Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Муніципальне право України Батанов 2008р..doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

1 Ст.Ст. 2,8 Проекту. Хартії м. Одеси // Хартія міста Одеси. Проект / Автор проекту о.Г. Мучник — Одеса, 1999. — с. 13,18-19.

2 БялкинаТ.М. О системности законодательного регулирования ме­стного самоуправления // Журнал российского права. —■ 2002. — № 4. — С. 40.

3 Недокушева л .Н. Муниципальная власть: правовые проблемы теории и практики: Дис. ... Канд. Юрид. Наук. — Екатеринбург, 1999. — с. 80.

4 БялкинаТ.М. Компетенция местного самоуправления: проблемы теории и правового регулирования: Автореф. Дис. ... Д-ра юрид. Наук. — Саратов, 2007. — с. 47.

Із такими висновками важко не погодитися. Адже сама філосо­фія та практика місцевого самоврядування ґрунтується на ідеях відповідальної муніципальної влади. Продумане та ефективне здій­снення цієї влади, реалізація її функцій та повноважень передба­чає прояв ініціативи, творчості, самостійних дій із боку кожного учасника муніципального процесу, який може здійснюватися лише в умовах справжнього самоврядування та свободи вибору опти­мальних варіантів рішень і використання засобів з їхньої реаліза­ції. У свою чергу, така свобода неможлива без відповідального став­лення до самоврядування та конкретної відповідальності всіх учас­ників муніципального процесу за соціальні наслідки своїх дій. Са­моврядування й свобода, з одного боку, та відповідальність, з іншо­го, — це дві сторони однієї медалі, які можуть існувати та розвиватися взаємопов'язано, доповнюючи та зміцнюючи одне од­ного.

На завершення зазначимо, що структура механізму реалізації функцій місцевого самоврядування значною мірою детермінована сутністю та змістом функцій, які воно здійснює. У зв'язку з цим, саме сутність та зміст функцій місцевого самоврядування детермі­нують конкретну конфігурацію механізму їх реалізації, елемент­ний склад та принципи взаємодії між цими елементами. У свою чергу, виникнення, еволюція та сучасний «стан» місцевого само­врядування та його функцій залежить від зрілості громадянського суспільства, різноманіття стійких груп інтересів та інтенсивності розвитку демократії, ринкових відносин, рівня правової культури тощо. Чим різноманітнішими стають інтереси та потреби населен­ня, тим більше ускладнюються питання місцевого значення та ди­ференціюються функції місцевого самоврядування, більш склад­ною має бути й конфігурація механізму їх реалізації. Це дає змогу суспільству не тільки краще адаптуватися до перманентних змін у потребах місцевих жителів та умовах їхнього існування, а й ство­рити умови для передачі муніципальною владою прерогатив щодо вирішення певних завдань різноманітним суб'єктам громадян­ського суспільства, зокрема громадським організаціям, підприєм­ницьким структурам.

Контрольні питання для самоперевірки

  1. Дайте визначення поняття функцій місцевого самоврядуван­ня.

  2. Які ознаки функцій місцевого самоврядування ви знаєте?

  3. Як співідносяться між собою функції місцевого самовряду­вання та компетенція суб'єктів місцевого самоврядування?

  4. Як співідносяться між собою функції місцевого самовряду­вання та функції державної влади?

  5. Назвіть основні критерії класифікації функцій місцевого са­моврядування.

  6. Охарактеризуйте систему функцій місцевого самоврядування.

  7. Проаналіхзуйте механізм реалізації функцій місцевого са­моврядування. Які елементи цього механізму ви знаєте?