Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка фотошоп.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
26.44 Mб
Скачать

3. Контрольні запитання

1. Використання Gradient Editor ?

2. Як додати до списку існуючих власний градієнт?

Лабораторна робота №10

Тема: Режими змішування шарів.

Мета: Набути практичних навичок і вмінь застосування режимів змішування шарів.

1 Теоретичні відомості

Основні поняття та визначення

Режими змішування (Blending Mode) — це спеціальні математичні алгоритми змішування пікселів. Застосовуються в службових алгоритмах і для створення спецефектів. Режими змішування задаються:

  • у параметрах інструментів і команд (параметри Mode, Blending Mode)

  • у палітрі Layers як параметр шару (випадний список без назви у верхній частині палітри);

  • у діалоговому вікні шарових ефектах Layer Style (параметр Blend Mode)

У палітрі Layers в шару «Background» заблокований режим змішування.

Режими змішування (Blending modes) визначають, яким чином верхній шар взаємодіє з шаром прямо під ним. Режими змішування спрощують і прискорюють зміну відтінків, видалення вад, і виконання ряду інших операцій. У фотошопі всі режими розбиті на функціональні групи: Базові режими, Режими затемнення, Режими освітлення, Режими контрасту, Режими порівняння і Компонентні режими. (рис. 10.1)

Базові режими

  1. Режим Normal

Режим змішування Normal є заданим за умовчанням і є одним з найчастіше використовуваних. При цьому верхній колір замінює собою нижній. Якщо ступінь непрозорості встановлений на рівні 100%, то слої, для яких вибраний режим змішування Normal (Нормальний), повністю перекриває собою вміст шарів, розміщених нижче. У такому разі колір співпадатиме з тим, що накладається.

2. Режим Dissolve Режим змішування Dissolve впливає на напівпрозорі пікселі, які створюються унаслідок застосування інструментів або інших засобів із зменшеним ступенем непрозорості або виникають по краях об'єктів після застосування операції згладжування. При виборі цього режиму змішування напівпрозорі пікселі замінюються випадковим чином: частина з них забарвлюється в той, що накладається, а частина залишається забарвленою в базовий колір.

Рис. 10.1 Режими змішування шарів

Режими затемнення

1. Режим Darken При виборі режиму змішування Darken окремо порівнюються колірні значення накладаючого і базового кольорів. Для зображень RGB з двох порівнюваних значень вибирається менше, а для зображення CMYK - більше. Іншими словами, і в тому і в іншому випадку вибирається темніше колірне значення. Якщо базовий піксель забарвлений в колір RGB 25\100\215, колір, що накладається, має значення 100\200\50, то результат кольору буде колір 25\100\50. Білий колір при накладенні просто ігнорується.

  2. Режим Multiply У режимі змішування Multiply відбувається множення колірних значень (RGB або CMYK) базових кольорів, що накладаються. Оскільки виконується операція множення, результатом буде колір який виявляється темнішим, ніж початковий колір, що накладається. Режим змішування Multiply є відмінним засобом для поліпшення виду засвічених фотознімків або дуже світлих зображень. Результатом вибору режиму Multiply завжди буде темніший колір, за винятком випадків, коли нижнім кольором є білий (результатом колір також буде білим). Результатом дії на пікселі чорного кольору буде чорний колір.

  3. Режим Color Burn Режим Color Burn імітує вживаний у фотолабораторіях прийом, використовуваний для затемнення ділянок зображення. Змішування на базовий колір темнішого кольору приводить до отримання темнішого кольору. Змішування білого кольору не супроводжується зміною нижнього кольору.

  4. Режим Linear Burn

Режим змішування Linear Burn подібний до режиму Color Burn, оскільки результатом його застосування стає отримання темнішого зображення, за винятком тих ділянок, де базовий колір є білим. Застосування режиму Color Burn супроводжується посиленням контрасту, тоді як режим Linear Burn приводить до зменшення яскравості зображення.

5. Режим Darker Color

Схожий на режим “ Darken”, за винятком того, що працює на всіх шарах відразу, а не на одному. Коли ви змішуєте два шару, видимими залишаться лише темні пікселі.

Режими освітлення

1. Режим Lighten Режим змішування Lighten по своїй дії протилежний режиму Darken. Результатом є колір який вибирається на підставі визначення, який з кольорів - базовий або такий, що накладається - є світлішим. Якщо базовий колір світліший, він залишається неруханим. Якщо ж базовий колір темніший, він замінюється кольором, який накладається.

  2. Режим Screen

Режим змішування Screen протилежний режиму Multiply. Умножаються зворотні значення кожного з кольорів. Результуючий колір завжди виявляється світлішим. Якщо накладається чорний колір, результуючий колір співпадатиме з базовим. В той же час при накладенні білого кольору ви завжди отримуватимете білий колір.Змішування червоного і синього кольорів в режимі Screen (Освітлення) дає пурпурний, змішування червоного і зеленого - жовтий, синій і зелений - блакитний.

