Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування машинобудівних цехів і заводів.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Основні види транспортного-підйомно-транспортного устаткування.

Транспортний^-транспортні-транспортні-підйомно-транспортні й погрузо-розвантажувальні роботи є важливими елементами виробничих процесів машинобудівних заводів. Від методів організації їх робіт багато в чому залежить продуктивність праці й умови роботи. конкретні форми механізації й автоматизації транспорту і його види залежать від виду продукції, форми, ваги, розмірів, типу виробництва, розміру вантажообігу і т.д.

У крупносерийном і масовім виробництві ступінь спеціалізації й механізації подъемно транспортних засобів більш висока, чому в дрібносерійнім і одиничнім виробництві. Рекомендації з вибору устаткування для транспортних-підйомно-транспортних робіт дані у відповідних нормалях. Багато елементів устаткування типізовані й частково нормалізовані, а бруківки, підвісні крани й талі визначаються Дст.

Основними видами транспортного-підйомно-транспортного устаткування для межкорпусного міжцехового й внутрішнцехового транспортування є наступні:

  • залізничний,

  • автомобільний,

  • напольно візковий транспорт,

  • кранове устаткування,

  • підвісний транспорт,

  • конвеєри й напольные транспортери.

Залізничний, автомобільний і напольно-візковий транспорт.

Залізничний транспорт доцільно використовувати для межкорпусных перевезень об'ємних і важких заготовок і виробів. Вантажопідйомність платформ і піввагонів становить від 20 до 80 т. Для цих же цілей застосовують автотранспорт, але його вантажопідйомність перебуває в межах 2,5 – 15 т.

Напольно-Візковий транспорт із піднімальною платформою й грузозахватывающими пристроями застосовується в основному усередині цехів і складів, рідше для міжцехового транспортування. Усередині будинків використовуються машини з електроприводом, а для роботи на відкритих майданчиках – машини із двигунами внутрішнього згоряння. Економічно виправдовується застосування автотранспорту при пробігу з вантажем на наступні відстані:

  • до 50 м – ручні візки;

  • 50 – 100 м – електровізка, електронавантажувачі, керовані з підлоги;

  • 300 – 500 м- електровізка, електронавантажувачі з водійським місцем, электротягачи, автонавантажувачі;

  • 500 – 3000 м – автотягачі.

У цехах масового й крупносерийного виробництва в якості межоперационного транспорту для перевезення дрібних деталей використовують спеціальні візки, обладнані стелажами різноманітної форми, залежно від виду деталей, що транспортуються.

табл. ___

Типи напольно-візкового транспорту.

№ п/п

Найменування

Грузоподъем-Ность, т

Швидкість пересування, км/год

Межкорпусная перевезення

1.

Автонавантажувачі

1 – 5

15 – 40

2.

Електронавантажувачі

0,25 – 3

6 – 10

3.

Электротягачи

тяг. усил. 250 – 800 кгс

7 – 12

4.

Електровізка

0,5 – 5

7 – 15

5.

Трактори із причіпними візками

2 – 5

20

Внутрішнцеховий, міжцеховий і внутрішнкорпусної транспорт.

1.

Електронавантажувачі

0,25 – 3

6 – 10

2.

Електровізка

0,5 – 5

7 – 15

3.

Электроштабелеры

0,1 – 2

3 – 7

4.

Ручні візки

0,3 – 1,25

-

У цехах важкого машинобудування застосовують спеціальні візки з електроприводом їх, що й переміщаються по рельсам. вантажопідйомність, від 5 до 120 т, швидкість переміщення ( 2 км/ч.