Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АП(ср) 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
360.96 Кб
Скачать

Тема 4.4. Особливості щодо окремих проваджень

План

              1. Особливості судових рішень за наслідками розгляду справ, пов'язаних із виборчим процесом чи процесом референ­думу, та їх оскарження.

              2. Особливості провадження у справах із приводу рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби.

Завдання для самостійного вивчення

                1. Ознайомтеся зі змістом ст. 177 КАС України.

                2. Обґрунтуйте відсутність касаційної інстанції при роз­гляді справ, пов'язаних із виборчим процесом.

3. Наведіть приклади провадження у справах із приводу бездіяльності державної виконавчої служби.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Питання 1. Особливості судових рішень за наслідками розгляду справ, пов'язаних із виборчим процесом чи процесом референдуму, та їх оскарження

Загальними для усіх "виборчих" справ є ст. 177 КАС України "Особливості судових рішень за наслідками розгляду справ, пов'язаних з виборчим процесом чи процесом референ­думу, та їх оскарження", ст. 178 КАС "Особливості здійснення представництва у справах, пов'язаних із виборчим процесом чи процесом референдуму", ст. 179 КАС "Особливості обчислення строків у справах, пов'язаних із виборчим процесом чи проце­сом референдуму".

Відповідно до ст. 177 КАС, при розгляді справ, пов'яза­них із виборчим процесом чи процесом референдум, устано­вивши порушення законодавства про вибори чи референдум, суд зобов'язаний:

  • визначити у постанові спосіб захисту порушених прав та інтересів;

  • усунути усі наслідки даних порушень відповідно до чинного Закону.

У разі необхідності суд виносить окрему ухвалу із повідомленням про наявність порушення, яке надсилається до органів чи осіб, уповноважених ужити заходів у зв'язку з притягненням винної особи до відповідальності.

Тобто розглядаючи такі справи, суд не лише має встано­вити наявність чи відсутність факту порушення, а й прийняти рішення, яким чином поновити порушені права та законні інтереси, установити порядок усунення негативних наслідків протиправних дій.

Частинами 3 - 5 ст. 177 КАС визначено порядок набуття законної сили судовим рішенням за наслідками розгляду справ, пов'язаних із виборчим процесом чи референдумом.

Такі рішення судів першої інстанції набирають законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження (два дні з моменту їх проголошення, а судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніше 24 години дня, що передує дню голо­сування), а у разі їх апеляційного оскарження - з моменту про­голошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Необхідно не звернути уваги на те, що судові рішення за наслідками розгляду справ, пов'язаних виборчим процесом ре­ферендуму, не підлягають касаційному оскарженню.

Судові рішення Вищого адміністративного суду України набирають законної сили з моменту проголошення і не можуть бути оскаржені. Якщо судові рішення ухвалено за наслідками розгляду судами першої інстанції, визначених ст. 172 КАС України (оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, чинів цих комісій), ст. 174 КАС (оскарження рішень, дій або бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників ЗМІ, які порушують законодавство про вибори та референдум), ст. 175 КАС (щодо оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії (блоку місцевих організацій), у період від 24 години дня, що передує дню голосування, до 6 юдин дня голосування) вони набирають законної сили з моменту проголошення і не можуть бути оскаржені.

Питання 2. Особливості провадження у справах із приводу рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби

До суб'єктів, рішення, дії чи бездіяльність яких може бути оскаржено у судовому порядку, належать також державні виконавці й інші посадові особи державної виконавчої служби.

Відповідно до Закону України "Про державну виконавчу службу" державними виконавцями є начальник, заступник на­чальника, старший державний виконавець, державний викона­вець районного, міського (міст обласного значення), районного н містах відділу державної виконавчої служби.

Предметом судового оскаржений є рішення, дії чи без­діяльність указаних суб'єктів, якщо даними рішеннями, діями чи бездіяльністю порушено права чи свободи учасників вико­навчого правління.

Перш за все, мова йде про оскарження процесуальних дій чи бездіяльності державних виконавців.

Наприклад, учасники виконавчого провадження мають право оскаржити до суду будь-яку дію державного виконавця (оцінка майна боржника, проведення опису майна), відмову дер­жавного виконавця від здійснення певних дій, дії державного виконавця, які, на погляд стягувача, спрямовано на гальмування процесу виконавчого провадження.

Також в адміністративному суді можна оскаржувати постанови державних виконавців про:

  • відкриття виконавчого провадження;

  • відмову у відкритті виконавчого провадження;

  • відкладення виконавчого провадження;

  • закінчення виконавчого провадження;

  • відмову в розшуку майна боржника;

  • накладання штрафу на боржника та ін.

Специфіка даної категорії справ полягає у тому, що по­рядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності держав­них виконавців, окрім КАС України також передбачено Цивільним процесуальним кодексом України та Господарським процесуальним кодексом України (ст. 1212).

Позовну заяву з приводу рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби може бути подано до суду:

  1. у 10-денний строк із дня, коли особа дізналася чи по­винна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інте­ресів;

  2. 3-денний строк із дня, коли особа дізналася чи по­винна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інте­ресів, у разі оскарження постанови про відкладення прова­дження виконавчих дій.

Про подання позовної заяви суд повідомляє відповідача не пізніше наступного дня після відкриття провадження у справі. Адміністративні справи даної категорії справ вирішу­ються судом протягом 10 днів після відкриття провадження у справі.

Якщо докази, викладені у позові, не буде підтверджено у ході судового слухання, суд приймає умотивоване рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

Запитання для закріплення га повторення матеріалу

    1. Що, окрім встановлення факту порушення виборчих прав, повинен установити адміністративний суд при розгляді справ щодо виборів?

    2. Чи може бути оскаржено судові рішення Вищого адміністративного суду у справах з виборчим процесом?

    3. У який строк вирішують адміністративні справи щодо бездіяльності державних виконавців?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]