Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування машинобудівних цехів і заводів.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Основні форми організації робіт у цеху.

Кожному з видів виробництв (одиничному, серійному й масовому) властиві відповідні форми організації роботи й способи розташування устаткування, які визначаються характером виробу й виробничого процесу, обсягом випуску й поруч інших факторів.

Існують наступні основні форми організації роботи:

  1. По видах устаткування, властива головним чином одиничному виробництву; для окремих деталей застосовується в серійнім виробництві. Верстати розташовуються за ознакою однорідності обробки, тобто створюються ділянки верстатів одного виду обробки – токарних, стругальних, фрезерних і ін.

  2. Предметна, властива головним чином серійному виробництву; для окремих деталей застосовується в масовому виробництві. Верстати розташовуються в послідовності технологічних операцій для однієї або декількох деталей, що вимагають однакового порядку обробки. У цій же послідовності утворюється й рух деталей. Обробка деталей на верстатах проводиться партіями; при цьому час виконання операції на окремих верстатах може бути не погоджене із часом операції на інших верстатах. Виготовлені деталі під час роботи зберігаються у верстатів і потім транспортуються цілою партією. Тут же може проводитися й контроль деталей.

  3. Поточно-серійна або перемінно-потокова, властива серійному виробництву. Верстати розташовуються також у послідовності технологічних операцій для деталей, оброблюваних на даній верстатній лінії. Виробництво йде партіями, причому деталі кожної партії можуть трохи відрізнятися одна від інший розмірами або конструкцією, що допускають, однак обробку їх на тому самому устаткуванні. Виробничий процес ведеться таким чином, що час виконання операції на одному верстаті узгоджений із часом роботи на наступному верстаті; деталі даної партії переміщаються з верстата на верстат у послідовності технологічних операцій, створюючи безперервність руху деталей по верстатах. Переналагодження верстатів, пристосувань і інструментів при переході на обробку подібних деталей інших партій забезпечується попередньою підготовкою. Норма часу на кожну операцію повинна бути приблизно однакова.

  4. Прямоточна, властива масовому (і в деякій мері великосерійному) виробництву; верстати розташовуються в послідовності технологічних операцій, закріплених за певними верстатами; деталі з верстата на верстат передаються поштучно. Але синхронізація часу операцій витримується не на всіх ділянках лінії, тобто час виконання окремих операцій не завжди рівно (або кратне) такту; внаслідок цього близько верстатів, у яких час виконання операції більше такту, створюються заділи неопрацьованих деталей. Така форма роботи називається іноді пульсуючим потоком. Транспортування деталей від одного робочого місця до іншого здійснюється рольгангами, похилими ринвами й ін. транспортними пристроями, іноді застосовуються й конвеєри, службовці тут тільки в якості транспортерів.

  5. Безперервним потоком, властива тільки масовому виробництву. При такій формі організації роботи верстати розташовуються в послідовності операцій технологічного процесу, закріплених за певними верстатами, час виконання окремих операцій на всіх робочих місцях приблизно однаково або кратне такту, завдяки чому досягається синхронізація операцій і створюється такт роботи для всіх робочих місць потокової лінії.

Розрізняють кілька різновидів роботи безперервним потоком:

а) робота безперервним потоком з періодичною подачею деталей (виробів) простими транспортними пристроями без тягового елемента (рольганги, сковзала, скати, похилі ринви і т.д.)

б) робота безперервним потоком з періодичною подачею деталей (виробів) транспортними пристроями з тяговим елементом. Пересування деталей від одного робочого місця до іншого проводиться за допомогою механічних транспортуючих пристроїв – конвеєрів, які рухаються періодично, поштовхами. Конвеєр переміщає деталь через проміжок часу, відповідний до величини такту роботи, протягом якого конвеєр коштує, і виконується робоча операція, тривалість якої приблизно дорівнює величині такту роботи.

в) робота безперервним потоком з безперервною подачею деталей (виробів) також механічними транспортними пристроями з тяговим елементом. У цьому випадку механічний конвеєр рухається безупинно, переміщаючи розташовані на ньому деталі від одного робочого місця до іншого. Операція виконується під час руху конвеєра, при цьому деталь або знімається для виконання операції (обробка на верстатах) або залишається на конвеєрі, і в цьому випадку операція виконується під час його руху (складання виробу). Швидкість руху деталі разом з конвеєром відповідає такту, який підтримується механічно.

Вирішальний фактор, що обумовлює дотримання принципу безперервного потоку – такт роботи.