Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АП(ср) 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
360.96 Кб
Скачать

Тема 3.4. Місцеве самоврядування

План

    1. Територіальні громади.

    2. Місцевий референдум.

    3. Місцеві вибори.

    4. Загальні збори громадян.

    5. Місцеві ініціативи.

    6. Громадські слухання.

    7. Захист прав та інтересів місцевого самоврядування.

Завдання для самостійного вивчення

      1. Наведіть приклади відомих Вам проведених місцевих референдумів в Україні.

      2. Визначте порядок організації та проведення місцевих зборів в Україні.

      3. Викладіть послідовно систему гарантій місцевого самоврядування.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Питання 1. Територіальні громади

Відповідно до Конституції України (ст. 140) місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села або добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища і міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення у межах Конституції і законів України.

У системі місцевого самоврядування основним проду­центом його інтересів є місцеве співтовариство, визначене як територіальний колектив (громада).

Питання 2. Місцевий референдум

Є найвищою нормативною формою безпосереднього волевиявлення територіальної громади щодо вирішення питань місцевого значення, а також основним актом локальної нормо- творчості територіальної громади, що дає змогу їй брати участь в управлінні місцевими справами.

Місцеві референдуми проводять у межах адміністра­тивно-територіальних одиниць.

Проведення референдуму з питань, що не належать до відання органів місцевого самоврядування, не допустимо, а результати їх визнають такими, що не мають юридичної сили.

Питання 3. Місцеві вибори

Відповідно до Конституції України (ст. 71, 141) терито­ріальні громади сіл, селищ, міст, що функціонують на базовому рівні місцевого самоврядування, з допомогою місцевих виборів формують представницькі органи місцевого самоврядування не тільки свого, а й асоціативного рівня місцевого самоврядування (районні, обласні ради).

Із допомогою місцевих виборів територіальна громада формує представницький орган, що, відповідно до чинного законодавства, діятиме від її імені і реалізуватиме у більшій частині її функції та повноваження.

Питання 4. Загальні збори громадян

Загальні збори громадян за місцем проживання - це одна із форм безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення.

Під загальними зборами розуміють збір усіх або частини жителів села (сіл), селища, міста для вирішення питань місцевого значення.

Загальні збори проводять на рівні "мікрогромад", у межах окремих частин сіл, селищ, міст як адміністративно- територіальних одиниць (будинків, вулиць, кварталів, мікро­районів тощо), а тому є формою участі окремих груп членів територіальної громади в обговоренні та вирішенні питань, що належать до відання місцевого самоврядування.

У загальних зборах мають право брати участь громадяни, мешканці територіальних громад із правом голосу, тобто фізичні особи, які проживають у територіальній громаді, є її членами і відповідають усім вимогам Закону про вибори до органів місцевої влади.

Рішення загальних зборів громадян враховують у своїй діяльності органи місцевого самоврядування.

Питання 5. Місцеві ініціативи

Право територіальної громади, її членів на місцеві ініці­ативи визначено у ст. 9 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Даною статтею згаданого Закону закріплено право членів територіальної громади ініціювати розгляд у раді (у порядку місцевої ініціативи) будь-якого питання, що належить до відання місцевого самоврядування.

Це можуть бути питання, пов'язані з управлінням майном, що знаходиться у комунальній власності; затвердженням програм соціально-економічного та культурного розвитку і контролем за їх виконанням; установленням місцевих податків і зборів відповідно до Закону; забезпеченням проведення місцевих референдумів і реалізацією їх результатів; утворенням, реорганізацією та ліквідацією комунальних підприємств, організацій і установ, а також здійсненням контролю за їхньою діяльністю тощо.

Відповідно до п. 2. ст. 9 вищезазначеного Закону України, порядок внесення місцевої ініціативи на розгляд ради визначено представницьким органом місцевого самоврядування або статутом територіальної громади.

Питання 6. Громадські слухання

Відповідно до ст. 13 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" від 21.05.97 територіальна громада має право проводити громадські слухання - зустрічатися з депутатами відповідної ради та посадовими особами місцевого самоврядування, під час яких члени територіальної громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування.

Пропозиції, які вносять за результатами громадських слухань, підлягають обов'язковому розгляду органами місце­вого самоврядування (п. З ст. 13 нижчезазначеного Закону).

Даний Закон не визначає порядок організації, періо­дичність, терміни проведення громадських слухань, надаючи право регулювати дані питання територіальній громаді.

Разом із тим, представницький орган місцевого самоврядування має враховувати необхідність забезпечення відповідної регулярності таких слухань, тобто проведення їх через приблизно рівні часові проміжки, в найбільш зручний як для жителів, так і для депутатів і посадових осіб місцевого самоврядування час.

Питання 7. Захист прав та інтересів місцевого само­врядування

Одним з основних елементів механізму забезпечення прав місцевого самоврядування є система його гарантій.

Особливе місце посідає інститут юридичної відповідаль­ності суб'єктів муніципально-правових відносин. До основних санкцій належать такі:

  1. довгострокове позбавлення (зміна) статусу органу міс­цевого самоврядування, органу держаної влади, їх посадових осіб, громадського об'єднання тощо;

  2. ліквідація порушення прав місцевого самоврядування;

  3. визнання недійсним юридично значущого результату;

  4. відкликання депутата місцевої ради виборцями;

  5. довгострокове припинення повноважень депутата;

  6. дисциплінарні санкції;

  7. майнові санкції тощо.

Запитання для закріплення та повторення матеріалу

    1. Що є основою формування тієї чи іншої територі­альної громади?

    2. Який законодавчий порядок проведення місцевих ви­борів?

    3. Хто в територіальній громаді має право на висунення ініціатив щодо вирішення економічних проблем?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]