Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма укр.мови 2013.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
439.81 Кб
Скачать

Міністерство культури україни

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА МОВА

напрям підготовки 6.030303

«Видавнича справа та редагування»

КИЇВ - 2013

Робоча програма навчальної дисципліни «Сучасна українська мова» для студентів за напрямом підготовки «Видавнича справа та редагування». – К., 2013. – 44 с.

Розробники:

Котляренко С.В., кандидат філологічних наук, доцент

Гарачковська О.О., кандидат філологічних наук, доцент

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри видавничої справи та мережевих видань

Протокол № 1 від 26 серпня 2013 р.

Обговорено та рекомендовано до видання Науково-методичною радою Київського національного університету культури і мистецтв

Протокол № 1 від « » вересня 2013 р.

ВСТУП

Опис дисципліни та її предмета. Нормативна навчальна дисципліна «Сучасна українська мова» належить до циклу професійно орієнтованих дисциплін напряму підготовки «Видавнича справа та редагування» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр». Викладається на першому і другому курсах в обсязі 180 год (5 кредитів), завершується іспитом.

Метою навчальної дисципліни «Сучасна українська мова» є освоєння студентом комплексу теоретичних і практичних знань з української мови, необхідних для фахової підготовки, а також ознайомлення слухачів із відомостями про походження і розвиток української мови, опрацювання найважливіших теоретичних положень і практичне закріплення базового матеріалу з фонетики, лексики і фразеології, морфології, синтаксису і почасти стилістики.

Завдання навчальної дисципліни «Сучасна українська мова» формулюються в конкретиці двох його основних блоків: організаційного та промоційного.

Завдання о р г а н і з а ц і й н о г о блоку передбачає засвоєння значного за обсягом масиву матеріалу, пов’язаного з теоретичними знаннями з історії української мови, стилістики та сучасної української мови.

Завдання п р о м о ц і й н о г о блоку концентруються довкола вивчення проблем виробити у студентів уявлення про текст як об’єкт лінгвостилістичного дослідження, навчити розуміти і кваліфіковано оцінювати тексти різних стилів (їх мовні особливості, експресивність, емоційність, індивідуальність тощо), а також самостійно створювати різні типи текстів.

Об’єктом навчальної дисципліни «Сучасна українська мова» є діяльність фахово підготовлених спеціалістів у контексті редагування, створення та вдосконалення текстів різних стилів з урахуванням норм української мови, а також відхилення від мовних і мовленнєвих норм у текстах різних стилів і різних форм побутування мови.

Предметом розгляду навчальної дисципліни «Сучасна українська мова» є рівень розвитку національної літературної мови, історичні етапи формування мовних засобів, основні ознаки сучасного стану мови.

Вимоги до знань та умінь

Студент повинен знати:

  • спеціальну термінологію;

  • функціонально-стильові різновиди сучасної української літературної мови;

  • форми і закономірності співвідношення зовнішніх (комунікативних) чинників, що лежать в основі конструювання текстів, з внутрішніми константами тексту;

  • комунікативно-прагматичний принцип у визначенні текстових категорій;

  • закономірності побудови текстів різних стилів;

  • поняття культури мови і мовлення;

  • норми української мови у професійній сфері.

Студент повинен уміти:

  • аналізувати мовні явища, робити теоретично обґрунтовані висновки й узагальнення;

  • правильно відбирати мовні засоби, що репрезентують специфіку різних стилів;

  • розпізнавати, виділяти та пояснювати, чітко формулюючи правила, орфограми й пунктограми;

  • мати навички самоперевірки письмових робіт і самоконтролю за дотриманням мовних норм у процесі спілкування;

  • послуговуватися лексикографічними джерелами (словниками) й іншою допоміжною довідковою літературою.

  • ідентифікувати текст відповідного стилю;

  • робити його опис, вказуючи на характерні властивості;

  • виявляти зумовленість мовних особливостей тексту компонентами реального комунікативного акту;

  • встановлювати закономірності співвідношення між планом вираження і планом змісту у межах тексту;

  • здійснювати стилістичний аналіз текстів різних типів.

Місце в структурно-логічній схемі спеціальності. Успішне вивчення дисципліни «Сучасна українська мова» допоможе студентові ефективно опанувати такі дисципліни, як «Художньо-технічне редагування», «Редакторський фах», «Культура видання», «Текстологія».

Оцінювання знань студентів формується за результатами роботи на практичних заняттях (виконання практичних завдань, активність на практичних заняттях, написання модульних контрольних робіт та проміжних тестів), виконання індивідуального завдання (підготовка реферату, доповіді, висвітлення теми із частини самостійного опрацювання) та відповіді на іспиті.