Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування машинобудівних цехів і заводів.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Планування устаткування й робочих місць у цеху. Визначення розміру площі цеху. Планування устаткування.

Склад виробничих відділень і ділянок механічних цехів визначається характером виготовлених виробів, тех. процесом, обсягом і організацією виробництва.

У поточно-масовому виробництві, наприклад в автотракторному, цех називається по найменуванню вузла, що випускається, або агрегату. Наприклад, цех двигунів має ділянки: «Блок циліндрів», «Колінчаті й кулачкові вали», «Шатуни» і т.п. Ділянка розбивається на верстатні лінії по найменуванню деталей, наприклад ділянка «Блок циліндрів» має лінії «Блок», «Напрямні втулки клапана», «Кришки корінних підшипників» і т.д.

У серійнім виробництві механічний цех розбивається на ділянки (або прольоти) по розмірах деталей (ділянка великих деталей, ділянка дрібних деталей, ділянка середніх деталей) або по характеру й типу деталей (ділянка валів, ділянка зубчастих коліс і т.д.)

Прольотом називається частина будинку, обмежена в поздовжньому напрямку двома паралельними рядами колон. Металорізальні верстати ділянок і ліній механічного цеху розташовують у цеху одним із двох способів:

  • по типах устаткування;

  • у порядку технологічних операцій.

По типах устаткування – цей спосіб характерний для одиничного, дрібносерійного й окремих деталей серійного виробництва. Створюються ділянки верстатів: токарських, фрезерних, шліфувальних. Послідовність розташування подібних ділянок однорідних верстатів на площі цеху визначається послідовністю обробки більшості типових деталей.

Так по ходу технологічного процесу обробки деталей типу шків, муфта, фланці, диски, зубчасті колеса, втулки і т.д. розташовуються ділянки верстатів у наступній послідовності:

  1. Токарські верстати

  2. Фрезерні

  3. Стругальні

  4. Радіально й вертикально-свердлильні

  5. Шліфувальні (круглошліфувальні).

При обробці площинних деталей (плита, рама, станина й т.п.) послідовність розташування устаткування буде наступна:

  1. Розмічальні плити,

  2. Поздовжньо-стругальні,

  3. Поздовжньо-фрезерні,

  4. Розточувальні,

  5. Свердлильні,

  6. Плоскошліфувальні.

При розміщенні верстатів необхідно прагнути до досягнення прямоточності виробництва й до найкращого використання підкранових площ. Дрібні верстати розташовують на площах, що не обслуговуються кранами.

Один по одному технологічних операцій – цей спосіб характерний для цехів серійного й масового виробництва. Верстати розташовуються відповідно до технологічних операцій для обробки однойменних або декількох різнойменних деталей, що мають схожий порядок операцій. У дрібносерійному й середньосерійному виробництві кожна група верстатів виконує обробку декількох деталей, що мають аналогічний порядок операцій, тому що завантажити повністю всі верстати лінії однієї деталлю не завжди можливо.

Необхідно передбачати найкоротші шляхи руху кожної деталі, не допускати зворотних, кільцевих або петлеподібних рухів, що створюють зустрічні потоки або, що утрудняють транспортування.

Основні принципи при розміщенні верстатів:

  1. Ділянки, зайняті верстатами, повинні бути по можливості найбільш короткими. У машинобудуванні довжина ділянки становить 40 – 80 м.

  2. Верстати уздовж ділянки можуть розташовуватися в 2, 3 і більш рядів. При розташуванні верстатів в 2 ряду між ними залишається прохід (проїзд) для транспорту. При триряднім розташуванні верстатів може бути два або один прохід. В останньому випадку поздовжній прохід утворюється між одинарним і здвоєним рядами верстатів. Для підходу до верстатів здвоєного ряду (верстати розташовані друг до друга тильними сторонами), розташованим у колон, між верстатами залишають поперечні проходи. При 4-х рядном розташуванні влаштовують 2 проходу: у колон верстати розташовують в один ряд, а здвоєний ряд – посередині (див. мал. 3).

  1. Верстати можуть розташовуватися стосовно проїзду уздовж поперек і під кутом (мал. 4). При поперечнім розташуванні верстатів утрудняється їхнє обслуговування, тому що потрібно передбачати поперечні проїзди. Завантажувальна сторона пруткових верстатів повинна бути звернена до проїзду, в інших же верстатів сторона із приводом звернена до стіни або колон. Для кращого використання площі револьверні верстати, автомати, протяжні, розточувальні, поздовжньо-фрезерні й поздовжньо-шліфувальні розташовують під кутом.

  2. У потокових лініях верстати також можуть установлюватися в один або у два ряди. В останньому випадку деталь у процесі обробки переходить із одного ряду на іншій. У потокових лініях із застосуванням рольгангів або інших конвеєрів верстати можуть установлюватися щодо них паралельно, перпендикулярно, а також можуть бути вбудовані в лінію.

  3. Відстань між верстатами, а також між верстатами й елементами будинків для різних варіантів розташування устаткування, а також ширина проїздів залежно від різних видів транспорту регламентована нормами технологічного проектування.

  1. Ширина магістральних проїздів.

Вид транспорту

Ширина проїзду

Відстань між верстатами

Електрокари (1 – 5 т)

3000 – 4000

3400 – 4500

Електронавантажувачі (0,5 – 3 т)

3500 – 5000

4000 – 5500

Вантажні автомашини (1 – 5 т)

4500 – 5500

5000 - 6000

  1. Ширина проїздів при різному транспорті (габарити вантажу до 800 – 1500 мм).

При кресленні габаритів верстата ухвалюється його контур по крайніх виступаючих частинах, причому в габарит входять крайні положення частин, що рухаються, верстата. Кожному типу верстата дається умовне графічне зображення в М 1:100 або 1:200.