Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програми ДЕК бак. 12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
454.14 Кб
Скачать

Інформація: її суть, функції, характеристики та класифікація

Інформація в людській діяльності. Подібність процесів пізнання та управління.

Розвиток матеріального виробництва та зростання потреби в інформації. Еволюція управління та інформаційна діяльність. Розвиток засобів обробки, передачі та накопичення інформації. Інформаційні технології та інформаційний “вибух”.

Визначення інформації та її функції. Структурна (зв’язана) та оперативна (робоча) інформація. Данні, знання, інформація. Кількісні та якісні характеристики інформації.

Основи організації інформаційної діяльності в сфері управління, науки та підприємництва. Інформаційна діяльність: визначення, основні напрями і види. Поняття інформаційної продукції та інформаційних послуг.

Сучасний етап розвитку суспільства та потреби в організації інформаційної діяльності. Інформатизація суспільства, “інформаційний колоніалізм” – нові ознаки кінця ХХ – початку ХХ ст.

Характеристика психологічних чинників інформаційно-аналітичної діяльності

Психологічна складова обміну інформацією. Свідоме та несвідоме викривлення інформації. Фальсифікація та неповне подання (приховування) інформації. Роль відправника і отримувача в процесі викривлення інформації.

Психологічні характеристики індивіда та інформаційна діяльність. Основні напрямки розвитку психології особистості : психоаналіз (Фрейд, Адлер, Юнг, Еріксон), біхевіорізм (Павлов, Скінер, Бандура та ін.), гуманістична психологія (Маслоу).

Соціально-психологічні чинники інформаційної діяльності. Типи рішень. Теорія очікуваної вигоди. Теорія перспективи. Соціально-психологічні чинники викривлення інформації. Настанови, стереотипи, групове мислення та роль меншості.

Врахування впливу психологічних чинників на інформаційну діяльність організації.

Інформаційна потреба та інформаційний цикл: визначення, оцінка, механізми реалізації

Інформаційні потреби суб’єктів управління як об’єкт аналізу та оцінки. Еволюція потреб суб’єктів управління в інформації.

Визначення інформаційних потреб. Поняття пасивної інформаційної потреби та механізм її трансформації. Інформаційний цикл: потреби, бажання, запити, використання інформації. Взаємозв’язок складових інформаційного циклу.

Життєдіяльність суб’єктів – основа формування їх потреб в інформації. Визначення потреб суб’єктів в інформації шляхом аналізу поточних і перспективних завдань, що стоять перед ними. Особливості суб’єктів інформаційної діяльності та специфіка їх інформаційних потреб. Охарактеризувати потреби в інформації органів державної та місцевої влади, комерційних та некомерційних організацій, громадян. Основні показники інформаційних потреб органів державної і місцевої влади, комерційних та некомерційних організацій, громадян. Внутрішні та зовнішні аспекти диференціації інформаційних потреб в організаціях.

Суспільний поділ праці і механізми задоволення потреб суб’єктів в інформації. Профіль діяльності підприємств, організацій і громадян як основа формування їх інформаційних потреб та суспільного поділу праці в інформаційній сфері.

Система оцінки інформаційних потреб. Тематика дослідження (аналізу) як висхідна ознака інформаційної потреби. Ключові характеристики теми дослідження (аналізу). Перешкоди на шляху до предметної специфікації.

Головні функції інформації та механізми їх реалізації. Основні вимоги до інформації та інші чинники, що визначають механізми задоволення інформаційних потреб. Взаємозв’язок між потребами в інформації і джерелами її отримання.