Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програми ДЕК бак. 12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
454.14 Кб
Скачать

Організація інформаційно-аналітичного забезпечення потреб споживачів

Загальні принципи і механізми управління організацією та місце інформаційної діяльності в системі управління організацією. Проблема критеріїв оцінки інформації та специфіка організації інформаційних послуг, як окремої сфери управління.

Зовнішні та внутрішні фактори організації інформаційної діяльності. Загальна характеристика зовнішніх чинників організації інформаційної діяльності. Участь суб’єкту в суспільному поділі праці – основа організації його інформаційної діяльності.

Взаємозв’язок проблем управління, джерел інформації та механізмів організації інформаційної діяльності. Загальна характеристика внутрішніх умов та ресурсів організації інформаційної діяльності юридичних осіб.

Основи планування та використання ресурсів. Інформаційні ресурси – предмет праці в процесі інформаційно-аналітичної діяльності. Основні вимоги до формування інформаційної бази для прийняття управлінських рішень, критерії та механізми підбору джерел даних. Організація пошуку інформації : внутрішній та зовнішній пошук. Особливості інформаційно-аналітичного забезпечення суб’єктів за умов адаптації до зміни середовища. Маневрування джерелами даних для забезпечення прийняття управлінських рішень.

Моделі комунікації за к. Шенноном, р. Якобсоном, ю. Лоцманом Як інструмент інформаційно-аналітичної роботи

Моделі комунікації: трансмісійна (К. Шеннон), символічна (Г. Лассвелл, В. Шрамм). Структуралістські концепції комунікації. Семіотичні (моделі Якобсона, Лотмана, Еко, Барта), прикладні (моделі Шпета, Бахтіна, Бурдьє, Фуко, Дерріди, Дельоза, Мосса, Шеннона, Вінера, Юрі та ін. ) моделі комунікації. Модель знака. Особливості комунікації в мовах мистецтва.

Референтська діяльність: основні завдання, поняття, їх сутність, функції та роль референта в організації управління

Тлумачення понять: референт, реферувати, реферат. Ключові поняття референтської діяльності: документування управлінської інформації, реферування, редагування, спічрайтерство, паралінгвістика та інших, їх сутність, основні завдання референта. Сукупність знань та навичок необхідних для професійної діяльності референта.

Функції референта в системі управління організацією. Референт як сполучна, координуюча ланка в апараті управління підрозділом або установою загалом.

Участь референта в прогнозуванні та плануванні діяльності установи, структурного підрозділу, персоналу. Формування мети та завдань. Бізнес-план організації, структурного підрозділу (служби), персоналу, індивідуальний план професійного розвитку особистості тощо.

Спічрайтерство як вид діяльності: поняття, сутність, функції

Визначення понять спічрайтер, спічрайтерство, їх тлумачення; спічрайтерство як функція референта в установі чи на підприємстві. Взаємозв’язки референта зі структурними підрозділами установи, співпраця референта із замовником роботи. Види спічрайтерства: судове, церковне, наукове, юридичне та інші, їх сутність. Історія виникнення спічрайтерства. Моральні та етичні аспекти спічрайтерства, роль спічрайтерів

в сучасних умовах практичної діяльності, їх обов’язкові якості та вміння. Перший етап роботи спічрайтера над замовленою письмовою роботою: основні позиції за якими він домовляється з керівником (замовником) – жанр роботи, мета та призначення, обсяг, визначення терміну підготовки, технічні сторони, їх значення для успішної співпраці спічрайтера й керівника.