Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка фотошоп.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
26.44 Mб
Скачать

2. Завдання на лабораторну роботу

  1. Завантажити графічний редактор Adobe Photoshop CS3.

  2. Намалювати буквами власний портрет портрет.

  1. Відкрити свою фотографію

  2. Текст для кожного контура необхідно писати на новому шарі.

  3. Згрупувати шари.

Приклад:

Рис. 16.5 Портрет буквами

ІІІ. Створення листівки

    1. Створити новий документ.

    2. Використовуючи всі попередні знання створити листівку

Приклад:

Рис. 16.6 Вітальна листівка

VІ. Зберегти зображення в форматі *.PSD, *JPEG.

VІІ. Підготувати звіт.

3. Контрольні запитання

  1. Які особливості має текстовий шар?

  2. Для чого служить поле Anti-aliasing?

  3. Які елементи включає в себе палітра Character ?

Лабораторна робота № 17

Тема: Зміна розмірів зображення та полотна

Мета: Набути практичних навичок і вмінь змінювати розмір зображення, розмір холсту

1 Теоретичні відомості

Основні поняття та визначення

Розмір зображення можна змінювати в діалоговому вікні, яке викликається командою Image → Image Size. Діалогове вікно Image Size (рис. 17.1) складається з декількох частин.

Рис. 17.1 Діалогове вікно Image Size

У верхній частині вікна Pixel Dimensions за замовчуванням відображаються растрові параметри зображення — розміри в пікселях.

У середній частині вікна Document Size показані розмір пе- чатного відтиску у см (сантиметрах) і характеристика, що впливає на якість друку, — дозвіл зображення.

Діалогове вікно Image Size дозволяє не лише переглядати, але і змінювати параметри документа. При цьому можливі два варіанти, що визначаються станом прапорця Resample Image.

  • Якщо прапорець встановлений, розмір і дозвіл зображення варіюються незалежно один від одного. Якщо вам це зручніше, можете регулювати «абсолютний» розмір зображення в пікселях. Це заставляє програму видаляти із зображення пікселі або додавати до нього нові. Кольори добавляючих пікселів обчислюються за допомогою інтерполяції. Ми виконаємо прі- заходів на цю тему пізніше.

  • Якщо прапорець скинутий, відбувається блокування растрових параметрівзображення. Зміна друкарського розміру приводить до змінирозширення, і навпаки. По суті, при цьому із зображенням не виробляються жодних дій, а лише запам'ятовуються нові значення розмірів і розширення.

Прапорець Constrain Proportions фіксує співвідношення сторін зображення. Коли він встановлений, досить ввести довжину лише одній сторони зображення, друга буде обчислена автоматично.

Розмір полотна – це повна редагована область зображення. За допомогою команди Canvas Size (рис. 17.2). можна збільшити або зменшити розмір полотна зображення. При збільшенні розміру полотна додається простір довкола існуючого зображення. При зменшенні розміру полотна зображення обрізується. При збільшенні розміру полотна зображення з прозорим фоном додана область буде прозорою. Якщо в зображення немає прозорого фону, то колір полотна, що додається, визначатиметься різними способами.

Для виклику діалогово вікна потрібно виконати команду Image → Canvas Size .

Рис. 17.2 Діалогове вікно Canvas Size

В області Current Size (Поточний розмір) діалогового вікна знаходиться інформація про поточний розмір зображення в пікселах і займаній ним пам'яті. В області New Size (Новий розмір) задається новий розмір зображення. Дозвіл зображення при цьому залишається тим самим. Відразу після відкриття діалогового вікна в полях Width і Height знаходяться поточна ширина і висота зображення в одиницях, вибраних у списках праворуч від полів введення. Перемикач Anchor (Якір) задає розташування вихідного зображення на полотні, що збільшилося в розмірах. Він складається з дев'яти кнопок. Уявіть собі, що перемикачем є вже збільшене полотно. Тоді кнопка, що натискує, показує положення зображення на цьому полотні. Якщо натискує центральна кнопка, то зображення виявиться в центрі, оточене полями зі всіх чотирьох сторін. Якщо ж натискує, наприклад, ліва верхня кнопка, то зображення виявиться в лівому верхньому кутку, а поля додадуться лише справа і знизу. Прапорець Relative (Відносно) дозволяє вводити в поля Width і Height безпосередньо прирости ширини і висоти (а не додавати їх в думці до поточних розмірів зображення). Тобто при включеноом прапорці Relative (Відносно) поля Width і Height мають спочатку нульові значення.

Якщо ввести в поля Width і Height розміри менші, ніж початкові (або негативні в режимі Relative), то частина зображення буде обрізана. Яка це буде частина, знову-таки визначається положенням перемикача Anchor (Якір). Якщо знову повернутися до порівняння перемикача з полотном, то цього разу його слід асоціювати з вихідним розміром. Положення кнопки перемикача, що натискує, відповідає частині зображення, що зберігається. Та його частина, що відповідає кнопкам, що не натискують, буде обрізана. Наприклад, при центральній кнопці, що натискує, зображення буде обрізано зі всіх чотирьох сторін. Якщо натискує ліва верхня кнопка, будуть обрізані права і нижня сторони зображення.

Інструмент обрізання країв - Crop

При обрізанні від вихідного зображення залишається лише та частина, яка виділена рамкою. Все інше просто пропадає. Ця операція здійснюється за допомогою інструменту Crop .

Щоб виконати обрізку достатньо активізувати інструмент Crop та намалюйте ним рамку (утримуючи ліву кнопку миші). Якщо утримувати при малюванні Shift, то рамка буде пропорційна, якщо утримувати Alt, то рамка малюватиметься від центру.

В інструменту ряд цікавих і корисних налаштувань, які знаходяться на палітрі Options. (рис. 17.3)

Рис. 17.3 Панель інструментів Crop

Поля Width (ширина) і Height (висота) задають відповідно ширину і висоту результуючого зображення в заданих Вами одиницях.

Resolution - дозвіл результуючого зображення, тобто величина, що показує скільки пікселів поміщаються в одній реальній одиниці виміру.

Кнопка Front Image призначає параметри ширини, висоти і дозволи рівними початковим розмірам картинки. Таким чином при обрізанні країв картинки загальний розмір її не міняється, тому що частина картинки, що залишилася, автоматично збільшується до вихідних розмірів всього зображення.

Кнопка Clear очищає всі налаштування інструменту Crop. Це корисно, якщо Ви знову хочете повернутися до вільного режиму обрізання.