Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка фотошоп.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
26.44 Mб
Скачать

2 Завдання на лабораторну роботу

  1. Завантажити графічний редактор Adobe Photoshop CS3.

  2. Відновлення кольору об’єкта на ч/б фото.

    1. Звантажити зображення.

    2. Перевести його чорно-білий стан.

    3. За допомогою інструменту History Brush частині зображення повернути колір.

Приклад:

Рис. 3.6 Відновлення кольору об’єкта

  1. Перетворити фотографію на картину маслом

  1. Завантажити фотографію.

  2. За допомогою інструменту Art History Brush перетворити фотографію на картину маслом

Приклад:

Рис. 3.7 Перетворення фотографії на масляну картину

ІV. Зберегти зображення в форматі *.PSD, *JPEG.

V. Підготувати звіт.

3 Контрольні запитання

1. Як викликати палітру History?

2. Для чого призначена піктограма фотоапарата в нижній частині палітри History?

3. Яка різниця між History Brush та Art History Brush?

Лабораторна робота №4

Тема: Інструменти виділення. Робота з виділеними областями

Мета: Набути практичних навичок і вмінь виділяти та вирізувати об’єкти у PhotoShop.  Навчитись застосування інструменти   Magic wand tool, Elliptical Marquee Tool, Rectangular Marquee Tool, Zoom, Move Tool

1 Теоретичні відомості

Основні поняття та визначення

Виділення - це область обмеження дії інструментів і команд.

Виділення - це обмеження області пікселів для подальшої роботи (наприклад, копіювання на новий шар, переміщення в інший файл).

Виділення, як обмеження дії інструментів і команд

Інструменти виділення (рис. 4.1)

Рис. 4.1 Група інструментів виділення

Для того щоб зробити виділення нам потрібно активізувати інструмент виділення, помісти курсор в робоче поле і протягнути по діагоналі . В нас з’явиться виділення (рис. 4.2).

Рис. 4.2 Виділення за допомогою Rectangular Marquee Tool

Як зняти виділення? Найпростіший спосіб - клацанням по зображенню (при активному інструменті виділення), але це не правильно, тому що випадково може бути виділено два пікселя, і ваші інструменти нібито перестануть працювати.

Правильно змімати виділення командою головного меню Select → Deselect. Швидкі клавіші для виклику команди — <Ctrl> + <D>.

Клавіші-модифікатори при створенні виділення

При використанні простих інструментів виділення — Elliptical Marquee, Rectangular Marquee — корисно знати клавіші-модифікатори, які впливають на форму і місце створення виділення.

При утримування клавіші <Shift> виділення буде пропорційним.

Якщо, не відпускаючи мишу в процесі створення виділення, натискувати клавішу <Alt>, виділення створюватиметься з центру.

Якщо, не відпускаючи мишу в процесі створення виділення, натискувати клавіші <Shift> + <Аlt>, то виділення буде пропорційним і створюватися з центру.

Слід також відзначити, що в процесі виділення ви можете переміщати область виділення, утримуючи клавішу <Пропуск>.

Комбінування виділення

Якщо виділення вже створене, призначення клавіш-модифікаторів для виконання операцій змінюється. Створивши прямокутне виділення. Натиснувши клавішу <Shift>, до курсора інструменту додасться плюс. Це значить, що інструмент перейшов в режим підсумовування. Утримуючи клавішу <Alt> - віднімання, утримуючи клавішу <Shift> + <Аlt> - пересічення.

Загальні властивості інструментів виділення

Кнопки режимів

Якщо порівняти панелі параметрів різних інструментів виділення, то можна виявити багато загального (рис. 4.3). Перші чотири кнопки поряд із значком інструменту задають різні режими комбінування.

Рис. 4.3 Загальні елементи панелі параметрів інструментів для виділення: а - Rectangular Marquee, б - Elliptical Marquee, в – Lasso, г – Poligynal Lasso, д - Magnetik Lasso, е - Magic Wand

За замовчуванням натиснута перша кнопка New Selection (Нове виділення). Нове виділення при цьому режимі замінює старе. Друга кнопка включає режим додавання; третя — віднімання; четверта — пересічення. Рекомендується використовувати в роботі швидкі клавіші виклику цих режимів, а не натиснення кнопок.

