Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доповідь 2035.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
865.79 Кб
Скачать

9. Міжнародне-правове регулювання конституційної сфери буття Людства: Порядок денний 2035 року // і. Волкова, студентка 4 курсу відділення міжнародного права імв кну імені Тараса Шевченка.

9.1. Ми є свідками того, що Людство наближається до нового світового порядку. Наше бачення устрою світу у 2035 року – Конфедерація Об’єднаних Націй Землі - United Nations Earth Confederation(UNEC). Це пов’язано з рядом причин, викликів і загроз, про які детально йтиметься далі, та, перш за все, з глобалізаційними процесами, подальший розвиток яких є неминучим. Ціллю Конституції Людства – Основного Закону для держав- членів UNEC має стати саме закріплення та гарантування основних свобод Людини, Нації і Етносу, а також і виживання Людства в цілому в умовах світової кризи. Предметною областю міжнародно-правового регулювання конституційної сфери буття Людства до 2035 року є особливий зріз міжнародних відносин з приводу устрою Конфедерації Об’днаних Націй Землі і організації її публічної влади; врегулювання відносин між державами і Конфедерацією; та створення системи гарантованого забезпечення громадянської свободи, які будуть передбачати відносини між особою і державою та відносини між особою і Конфедерацією.

9.2. В сучасній конституційній сфері буття Людства галузеві комплексі правового регулювання ґрунтуються на досить розвинених галузях міжнародного права – праві міжнародних договорів, праві зовнішніх зносин, праві міжнародних організацій. Міжнародне співтовариство конституює правове становище фізичних і юридичних осіб, міжнародне право захисту прав людини та основних свобод в праві міжнародної безпеки, міжнародному гуманітарному праві, міжнародному морському праві, міжнародному праві навколишнього середовища, міжнародному економічному праві, міжнародному кримінальному праві.

Конституційне право буття людства до 2035 року потребує значних змін насамперед у напрямку орієнтації на статутне право. Запропонована нижче Конституція Людства визначить загальні принципи та формати окремих галузей, а саме: літосфери буття Людства, сфери міжнародних просторів буття Людства, антропосфери, біосфери, техносфери, економічної сфери, соціосфери та ноосфери буття Людства.

9.3. Основу існуючої конвенційної бази міжнародно-правового регулювання конвенційної сфери буття Людства становить, перш за все, Статут ООН. А також: Конвенція Монтевідео про права та обов'язки держав 1933 року, Віденська конвенції про право міжнародних договорів між державами і міжнародними організаціями 1986 року, Конвенції про стандарти виборів, виборчих прав і свобод 2002, Декларація про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин та співробітництва між державами відповідно до статуту Організації Об'єднаних Націй 1970, Віденська конвенція про правонаступництво держав щодо договорів 1978 р, Конвенція про скорочення безгромадянства 1961 року, Європейська конвенція про громадянство 1997, Конвенція про захист прав людини і основних свобод 1950 року, Конвенція про права дитини 1989р, Європейська хартія регіональних мов або меншин 1992, Європейська конвенція про громадянство 1997 року, Європейська хартія про місцеве самоврядування 1985 року, Конвенції Міжнародної організації праці, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права 1966 року, Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права 1966 року, Конвенція про свободу об'єднань і захист права об'єднуватися в профспілки (1948), Конвенція про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993р, Конвенція про юрисдикцію і приведення в виконання судових рішень у цивільних і комерційних справах 1988, Постанови Наради з безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ) на конференції з людського виміру 1989, 1990, 1991 років.

Фундаментальними документами міжнародно-правового регулювання на рік 2035 пропонуємо

  1. Конституцію Людства - Humankind Constitution;

  2. Акт про гарантії прав та свобод – Act declaring the Guarantees of Rights and Freedoms;

  3. «Галузеві» Конвенції.

9.4. Основні принципи міжнародного права закріплені в Статуті ООН, Декларації про принципи міжнародного права 1970 року та Гельсінському Заключному Акті НБСЄ 1975 року: принцип незастосування сили і погрози силою, принцип непорушності державних кордонів, принцип територіальної цілісності держав, принцип мирного рішення міжнародних суперечок, принцип невтручання у внутрішні справи, принцип загальної поваги прав людини, принцип самовизначення народів і націй, принцип співробітництва, принцип сумлінного виконання міжнародних зобов'язань.

