Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програми ДЕК бак. 12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
454.14 Кб
Скачать

Наука про документ за кордоном: історичний досвід, сучасний стан, перспективи розвитку

Сучасна зарубіжна наука про документ. Теоретичні, методичні засади управління документацією, документаційної науки (США, Велика Британія, Португалія, Італія та ін.) чи інформатики, інформаційної науки (Франція, Іспанія, Бельгія та ін.).

Керування документацією як галузь науки і практична діяльність в управлінській сфері. Керування документацією за кордоном: зміст, загальна характеристика. Зарубіжна фахова періодика: „Records management Quarterly”, „Office”, „The Record”, „Information and Records Management”, „Information and Records Management”, „American Archivist” та ін. Освітні, навчальні центри з керування документацією.

Міжнародні організації з керування документацією (Міжнародна федерація з керування документацією, Міжнародна рада з керування документацією (МРКД) та ін.): історія, мета, завдання діяльності, програми, фахові видання. Співробітництво Міжнародної ради архівів із МРКД. Програма в галузі керування документацією та архівами (RAMP).

Міжнародні стандарти у сфері керування документацією. ІСО 15489–2001 „Інформація та документація. Керування документацією” (2001), його структура (загальні принципи керування документацією, практичне керівництво з керування документацією) та призначення.

Новітні тенденції розвитку документознавства у вітчизняній і зарубіжній традиції

Особливості історичного напряму розвитку документознавства. Дослідження генези і чинників походження документа, еволюції його форм і змісту. умов створення і функціонування.

Теоретичний напрямок документознавства. Документи як інформаційний ресурс суспільства, явища культури і елемента колективної пам’яті. Теоретичні засади документування і документообігу. Модернізація засобів інтелектуального доступу до документації. Експертиза цінності документів.

Теоретико-прикладні дослідження функційних, класифікаційних, понятійних властивостей документів і документної інформації. Електронні носії інформації: вивчення особливостей їх створення і функціонування. Захист електронної інформації.

Сучасні науково-технологічні орієнтири вироблення раціональних методик створення різних видів документів.

Концепції розвитку документознавства (Ю.М. Столяров, М.В. Ларін, С.Г. Кулешов).

Документознавство в системі відносин „діловодство – архівознавство”

Роль діловодства й архівознавства у становленні документознавства. Праці К.Г. Мітяєва, А.М. Сокової, В.Д. Банасюкевича, М.П. Ілюшенко, В.М. Автократова, С.Г. Кулешова про міжгалузеві зв’язки. Співвідношення понять „документ” і „архівний документ”, документа оперативної і статичної дії. Класифікація управлінських документів в установі й класифікація архівних документів. Проблема формування систем документації і специфіка складання архівної документації. Експертиза цінності документів як основна ланка діловодства й архівознавства, теоретичні засади їх представлення документознавчою наукою.

Сучасні дослідження документознавства (історіографічний огляд)

Основні дослідницькі напрями сучасного документознавства: історія, теорія, практика. Історія документа та документознавства (М.С. Ларьков, С.Г. Кулешов, Г.М. Швецова-Водка). Теоретичні засади загального і спеціального документознавства (С.Г. Кулешов, Н.М. Кушнаренко, Ю.І. Палеха, Є.О. Плешкевич, М.С. Слободяник, Г.М. Швецова-Водка та ін.). Керування документаційними процесами як новітній практичний напрямок розвитку наук про документ (І.Є. Антоненко, М.В. Ларін). Електронний документ і документообіг (Г.Г. Асєєв, А.Л. Маньковський, М.С. Слободяник). Міждисциплінарні галузеві дослідження (Г.В. Боряк, Л.А. Дубровіна, О.М. Загорецька, А.О. Курінний, І.Б. Матяш, С.В. Сельченкова та ін.)