Розтушовування (Feather)

В панелі параметрів інструментів виділення присутнє поле Feather. За замовчуванням його значення дорівнює 0, тобто ви створюєте виділення з чітким кордоном, а не розтушоване. Це правильно. Ви можете згодом створити розтушовування спеціальною командою головного меню Select → Feather, вказавши в діалоговому вікні радіус розмиття. Розтушовування саме по собі не видно, результат її вживання можна побачити лише після виконання різних операцій з виділеною областю.

Використання розтушовування дає плавний перехід в прозорість країв зображення (як розтушовані пензля — колір плавно сходить нанівець). Якщо ж в процесі створення ви задали розтушоване виділення, то зробити з нього чітке неможливо.

Згладжування (Anti-alias)

Останній загальний для інструментів виділення параметр — це Anti-alias. Без згладжування краю виділеної області при збільшенні виглядають ступінчастими за рахунок того, що самі пікселі зображення мають квадратну форму. Згладжування, так само як розтушовування, додає частково виділені пікселі уздовж кордону виділення. Згладжуються лише крайні пікселі виділеної області, що робить її кордон гладшим, акуратнішим.

Інструменти виділення

Створювати виділення довільної форми ви можете, використовуючи групу інструментів Лассо (рис. 4.4).

Рис. 4.4 Група інструментів Лассо

Інструмент Lasso (Лассо)

Lasso (Лассо) — не найзручніший інструмент виділення. Куди ви ведете мишу, там і пройде дорога виділення. Як тільки миша відпущена, виділення створене — «побігли мурашки». Досить не чітке , але швидко. Такі «виділення» завжди потребують коректування, і назвати їх професійними навряд чи можливо.

Інструмент Polygonal Lasso

Інструмент Polygonal Lasso виділяє область, обмежену прямими відрізками, створюваними клацаннями миші. Якщо ви помилково клацнули, то, натискуєте <Delete>, можете видалити останній відрізок. Замикати область виділення можна або подвійним клацанням, або з'єднанням з початковою точкою.

Інструмент Magnetic Lasso

Інструмент Magnetic Lasso можна використовувати для виділення довільних областей з висококонтрастними краями. Коли ви введете мишею з натиснутою кнопкою по контуру об'єкту, інструмент ставить крапки прив'язки, по яких піде виділення.

Якщо крапка поставлена не туди, куди хотілося б, натискуйте клавішу <Delete>, і вона буде видалена з дороги. Потім повернете покажчик миші назад до останньої крапки, що залишилася, і продовжуйте виділення. Ви можете управляти дорогою простановки крапок, клацаючи мишею в потрібних місцях — крапки ставляться автоматично.

Можливе перемикання в процесі роботи на інструменти Polygonal Lasso і Lasso. Для цього необхідно натискувати і утримувати <Alt>. Замикання контура відбувається при подвійному клацанні мишею дорогою з’єднання з початковою точкою.

Інструмент Magic Wand

Цей інструмент найулюбленіший у початкуючих користувачів. Особливо нічого робити не треба — клацай мишею і отримуй виділення. Про якість говорити не доводиться, зате швидко. Інструмент хороший для початкового виділення виликої області пікселів.

Інструмент Magic Wand виділяє за принципом колірної подібності. Клацання по пікселю зображення утворює «хвилю виділення» близьких по тону і за кольором пікселів. Принцип роботи нагадує інструмент Ківш заливки. При цьому параметр Tolerance (Допуск) (за умовчанням він дорівнює 32) визначає близькість кольору виділення. Чим більше значення Tolerance (Допуск), тим більше число пікселів буде виділено (рис. 4.5).

Рис. 4.5 Панель параметрів інструмента Magic Wand

Зазвичай об'єкт не буває одного кольору, ось фон — справа інша. Ви виділяєте фон і копіюєте на новий шар — копіюється фон і порожнє місце від об'єкту. По- цьому якщо виділення ведеться починаючи з фону, необхідно виконати команду головного меню Select → Select Inverse або натискувати клавіші <Shift> + <Сtrl> + <І>.