Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коротко заг.гідрологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать

Класифікація річок за водним режимом

В. Д. Зайков:1- річки з весняним водопіллям; П – річки з водопіллям в теплу пору року і Ш – річки з паводковим режимом. У річок 1і 2 групи щорічно спостерігаються значні витрати води, приурочені, до весни чи до теплої пори року. В останню пору року спостерігаються межень і паводки. Для річок 3групи хар-ні паводки, що мають систематичний характер.

За характером весняного водопілля 5 типів: казахстанський, схєвропейський, зхсибірський, схсибірський і алтайський.

Річки казахстанського типу хар-ться дуже різко вираженою високою хвилею весняного водопілля, в інші пори року річки дуже маловодні, багато з них навіть пересихають. Це річки посушливих районів Казахстану, Заволжя, Туринської низовини.

Східноєвропейський тип хар-ся високим весняним водопіллям, низькою літньою й зимовою меженню та підвищеним осіннім стоком за рахунок дощів. Найбільш показовими прикладами річок цього типу є Волга, Дніпро, Дон.

Західносибірський тип невисоким і розтягнутим весняним водопіллям, підвищеним літньо-осіннім стоком та низькою зимовою меженню.річки Західносибірської рівнини (Об, Іртиш).

Східносибірського типу хар-не високе весняне водопілля, літньо-осінні паводки і дуже низький стік у зимовий період. Це пояснюється незначною роллю ґрунтового живлення в умовах багаторічної мерзлоти. Річки Алдан, Колима та ін.

Алтайський тип невисоким і розтягнутим водопіллям, підвищеним літньо-осіннім і низьким стоком у зимовий період. Визначається режимом танення снігу в горах і умовами стоку дощових опадів. Крім Алтаю, річки з таким режимом є на Кавказі, в Середній Азії та на Сахаліні (річки Том, Бія).

Річки із водопіллям у теплу пору року: далекосхідний і тянь-шанський. Для далекосхідного типу хар-не невисоке і дуже розтягнуте водопілля в теплу пору і низький стік протягом решти року. Основним джерелом живлення річок є дощові води. Багато річок узимку перемерзає. Належать річки Далекого Сходу, Східного Забайкалля і Яно-Індигірського району (річки Амур, Зея, Яна).

Тянь-шанський тип за характером водопілля частково подібний до далекосхідного, проте водопілля на них формується не дощовими, а талими водами високогірних снігів і льодовиків, тобто тісно пов’язане з ходом температури. Це річки Тянь-Шаню, Паміру, Великого Кавказу, Камчатки (річки Терек, Вахш, Нурек).

Річки із паводковим режимом: причорноморський, кримський і північнокавказький .

Річки причорноморського типу мають паводковий режим протягом року, який зумовлений значними дощами. Це річки Закавказзя, а також карпатські притоки Дністра (річки Сочі, Кура, Черемош).

На річках кримського типу паводки спостерігаються протягом холодного періоду року, влітку та восени багато річок пересихають. Цей тип річок поширений у Криму, Ленкорані та інших районах (річки Салгир, Альма, Кача).

Річки північнокавказького типу в холодну пору року мають сталу межень, а в теплу – часті паводки. До них належать водотоки східної половини північного схилу Великого Кавказу (річки Великий Зеленчук та Малий Зеленчук, Кума).