Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры на охрану труда.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
322.05 Кб
Скачать

28. Освітлення виробничих приміщень. Види освітлень. Вимоги до робочого освітлення.

Освітлення виробничих приміщень може бути природним, штучним та інтегральним, коли не достатнє за нормами природне освітлення доповнюється штучним.

Штучне освітлення. За функціональним призначенням штучне освітлення буває робочим, аварійним, евакуаційним та охоронним. Аварійне освітлення проектується на випадок виходу з ладу робочого освітлення. Аварійне освітлення для продовження роботи проектується у тому випадку, коли вихід з ладу робочого може спричинити вибух, пожежу, отруєння людей або порушення технологічного процесу, нормальної роботи життєво важливих об’єктів (електростанції, вузлів зв’язку, насосних станцій). Евакуаційне освітлення проектується для забезпечення евакуації людей при аварійному вимкненні робочого освітлення.

Природне, або денне, світло – це поєднання сонячного світла й дифузного світла небосхилу.

Для нормальної зорової роботи необхідно створювати такі умови, щоб не виникали професійні захворювання або виробничий травматизм. 

Освітлення має відповідати встановленим нормативам та характеру зорової виробничої ліяльності: - забезпечувати достатню рівнозмінність та постійність освітлення відсутність умов переадаптації органів зору; - не створювати сліпучої дії від джерела світла і предметів, що знаходяться в полі зору; - не створювати на робочих поверхнях різких та глибоких тіней, бути рівномірним на площині, що освітлюється. Зір людини надзвичайно чутливий до умов освітлення та має здатність пристосовуватися до різноманітних умов яскравості.

Нераціональне освітлення приміщень призводить до зорового дискомфорту, знижує розумову й фізичну працездатність, посилює зорову втому, сприяє розвитку ряду захворювань. Невідповідне освітлення призводить до професійного захворювання – ністагми, ознаками якогї є судорожний рух яблука ока, трясіння головою, і різке падіння видимості при заході сонця.

29. Вплив шуму на організм людини. Види шуму. Заходи та засоби захисту від шуму.

Вплив шуму. У працюючих в несприятливому акустичному середовищі виникають такі симптоми, як: роздратування, послаблення пам’яті, зміна чутливості шкіри, уповільнення швидкості психічних реакцій, розлад сну, зменшення гостроти зору, поява головного болю, запаморочення, зміна ритму дихання, пригнічений стан. На фоні шуму настає передчасна втома, уповільнюється темп праці її продуктивність та якість, знижується увага та психічні реакції, що може призвести до виробничого травматизму. Під дією шуму може настати загальне захворювання, яке отримало назву “шумова хвороба”. Однак це професійним захворюванням не визнається, хоч є всі підстави вважати його професійним для працівників шумових професій.

Види шуму. Шум – це набір звуків різної інтенсивності і частоти, що знаходяться в хаотичному, безладному поєднанні.

За походженням розрізняють такі види шуму: - аеродинамічний, виникає при русі повітря, газів; -  механічний, виникає під час тертя, ударів, коливань окремих дета-лей, обладнання загалом; - гідравлічний, виникає при русі води та інших рідин. За часом дії шум може бути постійним і непостійним,.

Заходи та засоби захисту від шуму. Захист працюючих від шуму може здійснюватися як колективними засобами і методами, так і індивідуальними засобами. Шум аеродинамічного походження на виробництві виникає внаслідок роботи вентиляційних систем, систем повітряного опалення та пневмотранспорту, повітродувок, компресорів, газотурбінних установок. Знизити аеродинамічний шум можна поліпшенням аеродинамічних характеристик машин. Однак цим зазвичай не досягається необхідний ефект, тому доводиться додатково застосовувати засоби звукоізоляції і встановлювати глушники. Звукоізоляція є одним з найбільш ефективних і поширених методів зниження виробничого шуму на шляху його поширення. 

Застосування засобів індивідуального захисту від шуму доцільно в тих випадках, коли засоби колективногозахисту та інші засоби не забезпечують зниження шуму до допустимих рівнів. Засоби індивідуального захисту від шуму поділяються на протишумні навушники, що закривають вушну раковину зовні; протишумні вкладиші