Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Модуль 3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

11. Оцініть мобілізаційні заходи радянської держави у 1941 році.

29 червня 1941 року Рада народних комісарів СРСР і ЦК ВКП(б) надіслали директиву партійним І радянським органам про мобілізаційні заходи для відсічі гітлерівської агресії. ЗО червня 1941 року був створений Державний комітет оборони (ДКО), до І якого перейшла вся повнота влади в країні. Першо-черговим завданням стала мобілізація до лав Чер­воної армії. З 5,5 млн мобілізованих Україна дала | понад 2,5 млн осіб. За неповними даними, протягом перших місяців війни в загони народного ополчення прийшло 1,3 млн добровольців.

На задоволення воєнних потреб були переведені провідні галузі народного господарства. Підприєм- Плакат художника І. Тоїдзе ства Києва, Харкова, Запоріжжя, Дніпропетровська, Одеси перейшли на випуск військової техніки та обладнання. На зміну чоловікам призовного віку на підприєм­ства прийшли пенсіонери, жінки, молодь. Тіль­ки в перші місяці війни вони становили третину всіх працівників. Ураховуючи загрозливе стано­вище багатьох регіонів, уряд України прийняв рішення про евакуацію, якою в Україні керува­ла спеціальна комісія на чолі з заступником го­лови РНК УРСР Д. Жилою.

Протягом другої половини 1941 року з Украї­ни на схід були евакуйовані 550 промислових підприємств, велика кількість різноманітної техніки та матеріальних цінностей, майно кол­госпів і радгоспів. На Поволжя, Урал, у Сибір і Центральну Азію евакуйовано науково-дослідні інститути АН УРСР, багато театрів та інших ус­танов культури. Одночасно в східні райони СРСР були перевезені 3,5 млн жителів республіки.

12. Охарактеризуйте початок німецько - радянської війни на українських землях та прикордонні бої.

22 червня 1941 року о 3-й годині 30 хвилин війська Німеччини пере­тнули радянський кордон. Прикордонні міста й застави опинилися під шаленим артилерійським обстрілом. Повітряні атаки були здійснені на Львів, Житомир, Рівне, Київ, Одесу, Севастополь. Раптовість дозволила ворогу захопити ініціативу, через це радянські війська зазнали значних утрат у живій силі й техніці, особливо в літаках (на землі знищено близь­ко 1,2 тис. машин).

З перших годин війни ворог зустрів на українській землі відчайдуш­ний опір. Героїчно билися прикордонники та воїни Київського військо­вого округу, який одержав назву Південно-Західного фронту. Протягом 22-26 червня 1941 року прикордонники Рава-Руського укріпленого району відбили атаки п'яти ворожих дивізій. Протягом 11 діб бійці Во-лодимиро-Волинського прикордонного загону лейтенанта О. Лопатіна відбивали значно потужніші сили фашистів.

Основний удар німецьких військ був спрямований на смугу Київського особливого військового округу. Радянські війська на цьому напрямку мали досить відчутну перевагу:

• в особовому складі — у 1,6 разу;

• у гарматах — у 1,2 разу;

• у середніх і важких танках — у 3,5 разу;

• у легких танках — у 5 разів;

• у літаках — у 2,5 разу.

Незважаючи на це, протягом першого тижня війни вони зазнали значних утрат і змушені були відступити. Використовую­чи прорахунки радянського командування та найвищого керівництва й володіючи стратегічною ініціативою, німець­кі війська швидко дійшли до Києва. Спроба контрударами зупинити на­ступ німецьких військ не мала успіху. У першій танковій битві (у районі Луцька, Рівного, Дубна, Бродів) радянські війська затримали просування німців на Київ і навіть знищили німецький танковий корпус, але й сам Південно-Західний фронт утратив майже 2/3 своїх танкових підрозділів. Поспішний відступ Червоної армії мав трагічні наслідки для багатьох тисяч політичних в'язнів у тюрмах Західної України. Не маючи змоги вчасно евакуювати їх, протягом тижня, з 22 по 29 червня 1941 року, НКВС знищив ув'язнених.

Прикордонні битви (22 — 29 червня 1941) — бойові дії радянських військ прикриття і прикордонних військ в прикордонних районах СРСР на території Литви, Західної Білорусії та Західної України проти військ Вермахту під часДругої світової війни.

Західні кордони СРСР з Німеччиною прикривали особливі Прибалтійський (командувач генерал-полковник Ф. І. Кузнєцов), Західний (командувач генерал армії Д. Г. Павлов), Київський (командувач генерал-полковникМ. П. Кирпонос) військові округи, перетворені в перший день війни в Північно-Західний, Західний і Південно-Західний фронти.

Північний напрямок. Проти Північно-Західного фронту радянський військ діяли дві німецькі танкові групи: 4-а танкова група групи армій «Північ» в напрямку на Даугавпілс та 3-а танкова група групи армій «Центр» у вільнюському напрямку.

Спроба командування Північно-Західного фронту 23 червня провести контрудар силами двох механізованих корпусів (майже 1000 танків) в районі міста Расейняй закінчилася поразкою і 25 червня було прийняте рішення відійти за Західну Двіну. 26 червня німецьким військам вдалось форсувати ріку в районі Даугавпілса, а 2 липня — в районі Єкабпілса. 1 липня 18-а німецька армія зайняла Ригу та увійшла на територію південної Естонії.

Тим часом 3-а танкова група Вермахту 23 червня розбила 5-у танкову дивізію 11-ї радянської армії в районі Алітуса, 24 червня зайняла Вільнюс та вийшла в тил Західного фронту.

Центральний напрямок. Флангові армії Західного фронту (3-я армія в районі Гродно та 4-а — в районі Берестя) зазнали значних втрат вже в перший день війни. До 25 червня 4-а радянська армія змушена була відійти в глиб території на відстань до 200 км. На гродненському напрямку 23 червня силами 6-го і 11-го механізованих та 6-го кавалерійського корпусів, а також частини 3-ї армії була здійснена спроба провести контрнаступ, однак виділені для удару сили не встигли сконцентруватись у визначених районах і одночасного наступу не вийшло. Після дводенних боїв 25 червняСтавка ВГК дозволила відступ військ до Мінського та Слуцького укріпрайонів.

28 червня 1941 року німецькі війська оволоділи Мінськом та замкнули кільце оточення, в якому опинилися основні сили Західного фронту. 30 червня генерал армії Д. Г. Павлов був відсторонений від командування Західним фронтом, а 4 липня за вироком військового трибуналу —розстріляний.

Південний напрямок. На південному напрямку Червона Армія мала найбільш сильне угруповання, тому військові успіхи Вермахту тут були меншими ніж на інших ділянках фронту. З 23 по 26 червня спочатку авіація, а потім кораблі Чорноморського флоту завдали відчутних ударів по румунським містам Суліна і Констанца.

24 червня в районі трикутника Дубно — Луцьк — Броди війська Південно-Західного фронту силами п'яти механізованих корпусів вчинили спробу зупинити просування 1-ї танкової групи німців. В танковій битві брало участь близько 3200 танків з обох боків. І хоча війська Червоної Армії зазнали поразки, однак затримали німецький наступ на тиждень та не дозволили відрізати львівське угруповання радянських військ.