Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доповідь 2035.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
865.79 Кб
Скачать

2.4. Система існуючих принципів міжнародного права у сфері права міжнародних просторів.

На наш погляд, потрібно, перш за все, врахувати ті принципи, які вже є визначеними, навівши їх за окремими галузями.

Так, у міжнародному морському праві це принцип свободи відкритого моря; свобода судноплавства; свобода польотів; свобода прокладання підводних кабелів та трубопроводів; свобода будівництва штучних островів та споруд;

Свобода рибальства; Свобода наукових досліджень; Принцип мирного використання світового океану; Принцип виключної юрисдикції держави над суднами свого прапору у відкритому морі; Принцип суверенітету над територіальними водами;Принцип охорони морського середовища.

В свою чергу, неабияке значення у міжнародному повітряному праві мають: Принцип виняткового і повного суверенітету держав над їхнім повітряним простором; Принцип свободи польотів у відкритому повітряному просторі; Принцип забезпечення безпеки міжнародної цивільної авіації; Принцип імунітету повітряних суден, що знаходяться на державній некомерційній службі.

Не варто забувати і про актуальні принципи міжнародного космічного права: Принцип свободи дослідження використання Космосу всіма суб'єктами космічного права на основі рівності; Принцип беззастережного виключення будь-яких національних претензій на будь-які космічні простори й об'єкти; Принцип заборони використання небесних тіл, і насамперед Місяця, у воєнних цілях; Принцип всесвітнього розширення міжнародної взаємодії з метою поглиблення людських уявлень про Космос в інтересах усього людства.

Окрім існуючих принципів, які, безумовно, збережуть свою актуальність у 2012 році, ми пропонуємо закріпити також наступні принципи:

  • Принцип «загальної спадщини людства»

- не просто як правова концепція, а як норми jus cogens. Тобто використання міжнародного простору має здійснюватись в інтересах людства, а не окремих фізичних чи юридичних осіб. Такі особи матимуть сплачувати відповідних відсоток прибутку за користування просторами. На сьогоднішній день вже існують екологічні податки. Так, наприклад, в Нідерландах такий податок стягується на основі закону «Про охорону навколишнього середовища»15.

  • Принцип сталого розвитку (sustainable development)

– діяльності на користь майбутніх поколінь та піклування про їх долю. Суть даного принципу полягає в тому, що потреби Людства треба задовольняти без нанесення шкоди навколишньому середовищу. В рамках даного принципу пропонується в додаток до попередньої тези запровадити штрафний механізм за забруднення навколишнього середовища. Обов’язок держав співпрацювати у сфері охорони навколишнього середовища закріплений у Декларації Стокгольмської конференції ООН з проблем навколишнього середовища 1972 року, а також на Конференції в Ріо-де-Жанейро к 1992 році. Проте обов’язки держав сформульовані у загальних фразах, без конкретики та чітко встановленого механізму такої співпраці.

  • Принцип абсолютної відповідальності за транскордонну шкоду

– відповідальність держави у разі нанесення шкоди без розгляду питання вини. Виключити можливість уникнення відповідальності через посилання на форс-мажор та стан необхідності16.

  • Принцип взаємної відповідальності за майбутній стан міжнародних просторів

– даний принцип передбачає сплату грошової компенсації до Фонду за користування морським, повітряним чи космічним простором. Даний принцип акумулює в собі перші два принципи і є принципом-нормою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]