Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры на охрану труда.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
322.05 Кб
Скачать

46. Надання першої допомоги при утопленні.

Надання першої допомоги при утопленні. При справжньому (мокрому) утопленні рідина обов'язково потрапляє в легені ( 75-95% всіх утоплень ). При ре-флекторному звуженні в голосову щілину ( сухе утеплення) вода не потрапляє в легені і людина гине від механічної асфіксії ( 5-20% утоплень). Зустрічаються утеплення від первинної зупинки серця і дихання внаслідок травми, темпера¬турного шоку. Утеплення може наступити при тривалому пірнанні, коли кіль¬кість кисню в організмі зменшується до рівня, що не відповідає потребам мозку. Допомога. Рятувати утопленика треба швидко, бо смерть настає через 4-6 хвилин після утоплення. Підпливши до потопаючого ззаду, треба взяти його під пахви так, щоб голова була над водою, повернута обличчям, і пливти з ним до берега. Потім якнайшвидше треба очистити порожнину рота і глотку утоп¬леного від слизу, мулу та піску, швидко видалити воду з дихальних шляхів: пе¬ревернути хворого на живіт, перегнути через коліно, щоб голова звисала вниз, і кілька разів надавити на спину. Після цього потерпілого повертають обличчям догори і починають робити оживлення. Коли утоплений врятований у початко¬вому періоді утоплення, треба перш за все вжити заходів до усунення емоційного стресу: зняти мокрий одяг, до суха обтерти тіло, заспокоїти. Якщо потер¬пілий без свідомості при досить спонтанному диханні, його кладуть горизонта-льно, піднімають на 40-50 градусів ноги, дають подихати нашатирним спиртом. Одночасно зігрівають потерпілого, проводять масаж грудної клітки, розтира¬ють руки і ноги.

47.Транспортування потерпілих.

Той хто надає першу допомогу повинен, передусім, потурбуватися про негайне припинення дії зовнішніх ушкоджувальних чинників і про зручність потерпілого. Його стан не повинен погіршуватися із-за недбалого звернення.

Коли можна переносити потерпілого

Потерпілого можна переносити лише і тому випадку, якщо немає надії на швидке прибуття медичної допомоги або його треба негайно видалити з небезпечних для життя умов. Ось приклади ситуацій, коли необхідно перенести потерпілого в інше місце:

- на дорозі, з великою кількістю проїжджаючих машин, яку не можна перекрити.

- у небезпечній будівлі, якщо наближається вогонь або може статися обвалення.

- у будівлі, наповненій газом або отруйним димом, наприклад, З в гаражі.

Перш ніж транспортувати потерпілого

- Якщо потерпілого необхідно перенести на інше місце, спробуйте, передусім, оцінити природу і міру тяжкості травм, особливо, якщо це стосується травми шиї і хребта. Оглянете голову, шию, груди і живіт, усі кінцівки, які у разі ушкодження слід підтримувати під час перенесення.

- Якщо травми потерпілого (який, проте, знаходиться у свідомості і вільно дихає) здалися вам серйозними, тоді прагніть транспортувати його точно в такій же позі, в якій він знаходився.

- Уникайте транспортування потерпілого з серйозною здавлюючою травмою - це може сильно погіршити його стан

Способи транспортування (деякі) :

При будь-якому транспортуванні потрібний командир. Командує той, хто несе голову. Приклад: "Готові? Піднімаємо на рахунок "три". Отже, раз, два, три. Несемо. Проходимо в двері, спиною один до одного. Опускаємо. Раз, два, три".

- Руки рятувальника пахви до потерпілого. Одна з рук рятувальника береться за одну з рук потерпілого, зігнуту в лікті і притиснуту до грудей потерпілого. Великі пальці зовні.

- Удвох - на схрещених руках

- Удвох - на стільці

- Учотирьох на носилках, на щиті, на ковдрі (краї загорнути в тугий валик і за них нести), загорнувши пальто або куртку на грудях вертикально у валик

- "Нідерландський міст" (перекладання з травмою хребта) По класиці - 8 чоловік, по 3 на кожну сторону, руки перехрещені, і одна людина тримає голову - руки під плечі, голова на згин ліктя. (ще один працює з носилками). Підвести, підсунути носилки, опустити.