допомогою правої кнопки миші. Після того, як кнопка миші буде відпущена, з’явиться контекстне меню (рис. 4.71), де необхідно вибрати потрібне.

Рис. 4.71. Контекстне меню автозаповнення