Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

42. Проблема визначення сутності людини

Людина – унікальне творіння природи, яке наділене культурними, моральними та психічними рисами. Природа людини є суперечливою, проте людина – істота цілісна. У людини є інстинкти, потяги, а також розум та свідомість. Людина здатна до добра і зла, прекрасного та потворного, скеровує свої дії.

  • Релігійно-філософський погляд: людина – Боже створіння;

  • Новий час: людина – це та, що здатна мислити;

  • Марксизм: людина – це та, що здатна до праці.

У 20 ст. Кассірер виокремив три розуміння людини:

  • Релігійне (як недосконала істота);

  • Філософське (абсолютне пізнавальне «я»);

  • Наукове (вершина еволюції живих істот).

Вади людини:

  • Людина як біологічна істота слабша за інших тварин, проте вона стає сильнішою за них;

  • Немає природжених інстинктів, які забезпечують виживання, проте вона наділена здатністю гнучкої адаптації;

  • Не народжена довершеною істотою, а стає такою.

Людина є унікальною істотою, що ставить перед собою такі питання: яке місце та призначення людини у світі?, які характерні риси роблять її індивідуальністю?

АРИСТОТЕЛЬ: людина – полісна істота (акцент на суспільному, а не індивідуальному);

ДЕКАРТ: людина – мисляча істота.

ЛІННЕЙ: людина – істота розумна;

ЯСПЕРС: людина знає, що вона є;

ГЕЙЗІНГ: людина – це та, що грає.

Феномен людини є далеким від свого завершення.

Теорії походження людини:

  1. Міфологізм: людина має спільного предка – тотема. Вона є породженням матері-землі та батька-неба. У Вавилоні людина є результатом поєднання глини та крові, У Греції Прометей створив людину з глини та сліз.

  2. Релігійна: людина є породженням пороху земного.

  3. Космічна: є насіння життя, яке за допомогою космічного пилу було занесено на планету; космічні прибульці залишили на світі своїх представників; життя на Землі є реалізацією особливої космічної енергії. В сучасній космології домінує антропологічний принцип – увесь світ еволюціонував до думаючої істоти – людини.

  4. Уволюційна: абсолютизація земної історії людини. Людина є найдосконалішою ланкою у розвитку живих істот. Людина характеризується вертикальним прямоходінням та звільненими верхніми кінцівками. Становлення людини відбувається за допомогою праці. Виготовлення знарядь праці зумовило розвиток свідомості.

  5. Штучна: це освоєння навколишнього простору та клонування. Людина існує у взаємодії з силами природи. Людина адаптується до природи через суспільство. Якщо людина втрачає зв'язок із суспільством, то вона гине.

Становлення людини відбувається через засвоєння цінностей. Людина – це суперечлива єдність природного, соціального та духовного. Природне – це генетичні явища, нервово-мозкові, електрофізіологічні процеси, які властиві людському організму. Соціальне – це особистість людини. На основі соціального формується духовна сутність. Духовно розвинена людина – це та, яка багато знає та ще більше розуміє, у своїй діяльності вона спирається на істину, добро, красу, у якої переважають духовні потреби.

Отже, людина – це душевно означена, природно-соціальна істота, яка:

  • Особливий тип тілобудови;

  • Наявність душі;

  • Наявність свідомості;

  • Суспільність;

  • Дієвість.

Людина – природно-соціальна істота, якісно новий або особливий ступінь розвитку, здатна до свідомої саморегуляції, завдяки чому вона стає суб’єктом суспільно-історичної діяльності та культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]