Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 4. Системи табличної обробки даних. Таблич...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
9.37 Mб
Скачать

4.17. Правило відносної орієнтації комірки

Формула, де в операнді використовуються посилання комірок, сприймається системою як шаблон, а посилання комірок у такому шаблоні – це вказівка на місцеположення комірок з операндами, відносно комірки з формулою. Наприклад, комірка з посиланням С3 містить формулу-шаблон додавання двох чисел, які знаходяться в комірках А1 і В4. Ці посилання є відносними і відображають ситуацію взаємного розміщення початкових даних в комірках А1 і В4 та результату обчислень за формулою в комірці С3.

Рис. 4.77. Шаблон (вказівка на місцеположення комірок з операндами

Згідно правила відносної орієнтації комірок, посилання початкових даних сприймаються системою не самі по собі, а таким чином, як вони розміщені відносно комірки С3: посилання А1 вказує на комірку, яка зміщена відносно комірки С3 на дві комірки вгору і на дві комірки вліво; посилання В4 вказує на комірку, яка зміщена відносно комірки С3 на одну комірку вниз і одну комірки вліво.

4.18. Копіювання формул

Другою особливістю ЕТ є можливість автоматичної зміни посилань при копіюванні та переміщенні формул. Копіювання змісту однієї комірки в іншу здійснюється для спрощення введення однотипних даних і формул. При цьому здійснюється автоматичне настроювання відносно посилань операндів. Для заборони автоматичного настроювання адрес комірок використовують абсолютні посилання комірок.

Вихідна формула, яку належить копіювати або переміщувати, сприймається як певний шаблон, де вказується місцеположення вихідних даних, відносно місцеположення комірки з формулою. Формула, яка копіюється називають формулою-оригіналом. Скопійована формула – формулою-копією. При копіюванні формул діє правило відносної орієнтації комірок. Тому після закінчення копіювання, відносні розміщення комірок, які містять формулу-копію та вихідні дані, які задаються відносними посиланнями, є таким же як і у формулі–оригіналі.

Щоб проілюструвати ці, найпростіші можливості MS Excel, згадаємо стару притчу про винахідника шахів. Коли індійському раджі подарували шахи, індійський олігарх захотів віддячити винахідника – мудреця. Однак на питання владики: „Що побажаєш за таке диво?”, скромний старець попросив таку кількість зерна, яка поміститься на шаховій дошці, якщо на першій клітинці буде лежати всього одне зернятко, на другій – вдвічі більше ніж на першій, на третій – вдвічі більше ніж на другій тощо.

Посміявся раджа над диваком і наказав наскребти в одній із самих порожніх комор потрібну кількість посівного матеріалу... Ах, як би він володів простими правилами алгебри... Або хоча б мав в розпорядженні MS Excel...

Поставимо себе на місце мудреця, та підрахуємо наскільки вирішив „облегшити” засіки індійського раджі хитрий мудрець. Відкриємо перший аркуш і в першу комірку (А1) занесемо цифру 1 – саме стільки зерен буде лежати на першій клітинці шахової дошки. Тепер, зробив активною другу комірку стовпця (А2), запишемо формулу: =А1*2. Після натиснення клавіші <Enter>, в комірці А2, з’явиться число 2.

Але невже нам прийдеться виконувати такі рутинні дії і з 62 іншим клітинами? Слава всевишньому, що ні. Якщо зробити активною комірку, де ми записали формулу (А2), „підчепити” мишкою її правий кут і, утримуючи натиснутою ліву кнопку мишки, протягти її вниз вздовж стовпця до комірки з номером А64. Тепер, відпустивши кнопку миші, ми присвоїли усім виділеним коміркам формулу первісної комірки з однією поправкою – у формулі для кожної нової комірки у стовпці буде саме комірка-попередниця, а не первісна комірка А1. Це перетворення MS Excel виконає автоматично.

Таким чином, ми отримали стовпець із 64 комірок, у кожній з яких вписано число, яке відповідає кількості зерен, які потрібно видати винахіднику шахів. І якщо ми підрахуємо загальну кількість зерен, Excel моментально складе суму чисел в стовпці і видасть збентежений результат – 18 446 744 073 709 600 000 зерен!

Щоб довести нещасному раджі, що для виплати гонорару йому прийшлось би спустошити засіки всього світу, радникам знадобилось декілька тижнів. Ми з вами, за допомогою MS Excel, розкусили хитрість всього за пару хвилин – це сама проста демонстрація його можливостей.

Переміщення формул. В ЕТ досить часто виникає необхідність переміщення даних із одної комірки в іншу. При переміщенні даних початкова комірка виявиться порожньою. Це головна різниця переміщення від копіювання, де комірка з якої копіюють дані залишається зі збереженими даними. Переміщення формул також тісно пов’язано з автоматичним підстроюванням вхідних адресів операндів. При переміщенні формул, аналогічно копіюванню, діє правило відносної орієнтації комірок. Тому при переміщенні, відносне розміщення комірок, котрі містять початкові формули і вхідні дані з відносними адресами, зберігаються ідентичними до формул-оригіналів.