Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
128.44 Кб
Скачать

7. Цілюща сила пісні і любові

Скільки з уст нашого народу можна почути різних легенд, переказів, пісень, приказок, оповідок — трагічних і смутних, веселих і безжурних!

Кілька років тому в Чигирині від сивої бабусі, яка сиділа на ослоні у своїй тісненькій хатині серед барвистих рушників, вишитих її сухими жилавими руками, я почув зворушливу легенду.

Жила в одному містечку дівчина-красуня — струнка, чорноброва. Вона знала безліч старовинних пісень і співала їх так, що навіть людина, яка й мови української не знала, танула серцем, бо відчувала в тих мелодіях і словах красу душі народної. Звали ту дівчину Оленою. Вона мала от-от повінчатися зі своїм коханим. Та заступили світ чорні хмари війни, топтали й ганьбили землю нашу злі вороги. Провела Олена свого нареченого на фронт, провела та й стала чекати...

І тільки тоді, як звільнився край Чигиринський від фашистів, приніс листоноша жаданий трикутничок. Але це друзі Тихона писали, що лежить її суджений у далекому лазареті смертельно поранений. Називає адресу, кличе Олену, просить привезти води з джерела, що на Замковій горі, благає долю, аби Оленин голос почути і народною піснею свою душу наповнити. Швидко зібралася дівчина й подалася аж за Урал. Відшукала, джерельною водою напувала і тихо співала улюблену Тихонову пісню:

Ой у лузі та ще й при березі червона калина...

І з тим її співом, її сердечним голосом усе ясніше розплющувалися карі очі коханого, а на його блідому, змарнілому обличчі тепло світилася усмішка.

А коли забирала Олена додому немічного каліку, лікар-хірург відкликав її та сказав наодинці: «Це не ми, а ваша любов, ваші пісні врятували солдата від смерті».

— Чудова легенда, — сказав я бабусі. — Зараз та дівчина, мабуть, як і ви, — старенька та сива?

— Ні, — усміхнулася бабуся, — вона залишилася молодою. Любов і пісня вберегли її від старості.

Пізніше я поцікавився в одного з чигиринських журналістів, чи не чув він такої легенди.

— Як не чув? Та ж ви розмовляли з її героїнею, Оленою Прокопівною, матір'ю шести синів. Шкода, Тихін Іванович торік помер.

Подібні легенди та перекази живуть, примножуються. Передаються з покоління в покоління історія народу, його душа, вдача. Який же великий і безсмертний скарб культури народу нашого ми маємо успадкувати!..

8. Коштовні пам'ятки Київської Русі

Про неабияку роль Києва як столиці однієї з найбільших східноєвропейських держав середньовіччя свідчать не лише літописи та залишки архітектурних споруд, а й знайдені у ньому численні скарби. Це — неоціненне джерело для вивчення історії, політики, економіки, торгівлі, соціального устрою і культури. Особливе значення мають ці скарби у дослідженні давньоруських ремесел. Знайдені коштовності також указують на певні події, пов'язані з князівськими міжусобицями і навалами кочовиків.

Поняття «київські скарби» для світової науки і культури — синонім неперевершених досягнень першої східнослов'янської держави. Знайдені в Києві коштовності містять майже третину всіх скарбів, виявлених на

території Київської Русі. Це не просто предмети побуту або ювелірні прикраси з дорогоцінних металів, це пам'ятки історико-культурної спадщини однієї з найвеличніших держав середньовічної Європи. Це сотні безцінних виробів, у яких не лише відображено досягнення далекої епохи в ювелірному ковальстві, литві, техніках емалі, чорніння, карбування, гравірування, а й передано яскраві образи епохи переходу від язичництва до прийняття християнства. Особливо часто трапляються зображення Ісуса Христа, Богородиці, архангелів, апостолів, а також образи первісної доби давніх слов'ян. Майже всі скарби в Києві знайдено на забудованій у давні часи території міста.

Більшість київських скарбів складається з ювелірних жіночих прикрас із золота й срібла. При цьому значно переважають срібні ювелірні вироби. Це закономірно для скарбів середньовічної Європи, адже тоді золота було дуже мало, а срібло добували в багатьох країнах. Золото в європейських країнах з'явилося тільки після відкриття Америки.

Деякі скарби містять монети Візантії, арабських і європейських країн, Київської Русі. Велику цінність становлять знахідки майже унікальної монетної гривні особливого київського типу, що являла собою зливок срібла

чи золота певної форми й ваги. Монетні скарби дають змогу вивчати торговельні зв'язки Київської Русі з іншими країнами.

Жіночі прикраси в заможних сім'ях передавалися у спадок від одного покоління до іншого. У мирні часи ці родинні коштовності зберігалися вдома, а на випадок небезпеки їх перекладали в горщик або мідний чи бронзовий казанок, заливали воском і ховали поряд з будинком у землі.

Більшість скарбів Київської Русі нині зберігається в Музеї історичних коштовностей України в Києві.