Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
441.34 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ І УПРАВЛІННЯ

Кафедра економіки підприємств і корпорацій

ПІДПРИЄМНИЦТВО

І БІЗНЕС-КУЛЬТУРА

(методичні вказівки для самостійної роботи студентів)

Для студентів усіх форм навчання за спеціальністю

6.050100 "Економіка і підприємництво"

ТЕРНОПІЛЬ – 2012

П ідприємництво і бізнес-культура: навчально-методичні матеріали до курсу / Укл. Мачуга Н.З. – Тернопіль: ТНЕУ, 2012. – 38 с.

Навчальне видання містить програму курсу “Підприємництво і бізнес-культура”, тематику практичних та семінарських занять, матеріали для організації самостійної роботи студентів, список літератури.

Для студентів усіх форм навчання за спеціальністю 6.050100 "Економіка і підприємництво"

Затверджено на засіданні

кафедри економіки підприємств і корпорацій

Протокол №___ від ___грудня 2008 р.

Відповідальний за випуск: Гринчуцький В.І., д.е.н., завідувач кафедри економіки підприємств і корпорацій Тернопільського національного економічного університету

Комп’ютерна верстка: Роман Мачуга

Вступ

Підприємництво можна визначити як уміння починати й вести справу, генерувати і використовувати ініціативу, зважуватися на ризик, долати протидію середовища . Воно виступає головним чином як прояв економічної та організаційної творчості й новаторства. Економічна та організаційна творчість і новаторство - це серцевина підприємництва, а тому підприємництво - це певна система функціонування підприємства, основу якої становлять демократичні форми його економічної діяльності, забезпечення для нього права ініціативи у виборі сфер, форм і методів господарювання, економічної, організаційної та технічної творчості і новаторства. В центрі даної системи знаходиться підприємець - компетентний господарник, здатний забезпечити організацію ведення господарства на базі найновіших досягнень економічної і технічної науки. Природу підприємця не слід пов'язувати з його посадою чи суспільним становищем. Вона визначається високим професіоналізмом, умінням ризикувати, здатністю прогнозувати; створювати нові якісні товари, технології, послуги, об'єднувати людей, розвивати в них культуру й здібності до творчості та раціонального використання наявних ресурсів тощо. Метою вивчення дисципліни "Підприємництво і бізнес-культура" є надати майбутнім спеціалістам інформаційну базу з особливостей організації та розвитку підприємництва і бізнесу, функціонального забезпечення останнього в умовах ринкової конкуренції.

Завданням курсу являється засвоєння наступних понять: природа підприємницької діяльності; економічна суть організації та розвитку підприємництва та бізнесу; економічні та правові засади підприємництва; організаційна структура бізнесу; сучасні форми підприємницького управління; переваги фірми в монополістичній конкуренції; реінжиніринг підприємництва як новий напрямок менеджменту; конкурентоспроможність підприємства; підприємця як соціально-психологічний суб’єкт господарювання; мотиваційне середовище підприємництва; функціональне забезпечення бізнесу; ризик та страхування власного бізнесу; формування підприємницького мислення; якості успішного підприємця; діловий етикет підприємця; економічна розвідка в умовах ринкової економіки; безпека бізнесу.

Навчальна програма розкриває основні ази функціонування підприємництва як в економічній системі загалом, так і в рамках економічної системи окремо взятої держави. Основою підприємницького успіху є знання, вміння швидко відреагувати на зміни кон’юнктури ринку та на належному рівні проводити свій бізнес, використовуючи при цьому бізнес-етикет.

Програма дисципліни Вступ

Об'єктивна необхідність вивчення курсу "Підприємництво і бізнес-культура". Мета, завдання, логічно-структурна побудова курсу, методологія та інструментарій курсу. Місце і значення дисципліни для підготовки економістів вищої кваліфікації. Змістовна характеристика та особливості викладання дисципліни стосовно спеціальності "Економіка підприємства".

Тема 1. Предмет і зміст курсу „Підприємництво і бізнес-культура”

Поняття та природа підприємницької діяльності. Спектр поглядів на підприємництво в контексті історичного розвитку. Предмет вивчення курсу. Підприємництво як елемент бізнесу. Потреба та необхідність виникнення бізнесу. Його ознаки, функції та моделі. Формування стратегії та тактики бізнесу. Економічні та правові засади функціонування підприємництва. Державне регулювання бізнесу.

Мета і завдання вивчення курсу. Взаємозв’язок з іншими дисциплінами.

Тема 2. Організаційні форми підприємницької діяльності

Підприємство як структурний елемент бізнесу. Форми бізнесу. Функціонування підприємств в умовах ринкового середовища. Технологічні аспекти створення власної справи (заснування бізнесу). Мотиваційна система підприємницької діяльності. Інтеграційні форми підприємницької діяльності. Підготовка засновницьких документів підприємства. Поняття та формування статутного фонду підприємства. Державна реєстрація та припинення реєстрації бізнес-структур. Конкуренція як засіб впливу на формування підприємницької ідеї.

Поняття малих форм господарювання. Критерії малого бізнесу та можливість займати належну нішу в умовах ринкової конкуренції. Мале підприємництво в розвинутій і перехідній економіці.

Тема 3. Забезпечення та планування підприємницької діяльності

Забезпечення роботи бізнес-структур за допомогою фінансового обслуговування. Фінанси та лізингові компанії. Фондові біржі, консалтингові, аудиторські і факторингові фірми . Поняття податкової системи.

Страхування власного бізнесу. Ризик та дохід від бізнесу. Поняття кредитного та економічних ризиків.

Суть і призначення бізнес-плану. Функції та мета бізнес-плану, технологія його складання. Здійснення виробничо-господарської діяльності шляхом проведення комерційного розрахунку.

Поняття банківських рахунків, їх види. Технологія відкриття поточних і інших рахунків банку. Можливість використання поточного рахунку. Безготівкові розрахунки у підприємницькій діяльності. Призначення розрахунків у бізнесі. Розрахунки за допомогою платіжних доручень. Використання платіжних вимог в процесі розрахунків. Розрахункові чеки як один із видів розрахунку. Розрахунки за допомогою акредитиву та простого векселя.

Банки як суб’єкти підприємницької діяльності. Поняття комерційного банку та види цінних паперів. Банківські операції з цінними паперами управління банківським портфелем цінних паперів.

Тема 4. Сучасний діловий етикет

Діловий етикет як невід’ємна складова корпоративної культури. Поняття етики підприємництва та її складові. Етикет як засіб досягнення успіхів в діловій сфері. Особливості ділового спілкування. Аспекти етикету службових відносин. Основи службового етикету. Поняття підприємницького договору та особливості його складання.

Ділове інтерв’ю та підготовка до співбесіди. Етапи проведення ділового інтерв’ю. спектр дій після ділового інтерв’ю.

Представлення та рекомендація особистості. Правильне використання етикету бізнес-карток. Участь у неформальній бесіді. Мистецтво слухати та тактовно висловлювати власні думки. Дотримання основних принципів при підготовці ділових паперів. Підготовка ділових листів. Контактування із засобами масової інформації.