Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Муніципальне право України Батанов 2008р..doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

§ 3. Державницький підхід до місцевого самоврядування

У другій половині XIX ст. громадська теорія з її ідеалізацією природи людини та її можливостей, ролі освіти в управлінні су­спільством своїх вищих цілей зійшла з історичної арени та посту­пово поступилася місцем державній (державницькій) теорії по­ходження місцевого самоврядування. На відміну від громадської теорії означена теорія місцевого самоврядування вбачає в ньому частину держави та розглядає владу місцевого самоврядування як різновид державної влади. Пік популярності цієї теорії припадає на 70-ті роки XIX ст. Згідно з цією теорією самоврядування — одна з форм організації державної влади. Будь-яке управління публіч­ного характеру, з цього погляду, є справою державною. Основні прложення державної теорії місцевого самоврядування розроблені німецькими вченими Л. Штейном і Р. Гнейстом та більш детально розвинуті їх послідовниками. Так, А.Г. Михайловський розглядав самоврядування як частину загального державного управління, як особливу організацію державної влади на місцях, що заснована на виборних засадах2.

За цією теорією, вибір предметів діяльності не залежить від са­моврядних органів, а визначається державою. Всі повноваження в галузі місцевого самоврядування своїм джерелом мають держав­ну владу. Все базується на тому, що держава визнає за необхідне передачу справ на місця, і, по суті, діяльність самоврядування та держави залишається однорідною3. Однак на відміну від цен­тральної державної влади місцеве самоврядування здійснюється не урядовими чиновниками, а за допомогою місцевих спільнот

1 Цит. за: Основи етнодержавознавства: Підручн. / За ред. Ю.І. Рима­ренка. К., 1997. — С. 207.

2 Михайловский а.Г. Реформа городского самоуправления России. — м., 1908. — с.40.

3 Тимофеев а.Г. Самоуправление и автономия. — сПб, 1906. — с.8-9.

(територіальних громад), місцевих жителів, які зацікавлені в ре­зультатах місцевого управління. Органи місцевого самоврядуван­ня при цьому діють за принципом «дозволено лише те, що перед­бачено законом».

Згідно з державною теорією функції органів самоврядування «за своєю природою, по суті, не відрізняються від функцій держав­ного (місцевого) управління, і тому розподіл справ між місцевими органами коронного управління та органами самоврядування має своїми підставами не відмінність природи цих справ, а лише мір­кування доцільності: є справи, щодо яких можна передбачити, що з ними краще впораються органи коронного управління, які керу­ються центральними установами (зокрема, справи політичної по­ліції); навпаки, є справи, які отримають більш повне вирішення, якщо вони будуть надані органам місцевим, зацікавленим не в тому, щоб догодити вищому начальству, а в тому, щоб задовольни­ти безпосередньо їм відомі нестатки місцевого населення (зокрема справи дорожні, санітарні)»1.

При розгляді характерних ознак місцевого самоврядування сформувалися два основних напрями в рамках загальної держав­ної теорії місцевого самоврядування — політичний (Р. Гнейст) та юридичний (Л. Штейн). Прихильники Р. Гнейста вбачали підста­ви самостійності органів самоврядування в особливостях поряд­ку їх формування, заміщення окремих місцевих посад. Особли­вості особистого статусу органів самоврядування, на їх думку, полягають або в тому, що ці особи працюють безоплатно, або в тому, що ці особи обіймають свої посади за вибором, а не за при­значенням. Р. Гнейст убачав істотну відмітну ознаку самовряду­вання в тому, що посади самоврядування є почесними: вони за­міщуються за призначенням від уряду, але є безоплатними; в без­оплатності він вбачав гарантію незалежності від центральної ад­міністрації, тому що, на його думку, особа, яка отримує за посаду гроші, завжди залежатиме і від посади, і від начальства. Така система, за Р. Гнейстом, забезпечує те, що місцеве управління буде в руках тих, хто обіймає керівні посади в суспільстві, та та­ким чином буде досягнуто гармонії держави і суспільства2.