Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АП(ср) 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
360.96 Кб
Скачать

Тема 4.5. Процесуальний примус

План

      1. Попередження і вилучення із залу судового засідання.

      2. Тимчасове вилучення доказів для дослідження судом.

      3. Привід.

4 Особливості застосування заходів процесуального при­мусу.

Завдання для самостійного вивчення

        1. Наведіть приклади необхідності вилучення із залу су­дового засідання.

        2. Назвіть осіб та служби, які здійснюють привід у судо­ве адміністративне засідання.

        3. Визначте призначення вилучення доказів в адміністра­тивному судочинстві.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Питання І. Попередження і вилучення із залу судового засідання

Підставами для застосування попередження є порушен­ня порядку під час судового засідання або невиконання розпоряджень головуючого.

Вилучення із залу судового засідання застосовується судом до осіб, яких уже було попереджено про недопустимість порушення порядку та у разі повторного порушення порядку під час судового засідання або не виконання розпоряджень головуючого.

Застосування попередження та видалення із залу судо­вого засідання оформлюють ухвалою суду з обов'язковою позначкою у журналі судового засідання.

При повторному вчиненні перекладачем порушення по­рядку під час судового засідання або невиконання розпоряджень головуючого суд відповідною ухвалою оголошує перевірку і надає час для заміни перекладача.

Якщо порушення у судовому засіданні набуває ознак ад­міністративного правопорушення, суд робить перерву та вживає заходів щодо складання протоколу про адміністративне право­порушення.

Сторони, свідки, треті особи за непідкорення розпоря­дженню головуючого або порушення порядку під час судового засідання несуть адміністративну відповідальність у вигляді накладання штрафу (ст. 185-3 Кодексу України про адміністра­тивні правопорушення).

Питання 2. Тимчасове вилучення доказів для дослід­ження судом

Застосування такого заходу процесуального примусу має на меті забезпечення ефективного дослідження доказів та повно­го і всебічного вивчення обставин справи.

Якщо з отриманням доказів у сторін чи інших осіб, які беруть участь у справі, виникають труднощі, суд за їх клопо­танням зобов'язаний витребувати такі докази.

Відповідно до ст. 79, 80 КАС України адміністративний суд може витребувати письмові та речові докази для дослідження. У разі неподання без поважних причин письмових чи речових доказів, що витребувані судом, та неповідомлення причин їх неподання суд може винести ухвалу про тимчасове їх вилучення для дослідження.

В ухвалі про тимчасове вилучення доказів зазначають: ім'я (найменування) особи, у якої знаходиться доказ, її місце проживання (перебування) або місцезнаходження, назву чи опис письмового або речового доказу, підстави проведення його тимчасового вилучення та відомості про особу, якій доручено вилучення доказів.

Виконання ухвали про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом покладено на державну виконавчу службу.

Питання 3. Привід

У ст. 272 КАС України визначено підстави та порядок здійснення приводу, що може застосовуватися:

  • до осіб, які за рішенням суду обов'язково повинні особисто брати участь у судовому засіданні (ст. 120 КАС Укра­їни);

  • до свідків, які без поважних причин не прибули на судове засідання або які не повідомили причини неприбуття.

Поважними причинами неявки є: несвоєчасне отримання повістки, хвороба чи інші обставини, що фактично позбавляють особу можливості своєчасно з'явитися за викликом.

Особа, до якої застосовано привід, відшкодовує у дохід держави витрати на його здійснення.

Існує категорія осіб, до яких привід не може бути за­стосовано:

  • малолітні та неповнолітні особи;

  • інваліди першої та другої груп;

  • жінки, які мають дітей віком до шести років або дітей- інвалідів;

  • особи, яких згідно із КАС України не може бути до­питано як свідків (ч. 2 ст. 65 КАС).

Застосування приводу оформляють ухвалою суду, в якій зазначають ім'я фізичної особи, яка підлягає приводу, місця проживання (перебування), роботи, служби чи навчання, підстави застосування приводу, коли і куди дану особу має бути доставлено, якому органу внутрішніх справ доручено здійснення приводу.

Привід виконують органи внутрішніх справ за місцем провадження у справі або за місцем проживання, роботи чи навчання особи, яка підлягає приводу, на підставі ухвали суду.

Робітник органу внутрішніх справ оголошує ухвалу про привід учаснику адміністративного процесу, до якого застосо­вано привід.

У разі неможливості здійснення приводу (хвороба особи, перебування її у відрядженні), працівник органу внутрішніх справ, який має виконати ухвалу, через начальника органу внутрішніх справ негайно повертає її до суду із письмовим пояс­ненням причин невиконання.

Питання 4. Особливості застосування заходів процесу­ального примусу

Судова процедура вимагає чіткого виконання правил у суді від усіх учасників судового процесу. Для забезпечення ефективної діяльності суду учасники процесу повинні мати певний рівень правової поведінки, що відповідає культурі юридичної практики та професійній правовій культурі.

Закріплення заходів процесуального примусу в окремому розділі КАС України має велике значення, оскільки надає судові реальні інструменти для впливу на осіб, які порушують вста­новлені в суді правила.

У ч. 2 ст. 268 КАС визначено порядок і особливості використання заходів процесуального примусу, що застосову­ються судом негайно після вчинення правопорушення шляхом винесення ухвали.

Підтримання порядку в судовому засіданні, забезпечення дотримання усіх процесуальних правил судочинства покладено на головуючого на судовому засіданні, який згідно із ч. 2 ст. 123

КАС, керує ходом судового засідання, забезпечує дотримання послідовності та порядку вчинення процесуальних дій, здійс­нення учасниками адміністративного процесу їхніх процесуаль­них прав і виконанням ними обов'язків, спрямовує судовий розгляд на забезпечення повного, всебічного й об'єктивного з'ясування обставин у справі, усуваючи із судового розгляду все, що не має значення для вирішення справи.

Запитання для закріплення та повторення матеріалу

  1. До яких осіб застосовують вилучення із залу судового засідання?

  2. На яку службу покладено виконання ухвали про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом?

  3. До яких осіб не може бути застосовано привід?

Розділ 5. Відносини, відповідальні за порушення установлень публічної адміністрації Тема 5Л. Законодавче забезпечення відповідальності за адміністративні правопорушення (проступки)

ІТлаи

    1. Повноваження місцевих рад щодо прийняття рішень, за порушення яких передбачається адміністративна відпові­дальність.

    2. Чинність закону про відповідальність за адміністра­тивні правопорушення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]