Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры на охрану труда.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
322.05 Кб
Скачать

38. Підготовка журналіста до відрядження в зону збройного конфлікту.

Діяльність журналіста в зоні збройного протистояння поділяють на три етапи:

1. Підготовчий, коли працівник ЗМІ готується до відрядження безпосередньо в редакції.

2. Період роботи у відрядженні.

3. Період виходу з відрядження.

Перше, з чого слід почати, – зібрати якомога більше інформації про регіон, його географічне розташування, політичний лад, з’ясувати, в чому суть конфлікту. Потрібно спробувати зрозуміти, що відбувається, не однобічно, а розглядаючи цю ситуацію з різних боків. Потрібно намагатися отримати якнайбільше інформації: або від колег, які вже там були, або зі ЗМІ, або з інших джерел.

“Необхідно також вивчити побутові умови цієї території, клімат, аби не потрапити в незручну ситуацію, коли неможливо працювати через несприятливі погодні умови. Й обов’язково сформувати свій набір безпеки: одяг, аптечка, продукти” .

Третє – це страховка. Коли журналіст їде в таку точку, бажано, щоб редакція його застрахувала від двох речей. По-перше, щодо евакуації в разі поранення або хвороби, а по-друге – страхування фінансування оперативних заходів, якщо працівника захоплять у полон або він зникне безвісти. Дуже часто правоохоронні органи стають перед такою дилемою: можна заплатити за інформацію, і вони знають, кому, але грошей немає. По журналіста може вилетіти літак, але немає бензину. Це – загальна схема, за якою потрібно готуватися до відрядження в зону збройного конфлікту.

У Женевських Конвенціях зазначено, які документи мусять мати зі собою журналісти, яку акредитацію мають пройти, як пересуватися, як повинні показувати, що вони є представниками ЗМІ, а не тієї чи іншої воюючої сторони. Коли журналіст прибуває в зону збройного конфлікту, він обов’язково повинен акредитуватися при відповідній структурі (зазвичай це штаб або спеціальна служба роботи з журналістами) й отримати акредитаційну картку. Це посвідчення представник ЗМІ має завжди носити з собою, оскільки, якщо його немає, дуже часто складно довести приналежність до журналістики.

Журналістам, які перебувають у зоні збройного конфлікту, не рекомендують носити і навіть брати до рук зброю, одягати військову форму (навіть для фотографування чи відеозйомки), оскільки їх можуть сприйняти за військову особу. Цими діями журналіст наражає себе на додаткову небезпеку.

Працівникам ЗМІ, які вирішили вперше поїхати в зону збройного конфлікту, російський журналіст Тимур Разін радить заздалегідь визначити для себе спосіб проникнення на територію, яка зазвичай є доволі серйозно заблокованою оточенням, сформулювати непохитні аргументи на користь своєї присутності та перебування там, де триває збройна операція.

Тобто, працюючи в “гарячій точці”, журналіст мусить не лише бути фахівцем, а й не забувати про низку речей, які іноді можуть здатися другорядними. На війні часто саме дрібниці допомагають відшукати необхідне джерело інформації, ввійти в довіру, виконати редакційне завдання та залишитися живим. Адже, як свідчить досвід, на територіях збройних протистоянь не завжди спрацьовують закони та документи, а дбати про безпеку та життя повинен насамперед журналіст особисто. І часто поради колег не лише допоможуть професійно виконати завдання, але й не потрапити в великі неприємності й не поплатитися життям через незнання звичаїв або умов ведення війни.