Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

7. Діалектика та метафізика як філософські методи

Метод (від гр. methodos — шлях дослідження чи пізнання) пізнання — це спосіб побудови та обгрунтування системи філософських та наукових знань, сукупність (послідовність) прийомів і операцій, за допомогою яких здобувається нове знання.

  • найбільш відомими методами філософського пізнання є метафізика і діалектика.

діалектика.

метафізика

  1. в античній філософії поняття "діалектика" означало мистецтво суперечки, суб'єктивне вміння вести полеміку;

  2. пізніше під поняттям "діалектика" розуміють стиль мислення, який характеризується гнучкістю, компромісністю;

  3. у Гегеля діалектика — це теорія розвитку "абсолютної ідеї", "абсолютного духу";

  4. діалектика — це теорія розвитку не лише "абсолютної ідеї", "абсолютного духу", як у Гегеля, а й розвитку матеріального світу, як у Маркса, яка враховує різнобічність речей, їх взаємодію, суперечності, рухливість, переходи тощо;

  5. діалектика — це наука про найбільш загальні закони розвитку природи, суспільства і пізнання;

  6. діалектика — це логіка, логічне вчення про закони і форми відображення у мисленні розвитку і зміни об'єктивного світу, процесу пізнання істини;

  7. діалектика — це теорія пізнання, яка враховує його складність і суперечливість, зв'язки суб'єктивного і об'єктивного в істині, єдність абсолютного і відносного тощо, використовуючи в цьому процесі основні закони, категорії і принципи діалектики, їхні гносеологічні аспекти;

  8. діалектика — це загальний метод, методологія наукового пізнання, творчості взагалі.

  1. метафізика — це вчення про надчуттєві, недоступні досвідові принципи і начала буття (існування світу);

  2. метафізика — це синонім філософії;

  3. метафізика в переносному розумінні (буденному) вживається для означення чогось абстрактного, малозрозумілого, умоспоглядального;

  4. метафізика — це наука про з'ясування світоглядних питань (сенс життя, основне питання філософії тощо), які не піддаються осягненню за допомогою методів конкретних наук;

  5. метафізика — це концепія розвитку, метод пізнання, альтернативний діалектиці.

Метафізичний метод:

  • метафізичний метод панував до XVII—XVIII ст. у філософії і в конкретних науках

  • З позицій метафізики і в природі, і в суспільстві, і в духовній сфері об'єкти, процеси, явища існують відокремлено, без взаємного органічного зв'язку, вони не розвиваються.

  • Хоча в них і відбуваються певні зміни, вони не приводять до виникнення якісно нового — "немає нічого нового під місяцем".

  • з розвитком науки метафізика виявила свою недостатність і поступилась діалектиці як більш сучасному методу пізнання, усвідомлення дійсності.

Діалектичний метод:

  • визнає універсальний зв'язок усіх явищ природного, соціального і духовного вимірів дійсності та розвиток її.

  • будь-яке явище перебуває у процесі зміни, розвитку, в основі якого — взаємодія (боротьба) протилежностей.

  • найпоширеніший серед філософських методів.

  • з часів Гегеля за ним міцно закріпилося значення філософського методу, який визнає єдність протилежностей, розглядає поняття і предмети в розвитку.

  • Спосіб мислення попередніх філософів, який будувався на незмінності понять і виключенні суперечностей, Гегель назвав метафізикою.

  • Діалектика плідна при аналізі таких найзагальніших понять мислення, які відтворюють універсальні властивості речей, тобто категорій.

  • намагається з'ясувати зміст найзагальніших понять, залишаючись у сфері самих понять (визначаючи поняття через його протилежність), реальна дійсність не береться нею до уваги.

  • Діалектичний метод плідний на завершальному етапі пізнання, коли зміст понять уже більш-менш сформований і потрібно лише показати їх взаємозалежність, взаємоперехід, рух.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]