Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програми ДЕК бак. 12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
454.14 Кб
Скачать

Керування документаційними процесами за кордоном

Керування документацією як галузь науки і практична діяльність в управлінській сфері. Керування документацією за кордоном: зміст, загальна характеристика. Зарубіжна фахова періодика: „Records management Quarterly”, „Office”, „The Record”, „Information and Records Management”, „Information and Records Management”, „American Archivist” та ін. Освітні, навчальні центри з керування документацією.

Міжнародні організації з керування документацією (Міжнародна федерація з керування документацією, Міжнародна рада з керування документацією (МРКД) та ін.): історія, мета, завдання діяльності, програми, фахові видання. Співробітництво Міжнародної ради архівів із МРКД. Програма в галузі керування документацією та архівами (RAMP).

Міжнародні стандарти у сфері керування документацією. ІСО 15489–2001 „Інформація та документація. Керування документацією” (2001), його структура (загальні принципи керування документацією, практичне керівництво з керування документацією) та призначення.

Управлінське документознавство як наука та навчальна дисципліна

Історичні передумови розвитку управлінського документознавства. Діловодство ХІХ ст., його організаційний розвиток, теоретичні засади, практичні здобутки. Праці М. Л. Магницького, В. О. Вельдбрехта, М. В. Варадінова, І. І. Ріхтера та ін. про організацію роботи з документами в установі. Роль архівів у розвитку знань про службовий документ.

Раціоналізація діловодства на початку ХХ ст. Діяльність Всесоюзного державного інституту техніки управління (Москва, 1926–1932) та Українського державного інституту раціоналізації управління (Харків, 1929–1934). Спроби впровадження єдиної схеми організації діловодства в управлінні. Перші результати уніфікації форм документів найвищого рівня. Фахові періодичні видання в 1920–1930-х рр. про історію та технологію діловодства.

Початок формування теоретичних основ документознавства у працях К. Г. Мітяєва. Організаційне оформлення документознавства як науки і навчальної дисципліни. Формування Єдиної державної системи діловодства (ЄДСД). Значення ЄДСД для становлення сучасного документознавства. Перші держстандарти зі службової документації.

Внесок учених Всесоюзного науково-дослідного інституту документознавства та архівної справи, Московського державного історико-архівного інституту у розвиток теорії, методики документознавства. Вплив інформаційних наук, бібліотекознавства, книгознавства, бібліографознавства на зміст і структуру документознавства. Конституювання управлінського (традиційного) документознавства.

Розвиток сучасного управлінського документознавства як науки та навчальної дисципліни в Україні. Концепція управлінського документознавства С. Г. Кулешова. Внесок Українського науково-дослідного архівної справи та документознавства у розвиток управлінського документознавства. „Студії з архівної справи та документознавства” (1996).

Основні поняття управлінського документознавства: документ, управління, управлінський або службовий документ, інформація, управлінська інформація, установа, документування управлінської інформації (в установі), керування документацією, документаційний фонд, жанр документа, номінал документа, вид номіналу документа, документація, система документації та ін.

Структура управлінського документознавства: історія, теорія, методика роботи з документами. Об’єкт, предмет управлінського документознавства. Завдання управлінського документознавства. Головні напрями наукових досліджень: історичний, теоретичний (теоретико-фундаментальні, теоретико-прикладні дослідження), науково-технологічний або методичний.

Методичні й методологічні засади управлінського документознавства. Спеціальний (емпіричний, теоретичний), загальнонауковий, філософський рівні документознавчих досліджень. Методи управлінського документознавства. Методологічні засади управлінського документознавства.

Зв’язки управлінського документознавства з іншими галузями знань.