Проте в контексті підходу «Виживання людства» вважаємо, що у 2035 році будуть актуальними такі міжнародноправові принципи, які можуть стати новацією у міжнародному праві:

- Суверенітет Розуму полягає в тому, що права та свободи кожної істоти, яка існує і володіє розумом, мають бути гарантовані в силу її розумового буття, які не можуть бути обмежені будь-чим.

- Суверенітет Людства полягає в тому, що людство має виключне право розпоряджатися усією сферою свого буття.

- Суверенітет Людини полягає в тому, що людина володіє суверенітетом через наявність в неї свідомості та розуму. Суверенітет людини найбільше проявляється у виключному праві людини бути єдиною, хто розпоряджається та контролює її тіло і життя.

- Соціальна справедливість в інтересах Людства полягає в тому, що людству слід відмовитись від властивого йому егоїзму в інтересах забезпечення свого виживання.

- Верховенство Конституції Людства полягає в тому, що всі держави-члени Конфедерації Об’єднаних Націй Землі зобов’язані діяти відповідно до положень її Конституції. Законодавство цих країн не може суперечити положенням Конституції. Зобов’язання, що випливають із Конституції, превалюють над усіма іншими зобов’язаннями держави.

Повинні стати реальністю такі норми-принципи, як: принцип ротації (принцип часткового оновлення складу представницьких органів влади), принцип консенсусу при ухваленні рішень органів КОНЗ, недоторканність і неподільність державних кордонів і території, визнання невід'ємних прав людини найвищою цінністю Людства, рівність усіх без винятку громадян UNEC перед законом.

Принцип Суверенітету держав до 2035 року буде передбачати не тільки територіальне верховенство і незалежність державної влади, а функціонування в державі такої внутрішньої організації, завдяки якій існуватиме можливість системно регулювати стан незалежної життєдіяльності народу, суспільного виробництва. На основі цього суверенітету держава буде здійснювати управління в межах соціального організму Людства в межах Конфедерації Об’єднаних Націй Землі, якій вона повинна буде делегувати значні повноваження.

9.5. Проаналізувавши сучасний стан міжнародно-правового регулювання Конституційної сфери людства, ми вважаємо, що на сьогодні у міжнародному праві існують такі прогалини:

Прогалина конституційно-правової ідеї суверенітету Людства та суверенітету людини;

Прогалина регулювання політичного представництва меншин та етнонаціональних груп;

Відсутність універсальної позиції держав щодо ряду основоположних питань виживання Людства;

Множина «галузевих» прогалин.

9.6. Основні виклики, які стоять перед Людством ми вбачаємо в наступному: - виняткове представництво в МО тільки держав; - неможливість реалізації ефективної системи безпеки та попередження конфліктів; - стратифікація населення (концепція «Золотого мільярду»);

- продовольча криза, перенаселення Землі; - неконтрольовані міграційні потоки.

Це всі ті виклики, які існують зараз, кі не можуть залишатися поза увагою світової спільноти через її неспроможність дати гідну відповідь. Людство може загинути – і запобігти цьому вдасться лише спільними зусиллями. Таким чином, у 2035 році це буде актуальним не тільки в масштабах представництва держав, а впершу чергу – на рівні Людства загалом.

9.7. На наш погляд, доцільно розрізняти тенденції загального порядку та тенденції специфічного порядку. Загальною тенденцією сучасності є той факт, що глобалізація стала неминучим явищем для всіх народів світу. Але, зважаючи на те, що її благами користуються досить нерівномірно, сьогодні можна говорити про те, що глобалізаційній тенденції у світі кореспондує тенденція «егоїзму націй». Тенденціями специфічного порядку є «галузеві» тенденції. Нам вбачається можливим, що до 2035 глобалізація вже набуде всеохоплюючого характеру.

9.8. Вважаємо, що до 2035 року має бути прийняти Основний Закон Конфедерації Об’єднаних Націй Землі (КОНЗ – UNEC), який би віддзеркалював вимоги часу.