  3. Режим Color Dodge Вибілювання (dodging) є прийомом, використовуваним у фотолабораторіях з метою освітлення окремих ділянок зображення. Якщо частково обмежити попадання світла на папір, зображення в цій області буде одночасне і менш темним, і менш насиченим. Режим Color Dodge (Отбеливание) зазвичай використовується при накладенні світлих кольорів. Змішування чорного кольору не супроводжується виникненням яких-небудь змін.

  4. Режим Linear Dodge Подібно до режиму Color Dodge, який змінює контрастність, режим Linear Dodge вносить зміни в яскравість пікселів. Порівнюється яскравість базових кольорів, що накладаються, і результатующому кольору привласнюється найбільше з цих значень. Змішування білого кольору дає білий колір, змішування чорного кольору не вносить ніяких змін.

5. Linear color

Схожий на режим Lighten, лише працює зі всіма шарами одночасно, замість одного шару. Коли ви змішуєте два шари разом, видимими залишаться лише світлі пікселі.

Режим контраста

1.Overlay

Комбінує ефект режимів Multiply і Screen, змішуючи верхній шар з ніжнім. Якщо верхній шар на 50% сірий – ефекту не буде.

2.Soft Light

Схожий на режим Overlay, але додає помірніший ефект. Якщо верхній шар на 50% сірий – ефекту не буде.

3.Hard Light

Використовує той же підхід, що і режим Overlay, але ефект сильніший. Тут, верхній шар схильний або Screen режиму або Multiply, залежно від його кольору. Якщо верхній шар на 50% сірий – ефекту не буде.

4.Vivid Light

Поєднує ефект режимів Color Burn і Color Dodge і застосовує змішування залежно від кольору верхнього шару. Якщо верхній шар на 50% сірий – ефекту не буде .

5.Linear Light

Схожий на режим Vivid Light, але з сильнішим ефектом. Якщо верхній шар на 50% сірий – ефекту не буде.

6.Pin Light

Змішує світлі кольори, використовуючи режим Lighten, і темні кольори, використовуючи режим Darken. Якщо верхній шар на 50% сірий – ефекту не буде.

7.Hard Mix

Створює картинку з рівними тонами, обмежену в кольорах і постерізірованную. Свічення верхнього шару змішується з кольором нижнього.

Режим порівняння

1.Difference

Відображує тональну різницю між вмістом двох шарів, видаляючи світлі пікселі з якого-небудь з шарів. В результаті виходить темна і інколи перевернута картинка.

2.Exclusion

Схоже на режим Difference, але з менш сильним ефектом

Компонентні режими

1.Hue

Комбінує Hue (кольори) верхнього шару і Saturation (вагання кольору) і Luminance (тонів) ніжнего.

2.Saturation

Комбінує Saturation (вагання кольору) верхнього шару з Hue (кольори) і Luminance (тонів) нижнього шару.

3.Color

Комбінує Hue (кольори) і Saturation (вагання кольору) верхнього шару з Luminance (тонів) нижнього шару.

4.Luminosity

Комбінує Luminance (тонів) верхнього шару і Hue (кольори) і Saturation (вагання кольору) нижнього шару.

Режим Threshold Режим змішування Threshold доступний тільки при роботі із зображеннями, для яких вибраний колірний режим Indexed Color або Bitmap і для яких він є аналогом нормального режиму. У цих колірних режимах підтримуються обмежені колірні таблиці (що складаються з 256 кольорів для режиму Indexed Color і з 2 кольрів для режиму Bitmap). Це обмеження робить неможливим вибір більшості режимів змішування, які доступні в програмі Photoshop. У режимі Threshold колір, що накладається, є результуючим.

 

  Режим Behind При роботі з шарами, що містять прозорі області, цей режим змішування дозволяє інструментам малювання додавати колір, що накладається, тільки до прозорих пікселів, залишаючи базовий колір незайманим. Даний режим змішування передбачений тільки для інструментів малювання. До шарів, для яких включено блокування ступеня прозорості, не можна застосовувати інструменти малювання з вибраним для них режимом Behind (За кольором).

  Режим Clear

Використання режиму змішування Clear (Очищение) подібно до застосування інструменту Eraser (Гумка): оброблювані пікселі стають прозорими. (Цей режим доступний тільки для інструментів малювання і не може бути застосований при роботі на фоновому слої або на слоях, для яких включено блокування ступеня прозорості). На відміну від інструменту Eraser (Гумка), при використанні якого результат ступені непрозорості обчислюється на основі настройок самого інструменту, при використанні режиму змішування Clear (Очищення) результат прозорісті пікселів залежить від їх початкового ступеня непрозорості. Пікселі, які були абсолютно непрозорими, стають повністю прозорими. Пікселі, які були непрозорі на 75%, стають непрозорими на 25%. Пікселі, прозорі на 50%, так і залишаються непрозорими на 50%.