Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програми ДЕК бак. 12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
454.14 Кб
Скачать

Суб’єкти інформаційних відносин та їх інформаційні потреби як технологічна основа організації інформаційно-аналітичної діяльності

Суб’єкти інформаційної діяльності та їх законодавче визначення. Характеристика суб’єктів в залежності від місця інформаційної діяльності в процесі їх функціонування. Інформація як основний та супутній продукт діяльності.

Форми організації інформаційної діяльності у суспільстві : галузь інформації, інформаційна сфера, інформаційний простір, інформаційний ринок. Основні галузі інформації згідно чинного законодавства України. Інформаційний ринок та “інтелектуальне” піратство.

Правові основи організації інформаційно-аналітичної діяльності

Розвиток суспільного поділу праці та правові основи регулювання інформаційної діяльності. Інформація як товар. Об”єкти правових відносин в інформаційній сфері. Поняття інтелектуальної власності та необхідність її охорони. Авторське право і специфіка різних носіїв інформації як об”єктів правових відносин. Об”єкти інтелектуальної власності в процесі економічного відтворення.

Суб’єкти правових відносин у сфері інформаційної діяльності та інтелектуальної власності, їх характеристика та особливості діяльності.Роль держави в регулюванні правових відносин у сфері інформаційної діяльності та інтелектуальної власності.

Основи законодавства України про інформацію та охорону інтелектуальної власності: загальна характеристика та взаємозв”язок правових і нормативних актів.

Закон “Про інформацію” – базовий правовий акт в системі регулювання інформаційних відносин в Україні.

Основні положення законів України “Про друковані засоби масової інформамації (пресу) в Україні”, “Про науково-технічну інформацію”, “Про телебачення і радіомовлення “, “Про державну таємницю”, “Про захист інформації в автоматизованних системах”, “Про інформаційні агенства”, “Про рекламу”, “Про видавничу справу”, “Про авторське право і суміжні права”, “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі”, “Про охорону прав на промислові зразки”, “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”.

Основи міжнародного права про інформацію та охорону інтелектуальної власності. Проблеми адаптації українського законодавства про інформацію та охорону інтелектуальної власності до норм міжнародного права .

Суть та основні принципи реалізації інформаційно-аналітичного процесу. Порядок підготовки аналітичних документів

Правові умови організації інформаційної діяльності суб’єктів.

Кадрове забезпечення інформаційного процесу. Завдання трудового колективу інформаційно-аналітичного підрозділу організації та проблеми його формування. Підбір, адаптація, навчання інформаційних працівників та оцінка результатів їх трудової діяльності. Раціональне використання кадрового потенціалу організації – основа ефективного інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття управлінських рішень.

Матеріально-технічні ресурси та оптимізація їх використання для найбільш ефективної підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів. Проблеми матеріально-технічного забезпечення інформаційної діяльності.

Організація процесу інформаційно-аналітичного забезпечення потреб споживачів. Цілі й обмеження інформаційно-аналітичної діяльності та контроль за виконанням робіт. Мережеве планування робіт та маневрування ресурсами. Людський фактор в інформаційно-аналітичній роботі.

Специфіка інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності органів державної влади, комерційних структур, політичних та інших громадських організацій.