Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електротехніка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.67 Mб
Скачать

2 Програма роботи

2.1 Ознайомлення з електричними двигунами та апаратами, необхідними для дослідження схем.

2.2 Запис технічних характеристик електричних двигу-нів та апаратів.

2.3 Збирання схеми.

2.4 Увімкнення схеми, налагодження та її дослідження.

3 Опис схеми установки

Рекомендовані електроприводи для вивчення схеми з застосуванням електричних блокувань показані на рисунках 3.1 та 3.2.

У випадках, коли за умовами технологічного процесу необхідно змінювати напрямок обертання виробничого механізму, керування двигунами може здійснюватись за допомогою реверсивного магнітного пускача (рис. 3.1.). Подача напруги в кола управління і силове коло електродвигуна здійснюється за допомогою автоматичного вимикача QF.

Увімкнення двигуна для одного напрямку обертання здійснюється натисканням кнопки SBCВ -"ВПЕРЕД". Котушка KMВ магнітного пускача отримує живлення і замикає силові контакти KMВ, приєднуючи електродвигун до мережі ~3 x 220 В.

Одночасно в колі керування закривається замикаючий блок-контакт KMВ, блокуючи кнопку SBCВ - "ВПЕРЕД". Тоді коло котушки KMВ отримує живлення через свій блокуючий контакт KMВ. Крім того, розмикається розмикаючий контакт KMВ в колі котушки KMН, що виключає можливість одночасного увімкнення двигуна "НАЗАД".

Для увімкнення двигуна на протилежний напрямок обертання необхідно натиснути кнопки SBT – "СТОП", що призводить до вимкнення котушки KMB. Увімкнення двигуна назад здійснюється аналогічно описаному вище, натисканням кнопки SBCH – "НАЗАД". При цьому, як видно з схеми, дві фази в обмотці статора перемикаються і змінюють напрям обертання магнітного поля статора , відповідно- напрям обертання ротора електродвигуна.

Крім вищенаведених блокувань, в схемі передбачено блокування за допомогою спарених кнопок SBCB - "ВПЕРЕД" та SBCH – "НАЗАД".

Суміщення електричного та механічного блокування робить схему досить надійною у експлуатації.

Для захисту двигуна від перевантажень передбачені теплові реле КК1 і КК2.

Схема, що подана на рисунку 3.2., забезпечує певну послідовність увімкнення електродви­гунів M1, M2 та MЗ. Спочатку повинен бути ввімкнений двигун M1. Увімкнення двигуна здійснюється натисканням кнопки SBC1 "ПУСК 1". Котушка КM1 отримує живлення. В силовому колі замикаються силові контакти КM1, які приєднують двигун до трифазної мережі ~3x220 В. Одночасно в колі керування закриваються: перший блок-контакт КM 1.1, що шунтує кнопку SBC1, та другий контакт КM1.2, який готує для пуску двигун M2 .

Після увімкнення двигуна M1 вмикають двигуни M2, потім M3 за допомогою кнопок SBC2, SBC3 і контактів послідовного блокування КM1.2 та КM2.2.

Вимкнення двигунів здійснюється кнопками „стоп” – SBT1, SBT2, SBT3.

Якщо вимикається двигун M1 натисканням кнопки SBT1, то автоматично вимикаються двигуни M2 та M3, так як розмикаються блок-контакти КМ 1.2 і КМ 2.2.