Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
441.34 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Які стереотипи ділового світу Ви знаєте?

  2. Чим характерний діловий стиль Франції?

  3. Про що свідчить використання культ особистості у Великобританії?

  4. Як прилаштуватися до скептицизму ділових стосунків в Німеччині?

  5. Про що варто пам’ятати, їдучи на переговори в Іспанію?

  6. Яки засади етичних стосунків в бізнесі демонструє Швеція?

Питання для дискусії

  1. Концентрація на комунікабельності в ділових стосунках.

  2. Тактика поведінки при переговорах в ділових поїздках з іноземними партнерами.

Рекомендована література

  1. Соловьев Э.Л. Этикет делового человека: организация встреч, приемов, презентаций / Э.Л. Соловьев – Минск, 1994.

  2. Тимошенко Н.Л. Нехтуючи прості істини. Неймовірні помилки в очевидних ситуаціях під час офіційних прийомів і не тільки /Н.Л. Тимошенко // Політика і час. – 2002. - № 5. – С. 80-84.

  3. Крегер О. Типы людей и бизнес /Пер. с англ. / О. Крегер – М., 1995.

Плани практичних занять з дисципліни "Підприємництво і бізнес-культура" для студентів заочної форми навчання

Тема 1. Організаційні форми підприємницької діяльності із застосуванням сучасного ділового етикету

  1. Підприємство як структурний елемент бізнесу.

  2. Форми бізнесу. Функціонування підприємств в умовах ринкового середовища. Технологічні аспекти створення власної справи (заснування бізнесу).

  3. Мотиваційна система підприємницької діяльності.

  4. Діловий етикет як невід’ємна складова корпоративної культури.

  5. Поняття етики підприємництва та її складові.

  6. Етикет як засіб досягнення успіхів в діловій сфері.

  7. Особливості ділового спілкування.

  8. Аспекти етикету службових відносин та основи службового етикету.

Т ЛУ М А Ч Н И Й С Л О В Н И К

  • Асоціація – найпростіша форма договірного об’єднання підприємства для постійної координації господарської діяльності без втручання в виробничу і іншу діяльність.

  • Акредитив – платіжне доручення однієї банківської установи іншій відповідно до заяви клієнта та за його кошти, видати певну суму грошей пред’явникові.

  • Імідж – створений позитивний образ підприємства , який дає їй змогу бути конкурентоспроможним на ринку. Це відбувається за рахунок створення хорошої громадської думки, позитивних відгуків споживачів і т.д.

  • Консорціум – тимчасове статутне об’єднання промислового і банківського капіталу для реалізації конкретного бізнес проекту.

  • Концерн – об’єднання підприємницьких структур із застосуванням принципу диверсифікації виробництва.

  • Конкурентоспроможність підприємства – здатність задовольняти існуючі потреби споживачів на ринку через гнучкість та ефективне використання наявного потенціалу і різного роду інноваційних ідей.

  • Організаційна функція підприємництва зводиться до поєднання ресурсів виробництва в оптимальних пропорціях, здійснення контролю за їх використанням.

  • Підприємництво – це самостійна, ініціативна, пов’язана з ризиком діяльність суб’єкта господарювання по виробництву продукту, наданню послуг, торгівлі з метою отримання прибутку.

  • Політичні передумови виникнення підприємництва – це створення сприятливого політичного клімату для підприємництва; розробка і здійснення стабільної політики в країні; захист з боку влади всіх форм власності; ефективна податкова, кредитна, митна та інша політика.

  • Психологічні передумови виникнення підприємництва проявляються у створенні позитивного відношення членів суспільства до підприємництва. На жаль, в Україні життя кількох поколінь проходило в умовах негативного ставлення до підприємництва, що має свої наслідки і зараз.

  • Ресурсна функція підприємництва передбачає, що воно націлене на найбільш ефективне використання матеріальних, трудових, фінансових, інтелектуальних та інформаційних ресурсів з урахуванням досягнень науки, техніки, управління та організації виробництва.

  • Творча функція підприємництва полягає у сприянні реалізації нових ідей, здійсненні техніко-економічних, наукових розробок, проектів, що пов’язані з господарським ризиком.

  • Юридичні передумови виникнення підприємництва характеризуються тим, що підприємництво ґрунтується на законодавстві, нормативних актах країни, які однакові для всіх учасників ринку. Вони мають створити для всіх учасників однакові "правила гри".

Підготовка учасників наради — останній етап підготовчої роботи в процедурі організації ділових нарад, коли передбачається попереднє ознайомлення всіх учасників із порядком денним, необхідними матеріалами.

Протокол наради — це первинний офіційний документ, на підставі якого керівник має право вимагати від співробітників виконання доручених їм завдань.

Спілкування "з глибоким змістом" характеризується відносно незначним наголосом на слова, інформацію, ідеї, тобто на зовнішній, формальний бік. Основний наголос переноситься на зміст спілкування, якому і надається першорядне значення.

Переговори, що базуються "на положенні", обмежуються укладанням однієї вигідної угоди за один раз. Якщо в результаті переговорів укладається контракт, наприклад, на поставку товару, то він складається точно, чітко і розписується до деталей.

Спілкування на переговорах, що ґрунтується на "глибокому контексті", передбачає, що такі контекстуальні фактори, як взаємозв'язок, місце, час, установка і почуття мають першочергове значення. Мета спілкування полягає в тому, щоб співчутливо і точно "читати" свого партнера и візуально діагностувати його поведінку.