Пропонуємо наш проект Конституції Людства, побудований за структурою:

Розділ 1. Загальні положення.

Розділ 2. Конфедерації Об’єднаних Націй Землі - основні права, свободи і соціальні цілі Людства.

Глава 1: Громадські свободи і політичні права людей Землі.

Глава 2: Основні права держав.

Глава 3: Соціальні цілі Конфедерацію Об’єднаних Націй Землі.

Розділ 3. Положення про Конфедерацію Об’єднаних Націй Землі.

Глава 1: Відносини між Конфедерацією і державами-членами.

Глава 2: Взаємодія Конфедерації і держав-членів.

Глава 3: Положення про держави-члени.

Розділ 4. Повноваження органів влади Конфедерації.

Глава 1: ООН та Парламент миру.

Глава 2: Світовий уряд та міжнародні організації.

Глава 3: Судова система Конфедерації.

Розділ 5. Компетенція.

Глава 1: Участь у міжнародних відносинах.

Глава 2: Безпека Конфедерації і держав-членів.

Глава 3: Освіта, дослідження та культура націй Землі.

Глава 4: Навколишнє середовище буття людства.

Глава 5: Міжнародні публічні роботи та транспорт.

Глава 6: Світова енергетика та комунікації світу.

Глава 7: Світова економіка.

Глава 8: Гарантії прав та свобод людини.

Глава 9: Цивільне право, кримінальне право, метрологія.

Розділ 6. Перегляд Конституції та перехідні положення.

9.9. Як зазначалося вище, метою прийняття Конституції Людства є саме гарантування, а не обмеження свобод. В конституційній сфері буття Людства вважаємо за доцільне виокремити чотири класи свобод, а саме:

1) Свободи, які гарантуються Людству: свобода вибору:

- «егоїзм націй чи виживання Людства»;

2) Свободи, які гарантуються Державі:

- свобода вибору: вступу або виходу з UNEC, свобода вибору форми державного правління, державного устрою та політичного режиму;

3) Свободи, які гарантуються Людині:

- свобода віросповідання і совісті, свобода думок та інформації, свобода користування мовами, свобода науки, свобода мистецтва, свобода зібрань, свобода об'єднань, свобода поселення, економічна свобода тощо.

4) Свободи, які гарантуються Етносу: перш за все – свобода збереження самобутності.

9.10. Ефективність міжнародно-правового регулювання міжнародних відносин багато у чому залежить від чіткого встановлення зон дозвільної компетенції та сукупності необхідних заборон. В конституційній сфері буття Людства вважаємо за доцільне виокремити чотири класи прав, яким будуть кореспондувати чотири класи обов’язків, а саме:

1.1) Права, якими надається Людство:

- Право на виживання,

- Право на заволодіння новими територіями (у випадку освоєння космічних просторів),

- Право на мирне співіснування з новими технологічними цивілізаціями,

- Право вільного доступу до інтелектуальної власності кожного індивіда.

1.2) Обов’язки Людства:

- Обов’язок Людства не зловживати повноваженнями для навмисного знищення Людини , Держави чи цивілізації,

- Обов’язок діяти для загального блага,

- Обов’язок не порушувати права інших цивілізацій, з якими можливе співіснування.

2.1) Права, які надаються Державі:

- Комплекс прав пов’язаних із збереженням часткового суверенітету та національної самобутності,

- Комплекс прав пов’язаних із вільним входом та виходом із UNEC,

- Комплекс прав пов’язаних з участю кожної держави в політичному житті UNEC шляхом прямого представництва,

- Право на матеріальну допомогу у випадку тяжкого становища Держави.

2.2) Обов’язки Держави:

- Обов’язок дотримуватись загальної політики UNEC для забезпечення спільного блага,

- Обов’язок сплати податків для нормального функціонування UNEC,

- Обов’язок колективної відповідальності за дії UNEC.

3.1) Права, які надаються Етносу/Народу/Нації:

- Право на вільну національну самоідентифікацію.

- Право народу (нації) на самовизначення.

- Право на національно-територіальну автономію.

