Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пролісок.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
38.91 Кб
Скачать

Міністерство культури і туризму України

Київський національний університет культури і мистецтв

Секція хорового диригування(академічний хор)

Анотація твору

муз.Майбороди сл.В.Сосюри

« Пролісок»

Виконав:студент I курсу

Групи ТД -11

Рєхтін Максим

Клас викладача

Карпінець А.М.

Київ 2012

План

I. Вступ

1). Відомості про автора

2). Тип та вид хору

3). Зміст твору

II. Музично-теоретичні аспекти

1). Тональність твору та гармонія

2). Форма твору

3). Фактура твору

4). Метроритм

5). Темп та динаміка

III Хоровий аспект

1). Голосоведення

2). Діапазон хорових партій та теситура

3). Хоровий стрій

4). Хоровий ансамбль

IV. Диригентські труднощі

V. Висновок

VI. Список використаної літератури

I. Вступ

Майборода

Володимир Миколайович Сосюра — це видатний художник слова, ім’я якого навічно залишиться в найкращих скарбах українського письменства. Недаремно він сам називав себе «солдатом», що бореться за народну правду, за щастя рідної трудової України. Народився  6 січня 1898Дебальцеве — помер 8 січня 1965Київ — козак Армії УНР, український письменник, поет-лірик, автор понад 40 збірок поезій, широких епічних віршованих полотен (поем), роману «Третя Рота». Належав до ряду літературних організацій того періоду — «Плуг»«Гарт»«ВАПЛІТЕ» та ін. Романи:«Третя Рота» ,«Червоногвардiєць» .

Вірші :«Білі акації будуть цвісти»,«Васильки»,«Весняний сад»,«Вода десь точить білий камінь» ,«Пролісок» ,«Любіть Україну»,та ін.

Поеми: «1917 рiк», «Вiра», «Вітчизна», «Володька», «Червона зима»,та ін..

У В. Сосюри тема уславлення України є чи не найголовнішою, однією з найбільш плідних.Письменник захоплюється невимовною красою рідного краю. Він оспівує і мальовничі куточки нашої країни, і суворий ландшафт Донецького краю, звідки був родом:

«Розтанув сніг.Гаї привітні

шумлять над маревом ланів.

І пелюстки свої блакитні

під сонцем пролісок розкрив.

Я мов тону у морі світла,

Зима в душі моїй пройшла-

Й вона,як пролісок,розквітла

Під сонцем щастя і тепла.»

Хоровий твір "Пролісок" написаний для 4-х голосного мішаного хору.Всі партії крім альтів мають divisi.Твір виконується а cappella. Твір пасторального характеру,у якому оспівується пробудження природи та душі людини від зими.Твір дуже приємний для прослуховування і викликає позитивні емоції у слухача.

II. Музично-теоретичні аспекти

Основна тональність твору D-dur.Тональний план не стабільний,є відхилення у тональності I ступеня споріднення (паралельний h-moll,як різновид мелодичний мінор.Також відхилення у A-dur та E-dur) , модуляцій немає.Наприклад:З 13-16Т.

17т.-19т.

27Т.-29т.

Гармонічна мова твору складна і дуже красива. Використані різні гармонічні звороти – плагальні та автентичні.

Наприклад:плагальні(5т.-8т.)

Автентичний(27Т.-28Т.)

В творі використовуються обернення септакорду II ступеня, септакорд І ступеня, домінантовий септакорд, обернення септакордівVI ступеня,та ін.(див.попередні приклади).

Форма твору двохчастинна.

I частина з 1т.-20т.: «Розтанув сніг.Гаї привітні

шумлять над маревом ланів.

І пелюстки свої блакитні

під сонцем пролісок розкрив.

Я мов тону у морі світла.»

II частина з20т.-40т. « Зима в душі моїй пройшла-

Й вона,як пролісок,розквітла

Під сонцем щастя і тепла.Розтанув сніг…»

Фактура твору гармонічна.Такий вид фактури потребує при виконанні гарного тембрового ансамблю.Враховуючи настрій та зміст твору жіноча група має співати легким звуком,щоб показати тендітність квітки,стан пробудження природи,стан людини під час спостереження цієї краси.

Метр постійний,двохдольний, виражений у розмірі 2/4 .

Ритмічний малюнок не складний.В творі використані восьмі, четвертні,шіснадцяті та половинні тривалості.Використовується пунктирний ритм восьма з крапкою і шіснадцята. Ритмічний малюнок є засобом виразності у музиці.Ритмічна тканина твору рівномірна,підкреслює літературний зміст:марево ланів,пробудження природи.

Твір виконується у повільному темпі. Є вказання за метрономом. Четвертна дорівнює 60. Пов'язано це з тим, що темп є засобом музичної виразності. Виконання в такому темпі продиктовано літературним змістом твору. Композитор пропонує цей темп для того, щоб підкреслити позитивний настрій вірша,передати природну швидкість танення снігу та розпускання проліску.Під час виконання необхідно стежити за тим,щоб виконавці підкорялись диригентському жесту у темповому відношенні. В кінці твору темп уповільнюється,як зазначив композитор.

Динаміка, як засіб музичної виразності, використана широко. Нюансова шкала виражена від рp до f. Динамічна шкала тісно пов'язана з літературним змістом. Наприклад:початок твору виконується р тому,що оспівується танення снігу та стан природи. Кульмінація припадає у 2 частині: «Й вона(тобто душа),як пролісок розквітла…»Композитор зазначив починаючи з21т. poco a poco cresc .(орієнтовне значення-поступове підсилення звучання).