Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доповідь 2035.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
865.79 Кб
Скачать

3.6. Оцінка основних викликів, що стоять перед Людством у сфері збереження природного середовища.

- Світ вже більше 200 років живе за правилами західної моделі розвитку. Тим, хто стоїть у її керма вигідна теперішня ситуація. Наврядче вони добровільно відмовляться від можливості «збирати вершки». Без одночасної зміни системи керівництва світом зміна парадигми неможлива.

- Розкрадання природи – це вже щось більше, ніж звичай. Необхідно докорінно змінити рівень свідомості. І відповідальності за заподіяну шкоду перед Природою та нащадками.

- Доведення економічних законів типу Закону постійного зростання потреб є виправданим з економічної, але не з екологічної точки зору. ;

- Час працює проти Людства. Чим далі – тим більше зусиль необхідно докласти, щоб щось виправити. А робити що-небудь лінь, поки реально не припече.

- Непереборне і невикорінюване бажання людини обійти невигідні правила і не бути покараним за вчинене порушення;

- Строкатість регіонів – існування абсолютно різних можливостей, правил і традицій життя.

3.7. Серед причин, що призвели до Загострення найбільш значущих проблем:

- Кількість населення Землі і швидке його зростання.

- Споживальницький тип мислення і збільшення потреб кожної конкретної людини в геометричній прогресії (сучасна людина вже не може жити без мобільного, комп`ютера… нас поставили в ці умови? Реклама – стимуляція попиту на непотрібні речі?)

- Егоїзм націй. Конкуренція за рівень виробництва (технології) та прибуток від нього. Інтерес держав понад усе. Небажання пустити нові країни в свій «елітний» клуб. (Лозунг: «Нехай бананові республіки залишаються банановими республіками!!!»)

- Необхідність виправляти помилки власні і попередніх поколінь. Ми вийшли за рівень саморегуляції Природи, необхідне втручання людини, адже виникли серйозні екологічні проблеми: a) танення льодовиків (парниковий ефект); b) озонові діри; c) збіднішання різноманіття біоти; d) генетично модифіковані організми; e) забруднення всіх середовищ існування та ін.

- Бідність і зростаючий розрив між країнами в «якості» життя, охороні здоров’я і т.д.

- Відсутність чіткої і всеохоплюючої системи, на правила якої б погоджувались сучасні суб`єкти міжнародного співтовариства.

3.8. Формат нових конвенций задля більш ефективного регулювання діяльності Людства у природної сфери їх буття.

На нашу думку, на додачу до існуючих конвенцій та протоколів необхідно ввести новий тип міжнародно-правових інструментів – директиви (як в ЄС). Директиви націлюють на певний результат – тобто спосіб досягнення заданого результату не є важливим. Це дозволить індивідуалізувати підхід (у кожної держави різні потреби, інтереси та можливості), легше визначати порушення, і, як результат цього, більш чітко застосовувати санкції.

3.9. Гарантії Свобод Людини та Людства. Для забезпечення нормального функціонування Людства необхідно гарантувати кожній Людині широке коло прав і свобод. Серед них – гарантії безпеки навколишнього середовища для життя і здоров`я живих організмів:

  • свобода від зараження, шкідливого впливу на здоров`я мінеральних і органічних речовин, шумових (коливальних) і польових, радіоактивних, а також інших впливів;

  • свобода від впливу надзвичайних природних катаклізмів, викликаних розбалансуванням екосистеми внаслідок людської діяльності;

  • свобода пересування і вибору місця життя з гарантованим сприятливим навколишнім середовищем;

  • свобода користування благами природи та цивілізації;

  • свобода від втручання в здійснення дружньої для Природи діяльності.

Так як вирішення даних глобальних проблем є нагальним завданням обмежуючого характеру, воно дозволить гарантувати розширення простору свобод суб`єктів в майбутньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]