- Право на культурнонаціональну автономію

- Право на захист від дискримінації за національною ознакою.

3.2) Обов’язки Етносу:

- Обов’язок не порушувати права інших Етносів,

- Діяти в інтересах Людства.

4.1) Права Людини в майбутній UNEC можуть багато в чому співпадати з сучасними правами людини, але відмінність між ними полягатиме в рівних рівнях забезпечення цих прав:

- Фізичні (необхідні для фізичного існування, для задоволення біологічних, матеріальних потреб – право на життя, житло, безпечне природне середовище, належний рівень матеріального забезпечення);

- Особисті (щодо збереження, розвитку та захисту морально-психологічної індивідуальності людини, її світогляду та духовності – право на їм я, честь, гідність, свободу віросповідання, переконань, сумління тощо);

- Культурні (щодо збереження, розвитку національної самобутності, доступу до духовних здобутків людства, їхнє засвоєння, використання та участь у подальшому розвитку – право на освіту, виховання, користування надбаннями культури та мистецтва, авторство, наукову, технічну та художню творчість);

- Економічні (можливості реалізувати свої здібності й здобувати засоби до існування, беручи участь у виробництві матеріальних та духовних благ – право на здобуття професії, вибір та здійснення трудової діяльності, справедливу оплату праці, відпочинок і дозвілля та ін.);

- Політичні (що стосуються участі у державному та громадському житті, впливу на діяльність різноманітних державних органів, а також громадських об'єднань політичного спрямування -– право на громадянство, участь у державному управлінні суспільством, у формуванні представницьких органів державної влади і т. д.).

4.2) Обов’язки Людини:

- Мирного співіснування,

- Надання можливості користуватись своїми правами Людству, Державі, Етносу.

9.11. Характеризуючи право як таке та зважаючи на той факт, що навіть зараз у світі простежується тенденція тяжіння до англо-саксонської моделі права (наприклад, «пілотні рішення» Страсбурзького Суду є нічим іншим, як прецедентним правом) вважаємо, що у 2035 році саме Статутне право буде превалювати. І з прийняттям Конституції Людства (проект якої запропонований вище), перш за все, постануть питання гармонізації, систематизації та кодифікації.

В конституційній сфері буття Людства вважаємо за доцільне виокремити чотири класи Заборон, а саме:

1) Заборони для Людства:

- Заборона воєнних дій,

- Заборона національного присвоєння Космосу ( її не введення унеможливить виживання Людства)

- Втручання у внутрішні справи держав UNEC

- Заборона дискримінації - дискримінації людей, народностей, етносів, нових нанотехнологічних істот, істот штучного розуму.

- Заборона приватизації власності Людства (економіка має залишатись вільною, а міжнародні компанії повинні самостійно і свідомо діяти на благо Конфедерації);

- Заборона наукових досліджень чи будь-яких інших розробок надр землі, дна водних ресурсів і т.п., які могуть зашкодити функціонуванню планети та в цілому життю Людства.

2) Заборони для Держав:

- Заборона членів UNEC відхилятися від виконання прийнятих на себе зобов’язань;

- Заборона втручатися у внутрішні справи інших держав-членів UNEC;

- Заборона вчиняти агресивні дії по відношенню до Людства, інших держав-членів та Людини;

- Заборона вчиняти дискримінаційні дії;.

3) Заборони для Етносів

- Діяти в немирних цілях по відношенню до інших етнічних груп та осіб.

4) Заборони для Людини:

- Заборона діяти в негуманних цілях по відношенню до іншої Людини, Держави або Конфедерації.

9.12. Механізм гарантування дотримання приписів міжнародно-правових актів передбачає належне забезпечення санкціями:

- За вчинення будь-яких воєнних дій, інтервенцій, за застосування зброї чи погрозу силою –– повне позбавлення держави військового потенціалу та штраф, який переходитиме в бюджет Конфедерації.

- За втручання в територіальні питання країни –– штраф та позбавлення на рік права голосу в обох палатах парламенту.

- За вчинення дискримінаційних дій - штраф суб’єкту, по відношенню до якого була вчинена дискримінація та позбавлення права голосу.

