Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коротко заг.гідрологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать

Рух льоду

Лід рухається під дією вітру та течій. Закономірність руху льоду (за Ф. Нансеном):

1Швидкість льоду менша швидкості вітру в 50 разів, тобто Vл = 0,02 W,

де Vл – швидкість льоду; W – швидкість вітру.

  1. Лід рухається не за напрямком вітру, а відхилюється праворуч від нього на 300 у північній півкулі у зв’язку з дією сили Коріоліса.

Правило Зубова М. М.:

1. Лід рухається вздовж ізобари (лінії однакового атмосферного тиску) так, що високий тиск лежить праворуч відносно руху льоду (у північній півкулі).

  1. Швидкість руху льоду пропорційна горизонтальному градієнту атмосферного тиску.

Водні маси океану

Водна маса – порівняно великий об’єм води, що відрізняється від оточуючої водної товщі індивідуальними фізичними, хімічними і біологічними ознаками, які набули у визначених районах океанів і морів і котрі зберігаються при переміщенні за межі області свого формування. В кожній водній масі виділяють її ядро з найбільш чітко вираженими показниками.

Зональна трансформація – перехід водної маси з однієї кліматичної зони в іншу ( холодні й теплі течії).

Сезонна трансформація – водна маса пов’язана із сезонною зміною гідрометеорологічних характеристик на місці і тому новоутворену водну масу можна назвати модифікацією першої, наприклад, літня модифікація.

Трансформація змішування – в результаті перемішування двох водних мас утворюється третя з проміжними значеннями характеристик.

У Світовому океані виділяють основні й вторинні водні маси. Основні водні маси займають великі простори і мають однорідну будову на великій протяжності. Центри формування цих мас зв’язані з головними рисами клімату земної кулі, океанічною і атмосферною циркуляцією. Тому виділяють такі основні водні маси: екваторіальні, тропічні, субтропічні, помірних широт, субполярні і полярні.

У вертикальному напрямі розрізняють чотири структурні водні зони: поверхневу, проміжну, глибинну і придонну.

Вторинні водні маси – це води змішування основних водних мас і вод, які принесені в океан з інших водойм (наприклад, середземноморська водна маса в північній частині Атлантичного океану).

Оптичні та акустичні властивості морської води

До оптичних характеристик відносять лише оцінку кольору і прозорості води.

Прозорість води – це властивість води пропускати світлові промені. Прозорість моря залежить від характеру вбирання і розсіювання світла в морській воді; від розмірів і кількості завислих у воді часток органічного і неорганічного походження. Морська вода є напівпрозорим середовищем, тому світло не проникає на великі глибини океану.

Колір води пов’язаний з вибірковістю процесів поглинання і розсіювання сонячного світла. Короткі хвилі – фіолетова і синя частина спектра – розсіюються сильніше, а поглинаються слабкіше, ніж довгі хвилі – червона та інфрачервона частина спектра. Цим і зумовлюється власний колір води як речовини – синій чи зелений. У морській воді багато домішок, які впливають на зміну кольору води.

Акустичні властивості морської води – вода має властивості добре проводити звук. Швидкість звуку залежить від температури, солоності води, тиску. Так, при підвищенні температури на 1°С швидкість звуку в морі збільшується на 4 м/с у холодній води (нижче 10°С) і на 35 м/с у теплій (вище 25°С). Швидкість звуку в морі приймається рівною 1 500 м/с.

Підводний звуковий канал - шар, в якому концентрується енергія розходження звуку. Існування звукового каналу дає можливість користуватись ним із метою зв’язку: акустика в морі замінює радіо, оскільки радіовипромінювання у воді дуже швидко поглинається.

Вісь каналу звуку – шар найменшої швидкості звуку.