Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування машинобудівних цехів і заводів.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Кранове устаткування.

До цього виду устаткування ставляться бруківки й підвісні крани до 5 т, мостові крани (5 – 75 т), монорейки, краны-штабелеры.

Мостові опорні крани переміщаються по шляхах, опорами яких є консолі колон. Їхнє призначення – установка, кантування й межоперационное транспортування. Висота підйому – 16 – 32 м, швидкість пересування 70 – 120 м/хв.

Бруківки й підвісні однобалкові крани ( до 5 т) застосовуються для транспортування усередині цехів і складів. Вони мають переваги перед опорними:

  1. не вимагають установки колон для підкранових колій, що збільшує корисну площу цеху;

  2. мають малі габарити по вертикалі, що дозволяє одержати більшу висоту підйому вантажу;

  3. висока маневреність, що важливо в потоковім виробництві. Однобалковими кранами рекомендується переміщати вантажі на відстань в 30 – 50 м.

Консольні крани (поворотні) з электроталями й підйомниками для безпосереднього обслуговування робочих місць. Установлюють їх на окремих стійках або на колонах, а також вбудовують у верстат. Вантажопідйомність їх 1 – 5 т, висота підйому – до 6 м.

Монорейки застосовують разом з электроталями, з ручними талями, пневматичними або гідравлічними підйомниками для обслуговування робочих місць при транспортуванні на значну відстань. Вантажопідйомність электроталей для монорейок 0,1 – 10 т., висота підйому до 6 м, швидкість підйому 8 м/хв, швидкість пересування 20 м/хв. Вантажопідйомність підйомників до 2 т. Недолік – мала ширина зони обслуговування.

Крани-Штабелеры призначені для обслуговування складів, але їх іноді застосовують у виробничих цехах. Вони поєднують у собі гідності кранів і електронавантажувачів і бувають опорними й підвісними. У цих кранів більша продуктивність, простота керування, можливість обслуговування приміщень із різним рівнем підлоги, висока маневреність і т.д.

Випускають їхньою вантажопідйомністю 125 кг. до 5 т, висота підйому вантажу до 18 м.

П Рис. Подвесной кран-штабелер. Ідвісний транспорт.

До підвісного транспорту ставляться конвеєри, однорейкові дороги, самохідні візки й тягачі. Це гнучкий у горизонтальній і вертикальній площині транспорт, що легко пристосовується до можливих змін технологічного процесу, що має можливість доставляти вантажі безпосередньо до робочих місць.

Підвісний транспорт може бути автоматичного й дистанційного керування. Цей вид транспорту широко застосовується для переміщення вантажів між робітниками місцями.

Найпоширеніший вид підвісного транспорту – конвеєри, серед яких виділяють грузонесущие, що штовхають і грузотянущие. Є також комбіновані конструкції конвеєрів.

У грузонесущего конвеєра каретки з підвісками для вантажів прикріплені до тягового елемента (ланцюги) і переміщаються по постійній трасі підвісних шляхів, уздовж яких тягнеться ланцюг. Конвеєр може бути оснащений системою автоматичного адресування підвісок з вантажем.

У підвісних конвеєрів, що штовхають, тяговий елемент не прикріплений до вантажного візка, який рухається по окремому (нижньому) вантажному шляху за допомогою штовхача, прикріпленого до тягового ланцюга, що рухається на каретках по своєму верхньому тяговому шляхові. Наявність двох роздільних шляхів: тягового й вантажного дає можливість вільного включення й відключення вантажних візків від тягового ланцюга й перехід їх на інші шляхи, що є найважливішою конструктивною особливістю цього типу конвеєра. Застосовується в масовім і серійнім виробництві. Вантажопідйомність – 32, 125, 500, 1250 кг. Діапазон швидкостей - 0,8 – 24 м/хв.

П

Рис. Грузонесущий (а) и подвесной толкающий конвейеры.

ідвісні грузотянущие конвеєри служать для транспортування вантажу на напольной візку, переміщуваної по підлозі за допомогою захвата або штовхача, укріпленого на каретці, яка переміщається по підвісному шляхові. Перевагами грузотянущих конвеєрів є:

  • вільне введення й вивід візків зі сфери дії, що рухається ланцюга;

  • можливість транспортування більш важкі вантажів (2,5 т і більш), чому на грузонесущих конвеєрах, що й штовхають;

  • м

    Рис. Подвесной грузотянущий конвейер.

    ожливість взаємодії з напольно-візковим транспортом.