- За привласнення національного економічного об’єкту, сфера дії якого розповсюджується на певну частину Конфедерації, а також привласнення будь-яких інтелектуальних здобутків, що можуть покращити благо людства – виключення цих об’єктів з підпорядкування держави-члена або особи, і штраф, що відповідає понесеним збиткам Конфедерації.

- За дії, що погіршили функціонування земної кулі –– штраф, що відповідає вартості робіт, спрямованих на відновлення попереднього стану речей та позбавлення права голосу.

9.13. Ми вважаємо, що UNEC, дотримуючись традиційного поділу гілок влади, матиме наступну структуру.

Законодавча влада буде представлена у вигляді Двопалатного Парламенту, Верхньою Палатою якого стане реформована ООН, членство у якій здійснюється на основі прямого представництва держав за принципом

«1 держава – 1 голос».

Нижньою Палатою буде Парламент Світу, який буде складатися із 500 депутатів-представників Людства. Представництво у Світовому парламенті формується на основі матричного принципу, враховуючи, передусім, кількісні показники населення кожної держави, обсяги товарного виробництва, етнічний склад, тощо. В структурі Парламенту Світу виокремлюються комісії та підкомісії, в склад яких будуть входити депутатські агентства (представники держави або регіону) та комітети та підкомітети, в структуру яких будуть входити депутатські групи (представники із різних держав, які займаються проблемними питаннями).

Виконавча влада представлена Світовим урядом який формуватиметься з керівників міжнародних організацій статусу міністерств. Структурно Світовий Уряд буде складатися з міжнародних інституцій статусу міністерств, агентств та служб.

Судова влада будуватиметься за принципом поділу на суди загальної юрисдикції та суди спеціальної юрисдикції з розвинутою системою зваженої ієрархії, касаційними та апеляційними механізмами. Очолюватиме судову владу Конституційний Суд Конфедерації Об’єднаних Націй Землі.

9.14. Компетенція Нижньої палати Парламенту Світу буде зводитися перш за все до законодавчої ініціативи, а Верхньої палати – ООН – до підтримки або відхилення законодавчої ініціативи. Нормативно-правові акти прийматимуться у вигляді Конвенцій (законів), або Резолюцій (постанов).

Компетенція інституцій Світового Уряду буде визначатися відповідно до прийнятої структури (враховуючи галузеву приналежність). Проведення інвентаризації, функціональної координації та зваженої ієрархії міжнародних інституцій – це ті завдання, які потрібно буде вирішити.

Компетенція Конституційного Суду UNEC:

- офіційне тлумачення Конституції для Людства, загалом, та документарної бази, прийнятої в рамках спеціалізованих міжнародних інституцій, зокрема;

- контрольно-наглядова функція (наприклад, контроль за виконанням гарантій свобод, закладених в Акті про гарантії прав і свобод);

- винесення рішень щодо невідповідності нормативних актів на місцевому рівні (тобто державному, оскільки державу вважаємо органом місцевого самоуправління) міжнародним стандартам, закладених в конвенційній базі міжнародних інституцій (питання конституційності нормативно-правових актів);

- функція застосування санкцій за порушення норм Конституції для Людства.

9.15. Отже, аналіз таких викликів, як виняткове представництво в МО тільки держав, неможливість реалізації ефективної системи безпеки та попередження конфліктів, стратифікація населення (концепція «Золотого мільярду»), продовольча криза, перенаселення Землі, неконтрольовані міграційні потоки; аналіз специфічних тенденцій та такої вирішальної для майбутнього Людства тенденції, як глобалізація – все це дає нам підстави стверджувати, що Вестфальська система міжнародного права застаріла та потребує реформування. З метою виживання Людства ми пропонуємо створити UNEC до 2035 року. Делегуючи частину повноважень Конфедерації потрібно створити таку систему стримувань та противаг, завдяки яким можна буде унеможливити узурпацію влади Світовим Урядом та встановлення тотального контролю над Людиною.

Безпосередню участь у підготовці доповіді брали студентки 3 курсу

М. Ткач і 4 курсу відділення міжнародного права О. Дейнеко.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]