Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6 Територ організ виробн.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
74.75 Кб
Скачать

Тема 6. Територіальна організація виробництва

План

  1. Зміст поняття «територіальна організація виробництва».

  2. Види територіально-виробничих утворень та їх класифікація.

  3. Типи територіально-виробничих утворень.

  4. Територіальна структура виробничого комплексу регіону.

  1. Зміст поняття «територіальна організація виробництва»

Усякий регіон має характерні для нього поєднання умов та ресурсів. З погляду територіального поділу праці вони виступають у якості регіональних факторів розвитку виробництва, кожен з яких має певну ступінь господарської значимості. В конкретному регіоні фактори з найбільш високою ступінню значимості визначають профіль їх поєднання.

Регіональні фактори розвитку диференціюються (розподіляються) по території з притаманними кожному особливостями. Однак є загальне, що властиве всім умовам та ресурсам при їх територіальній диференціації – це слабке їх значення (або відсутність) в одних місцях і більш велика їх значимість в інших. В результаті в регіоні утворюються різні локальні поєднання диференційованих факторів розвитку з різною ступінню господарської значимості або, іншими словами, різних профілів.

Кожне локальне поєднання умов та ресурсів якби «притягує» певну сукупність різних підприємств. Це відбувається внаслідок того, що кожне підприємство має свою техніко-економічну специфіку, яка може співпадати або не співпадати з техніко-економічними показниками інших підприємств. Тому кожне підприємство орієнтується при виборі місця розміщення на сприятливі для нього поєднання умов та ресурсів.

Завдяки цьому відбувається формування в регіоні різних локальних територіально-виробничих утворень (ТВУ).

Територіально-виробниче утворення – це сукупність підприємств, які розташовані в територіальній близькості і розвиваються на основі територіального поєднання природних та економічних умов і ресурсів.

Територіально-виробничі утворення (ТВУ) різняться між собою за величиною, складу підприємств, які їх утворюють, зв’язками між ними, а також своєю загальною орієнтацією в процесі формування на певні локальні поєднання факторів розвитку.

Виходячи з цього територіальна організація виробництва – це процес організації і самоорганізації територіально-виробничих утворень різних видів та типів, який здійснюється внаслідок галузевого та міжгалузевого поділу праці під впливом ринкового механізму і державних важелів регулювання, результат цього процесу знаходить на даний момент часу відображення в територіальній структурі виробництва.

Отже з однієї сторони ТВУ – це форми територіальної організації виробництва, а з другої – компоненти територіальної структури виробництва.

2. Види територіально-виробничих утворень та їх класифікація

Територіально-виробничі утворення характеризуються виключною різноманітністю і кожне окреме має властиві йому особливості структури, просторову конфігурацію, соціально-економічні функції.

Приймаючи у якості ведучої ознаки кількісний критерій – масштабність (число підприємств, чисельність працюючих, розмір території) зазвичай виділяють такі види територіально-виробничих утворень:

  • промисловий пункт;

  • промисловий центр;

  • промисловий вузол;

  • промислова агломерація;

  • виробнича територіальна інтеграція.

Промисловим пунктом вважають населений пункт, в якому розміщається одне або декілька невеликих підприємств. Частіше всього це селище міського типу з одним або декількома невеликими підприємствами, а також села, в яких розташовані цехи по переробці сільськогосподарської, лісової, мінеральної сировини або невеликі філіали обробної промисловості (швацькі цехи, цехи по виготовленню сувенірних виробів тощо).

Промисловим центром називають населений пункт, в якому розташована група підприємств. До промислових центрів відносіть селища міського типу та малі міста.

Промисловий вузол зазвичай розуміють як виробничий комплекс підприємств різних галузей, що розміщені в одному крупному (або середньому) місті, або в декількох містах, які знаходяться в територіальній близькості і які об’єднані спільністю використання транспортно-географічного положення, систем інфраструктури, природних, матеріальних та трудових ресурсів.

Промисловий вузол відрізняється від промислового центру не тільки своєю масштабністю. Основою вузла є не проста група підприємств, а виробничий комплекс, підприємства якого можуть бути розташовані не в одному, а в декількох територіально-суміжних містах.

Промислова агломерація – це зосередження промислових центрів та промислових вузлів на компактній території. В зрівнянні з промисловим вузлом агломерація характеризується більшим масштабом, більшим виробничим потенціалом, більш складною структурою і більш широкою зоною тяжіння.

Виробничою територіальною інтеграцією можна назвати сукупність промислових пунктів, центрів, вузлів а іноді і агломерацій на обмеженій території.

У більшості випадків формування та розвиток виробничо-територіальних утворень є основою утворення та розвитку міських поселень відповідної категорії людності. Тому можна скласти класифікацію, в якій види територіально-виробничих утворень поєднані з категорійністю міських поселень.

Так, у відповідності з цією класифікацією промисловому пункту відповідає міське поселення до 3-х тис. осіб, дрібному промисловому центру – селище міського типу або мале місто людністю від 3 до 10 тис. осіб, малому промисловому центру – мале місто з чисельністю населення від 10 до 50 тис. осіб, середньому промисловому вузлу – середнє місто або декілька територіально-суміжних міст загальною чисельністю від 500 до 100 тис. осіб і т.д. (табл. 1).

Таблиця 1

Класифікація

територіально-виробничих утворень, яка

пов’язана з класифікацією міських поселень

Види ТПО

Категорії

міських поселень

Людність

поселень

(тис. осіб)

Промисловий пункт

Селище міського типу

до 3

Промисловий центр

  • дрібний

  • малий

Селище міського типу,

мале місто

мале місто

від 3 до 10

від 10 до 50

Промисловий вузол

  • середній

  • великий

  • крупний

Середнє місто,

декілька територіально-суміжних міст

велике місто,

декілька територіально-суміжних міст

Крупне місто,

декілька територіально-суміжних міст

від 50 до 100

від 100 до 250

від 250 до 1000

Промислова агломерація

Крупніше місто,

декілька територіально-суміжних міст

від 1000

Виробнича

територіальна інтеграція

Сукупність територіально-суміжних міст на обмеженій території