Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коротко заг.гідрологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
524.8 Кб
Скачать

Види коливання водності річок

Водний режим річки – це зміна в часі рівнів, витрат і об’ємів води у водних об’єктах чи ґрунтах. Залежить від сукупності фіз.-географічних факторів, серед яких найважливішу роль відіграють метеорологічні та кліматичні фактори.

Зміни режиму річок хар-ться коливаннями її водності. Водність – це відносна хар-ка стоку за певний проміжок часу (місяць, сезон, рік, ряд років) у порівнянні з його середньою багаторічною величиною чи величиною стоку за інший період того самого року.

Водоносність - це кількість води, яка протікає в річці в середньому за рік.

Вікові коливання водності річок відображають вікові зміни кліматичних умов і зволоження материків періодом за сотні та тисячі років. Багаторічні коливання водності річок також мають переважно метеорологічну природу. Період цих коливань – десятки років. Необхідно розрізняти природну (обумовлену лише кліматичними факторами) і антропогенну (штучною зміною стоку) мінливість водності річок. Внутрішньорічні (сезонні) коливання водності річок обумовлені сезонними змінами складових частин водного балансу річкового басейну. Протягом року річки, що знаходяться в різних географічних поясах, випробовують різні чергування багатоводних і маловодних періодів.

Короткочасні коливання водності річок можуть бути перш за все природними й обумовленими як метеорологічними факторами, так і геологічними процесами (попуск води льодовикових озер унаслідок прориву морен на річках із льодовиковим живленням, загачування річок у результаті гірських обвалів тощо).

Фази водного режиму

Фази водного режиму – характерний стан водного режиму річки, що повторюється в певні гідрологічні сезони, пов’язані зі змінами умов живлення. Основні фазами є водопілля, межень (літня та зимова), паводки.

Водопілля – фаза водного режиму річки в період весняного сніготанення, що хар-ться високою водністю. За походженням може бути сніговим, снігово-дощовим або дощовим. За часом настання водопілля може бути весняним – танення снігу на рівнинах та невисоких горах; весняно-літнім – танення снігу в горах; літнім – танення вічних снігів та льодовиків у горах та випадання мусонних дощів.

Різновидністю водопілля є повідь.Повідь – затоплення території водою, що часто стає стихійним лихом.

Паводок – фаза водного режиму річки, що може багаторазово повторюватися в різні сезони року, хар-ться інтенсивним збільшенням витрат і рівнів води внаслідок дощів чи сніготанення під час відлиг. За часом настання паводки можуть бути зимовими, літніми, осінніми та протягом усього року. Паводки поділяються на місцеві та транзитні.

Межень – фаза водного режиму річки, що повторюється щороку в одні й ті самі сезони та хар-ться невеликою водністю, яка створюється внаслідок зменшення живлення. В цей час річка живиться переважно підземними водами. За часом настання на Україні літньою та зимовою.

Розчленування гідрографа за видами живлення

Гідрограф – це хронологічний графік зміни води в певному створі водотоку.

Розчленування гідрографа –графічне виділення на гідрографі об’ємів води, які сформувалися за рахунок різних джерел живлення .