Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Муніципальне право України Батанов 2008р..doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

1 Кравченко в.В., Пітцик м.В. Муніципальне право України: Навч. Посіб. — к., 2003. — с. 11-12.

2 Муніципальне право України: Підручник / За ред. В.Ф. Погорілка, о.Ф Фрицького. — к.: Юрінком Інтер, 2006. — с. 7.

3 Сергеев a.A. Конституционно-правовые аспекты организации и осу­ществления местного самоуправления в Российской Федерации: Автореф. Дис. ... Д-ра юрид. Наук. — м., 2007. — с. 24.

Тобто предмет муніципального права є досить специфічним — його становлять суспільні відносини, що виникають не в окремій сфері життєдіяльності людини і громадянина, територіальних громад або суспільства, а в різних сферах — політичній, економіч­ній, соціальній, культурній тощо. Інтегруючим моментом є те, що всі ці відносини пов'язані із процесами інституціоналізації та функціонування муніципальної влади, а також реалізацією та за­хистом муніципальних прав особистості, що підтверджує, те, що «за своїм предметом муніципальне право — безумовно публічне, хоча це не виключає наявності в його структурі і приватноправо­вих норм та інститутів»1.

Отже, місцеве самоврядування як предмет галузі муніципаль­ного права є багатогранним явищем. За своєю суттю воно є одним з основних принципів конституційного ладу і складових його систе­ми, самостійним видом публічної влади — муніципальної влади, носієм та первинним колективним суб'єктом якої є територіальні спільності суспільства — територіальні громади.

Зміст місцевого самоврядування як предмета правового регулю­вання муніципального права полягає насамперед і головним чином у самостійному вирішенні територіальними спільнотами питань місцевого значення, сукупність яких утворює об'єктний склад му­ніципальної влади. Адже згідно зі ст. 140 Конституції України міс­цеве самоврядування є правом територіальної громади — жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кіль­кох сіл, селищ та міста — самостійно вирішувати питання місцево­го значення в межах Конституції і законів України. Слід також за­значити, що територіальні громади й утворювані ними органи ви­рішують також питання, делеговані їм органами державної влади.

За формою місцеве самоврядування — це насамперед волевияв­лення територіальних громад, що здійснюється шляхом виборів, референдумів чи в інших формах або через утворювані ними орга­ни. Місцеве самоврядування здійснюється територіальною грома­дою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи (ст. 140 Конституції України). При цьому первинним колективним суб'єктом такого волевиявлення є територіальна громада, а первинним індивідуальним суб'єктом — жителі — члени територіальних громад.