Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры на охрану труда.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
322.05 Кб
Скачать

41. Пожежна безпека.Основні причини пожеж.Система запобігання пожеж.

Пожежна безпека-стан об’єкта, при якому з регламентованою ймовірністю виключається можливість виникнення та розвиток пожежі і впливу на людей її небезпечних факторів, а також забезпечується захист матеріальних цінностей. На підприємствах існує два види пожежної охорони: професійна і воєнізована. Воєнізована охорона створюється на об’єктах з підвищеною небезпекою. Крім того, на підприємствах для посилення пожежної охорони організовуються добровільні пожежні дружини і команди, добровільні пожежні товариства і пожежно-технічні комісії з числа робітників та службовців. При Міністерстві внутрішніх справ існує управління пожежної охорони (УПО) і його органи на місцях. До складу УПО входить Державний пожежний нагляд який здійснює: Контроль за станом пожежної безпеки розробляє і погоджує протипожежні норми і правила та контролює їх виконання в проектах і безпосередньо на об’єктах народного господарства Проводить розслідування і облік пожеж. Організовує протипожежну профілактику. Причини пожеж. Безпосередньою причиною пожеж є поява того чи іншого компоненту, який бере участь к процесі горіння у тих випадках, коли це не допустимо з точки зору вимог пожежної безпеки.

Аналіз обставин пожеж дає підстави стверджувати, що основною причиною їх виникнення є людський чинник.

До найбільш розповсюджених і характерних причин пожеж можна віднести: недосконалість технологічних процесів; недоліки монтажу електрообладнання; недоліки в облаштуванні та обслуговуванні опалювальних систем; недопустиме підвищення температури речовин, що обробляються до температури самозаймання; порушення режиму зберігання, транспортування та обробки самозаймистих речовин; розряди блискавки, занесення високих потенціалів у виробничі приміщення; поява горючого середовища в умовах де є джерело займання; недбале ставлення до вимог нормативних документів, необережне поводження з вогнем, незнання правил пожежної безпеки, низький рівень кваліфікації і т. ін.

Отже профілактика пожеж має зводитись переважно до різноманітних форм впровадження у виробничу практику таких умов, засобів і заходів, які унеможливлюють появу неконтрольованого процесу горіння або вибуху.

Аналізом і обліком пожеж в державі займається Державний департамент пожежної безпеки МНС. Система запобігання пожежі - комплекс організаційних заходів і технічних засобів, спрямованих на виключення умов виникнення пожежі. (ДСТУ 2272-93)

Для запобігання пожежам розробляють:

організаційні заходи – правильний добір режиму технологічного процесу, нагляд і контроль, навчання і т. ін..

технічні заходи – відповідний монтаж електрообладнання, режим, що виключає іскроутворення або контакт горючих матеріалів з нагрітими поверхнями і т. ін..

режимні заходи – заборона куріння, запалювання вогню, контроль за зберіганням мастильних матеріалів, промаслених ганчірок і т. ін..

тактико-профілактичні заходи – швидка дія пожежних команд, забезпечення засобами пожежогасіння і т. ін.

42. Евакуація із будівель та приміщень при пожежі. Порядок дій при пожежі. Засоби гасіння.

Евакуація – це вимушене переміщення людей із зони можливого небезпечного впливу чинників пожежі. Небезпечними чинниками під час пожежі є:1. наявність критичної для людини температури (600С);2. критичний вміст кисню в атмосфері (менше 14%); 3. збільшення концентрації вуглекислого та чадного газу до критичного рівня; 4. досягнення межі вогнестійкості будівельних конструкцій; 5. незначна видимість через надмірне задимлення. У будівлях і спорудах на випадок пожежі необхідно передбачити:1.відповідну довжину і ширину евакуаційних виходів; відповідну пропускну здатність дверних отворів, які легко відкриваються; 2.необхідну кількість сходових кліток і зовнішніх пожежних драбин; 3.відсутність захаращення у переходах та на шляхах пожежних драбин.

Безпечна евакуація людей забезпечується завдяки функціонуванню щонайменше двох евакуаційних виходів, а потоки людей, що рухаються ними мають бути прямими й не перетинатися. Двері евакуаційних виходів і двері на шляхах евакуації повинні відчинятись в напрямку виходу людей з будівлі. Не нормується напрямок відкривання дверей для:1.Квартир у житлових будинках; 2. Приміщень де одночасно перебуває не більше 15 осіб.Евакуація людей з будівель відбувається в три етапи: 1. Рух людей від найбільш віддаленої точки приміщення до евакуаційного виходу; 2. Рух людей від евакуаційного виходу з приміщення до виходу назовні; 3. Рух людей від виходу з будівлі й розсіювання їх на вулиці чи заводській території. При розрахунках евакуаційних потоків враховуються такі параметри: ширина людських потоків; щільність людського потоку; довжина кроку і швидкість руху людини; пропускну спосібність виходів. В процесі вимушеної евакуації людські потоки бувають: одинарними (елементарні); первинні (формуються з одинарних); комплексні (первинні об’єднуються в комплексні). Нормується процес евакуації людей за двома принципами: 1.регламентується допустимий час евакуації; 2. регламентуються розміри шляхів евакуації та евакуаційних виходів. Евакуаційних виходів має бути не менше двох. Таке положення приймається на випадок, якщо під час пожежі один вихід стане непридатним для евакуації. Один евакуаційний вихід допускається у житлових будинках і в приміщеннях з одночасним перебуванням до 50 осіб, якщо відстань від найвіддаленішої точки підлоги до зазначеного виходу не перевищує 25 м. Для гасіння пожеж використовують: вогнегасні властивості води; вогнегасні піни; гасіння інертними газами; тверді вогнегасні речовини; рідкі вогнегасні речовини; автоматичні стаціонарні установки; первинні засоби гасіння пожеж. При рятуванні потерпілих з будівель, що горять, та при гасінні пожежі треба виконувати такі правила:

перед тим, як увійти в палаюче приміщення, покритися з головою мокрим покривалом, пальтом, плащем, цупкою тканиною; двері в задимлене приміщення відкривати обережно, поволі, прикриваючи корпус тіла дверним полотном, як було показано вище, для того щоб уникнути спалаху полум'я від швидкого припливу свіжого повітря; у сильно задимленому приміщенні пересуватися поповзом або схилившись; для захисту від чадного газу по можливості дихати крізь зволожену тканину;

якщо виникло займання одягу, лягти на землю (підлогу) та перекачуватися для збиття полум'я, (бігти не можна, тому, що полум'я може ще збільшитися); побачивши людину в одязі, що горить, треба накинути на неї пальто, плащ або будь-яке покривало (кошму) та щільно притиснути; при гасінні пожежі використовувати вогнегасники, пожежні крани, а також воду, пісок, землю, покривала та інші засоби; вогнегасні речовини спрямовувати в місця найбільш інтенсивного горіння та не в полум'я, а на поверхню, що горить; якщо горить вертикальна поверхня (конструкція), воду треба подавати в її верхню частину.