Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біохімія тварин з основами фізичної і колоїдної...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
536.06 Кб
Скачать

ПОЛТАВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ

БІОХІМІЯ ТВАРИН

З ОСНОВАМИ ФІЗИЧНОЇ І КОЛОЇДНОЇ ХІМІЇ

ЗОШИТ

ДЛЯ ЛАБОРАТОРНИХ ЗАНЯТЬ

студента заочника

спеціальність: зооінженерія 7.130.201

ПОЛТАВА - 2004

ВСТУП

Зошит являється підручним матеріалом в засвоєнні курсу “Біохімія з основами фізичної і колоїдної хімії” студентам-заочникам за спеціальністю зооінженерія 7.130.201.

Відповідно до навчального плану, затвердженого Міністерством студентам- заочникам по цій дисципліні виділено 28 годин відповідно: з них - 8 годин лекційного курсу та 20 годин лабораторного практикуму.

План проведення лабораторних занять зобов’язують студента режимно працювати в період між сесіями. В зв’язку з цим після вивчення програмного матеріалу і виконання контрольних робіт студент повинен підготовитись до лабораторних занять. З цією метою необхідно в даному робочому зошиті до прибуття на сесію і в період сесії скласти короткі конспекти відповідно запропонованим запитанням, написати потрібні формули і реакції.

На сесії викладач після перевірки в даному зошиті робить відмітку про виконання завдання студентом. На кожному занятті підводяться підсумки засвоєння матеріалу по зазначеній темі. Загальний залік виставляється після виконання студентом всіх робіт і співпадає по всьому матеріалові.

Правила техніки безпеки при роботі в хімічній лабораторії

Перш ніж приступити до роботи в хімічній лабораторії, студент повинен уважно вивчити ці правила і суворо їх виконувати.

1. Не займати робоче місце по сторонніми предметами і не заставляти проходи зайвими меблями.

2. Реактиви без етикеток з робочого столу прибрати.

3. Склянки з легкозагораючими рідинами не тримати біля нагрівачів.

4. При нагріванні рідини в пробірці отвір її треба направити в сторону від себе і сусіда, щоб не отримати опіків, які можуть статися в результаті викиду або розбризкування рідини.

5. При роботі з газовідвідною трубкою потрібно забрати нагрівач із-під пробірки з реакційною сумішшю тільки після того, як нижній кінець газовідвідної трубки буде вийнятий із рідини.

6. При проведенні дослідів з горючими газами не можна їх підпалювати, якщо не впевнився в відсутності поблизу легкозагораючих сумішей.

7. При згоранні водорозчинних органічних речовин (наприклад, спиртів) хорошим засобом для гасіння є вода.

При згоранні рідин нерозчинних в воді (бензол, толуол і інші вуглеводні), воду для гасіння використовувати не можна. В таких випадках пожежу потрібно накрити азбестовим рушником, ковдрою, засипати піском або використати вогнегасник.

8. При опіках і порізах вміти надати допомогу. при термічних опіках потрібно зразу змочити обпечені місця 5%-ним розчином таніну в 40%-вому етиловому спирті шляхом накладання вати або марлі, які змочені цим розчином.

При опіках кислотами потрібно швидко промити опіки водою, а потім накласти компрес із вати або марлі, який змочений 1%-вим розчином оцтової кислоти.

При опіках бромом уражені місця потрібно змочити 1%-вим розчином вуглекислої соди до зникнення бурого кольору брому, а потім покласти компрес із вати або марлі, який змочити 5%-вим розчином сечі.

При опіках рідким фенолом уражені місця потрібно розтерти гліцерином до появи нормального кольору шкіри, а потім промити водою і накласти компрес із вати або марлі, який змочити гліцерином.

При попаданні в очі кислоти потрібно ретельно промити їх водою, а потім 2%-вим розчином бікарбонату натрію.

На випадок попадання в очі лугів потрібно промити їх водою, а потім 2%-вим розчином бромної кислоти.

При порізах рук склом поверхність змазати 3%-вим спиртовим розчином йоду. Якщо кровотеча не зупиняється, то до рани можна прикласти ватний тампон, змочений 10%-вим розчином хлорного заліза (Fe Cl3).

При сильному ураженні потерпілого необхідно направити до амбулаторії.

Зразкова тиматика лабораторних занять

№ тем

Назва тем

Години

Зооінженерія

1

Визначення концентрації водневих іонів. Виготовлення буферних розчинів і вивчення їх властивостей.

4

2

Одержання і вивчення властивостей колоїдних розчинів.

4

3

Біоактиватори – ферменти, вітаміни

4

4

Хімія і обмін білків

4

5

Хімія і обмін вуглеводів

4

6

Хімія і обмін ліпідів

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]