Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Забруднювачі.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
53.25 Кб
Скачать

Виробничі відходи основних технологічних підрозділів відносять до: відходів буріння нафтових та газових свердловин;

відходів видобування нафти та газу;

відходів промислової підготовки нафти та газу;

відходів транспортування нафти та газу.

2. Відходи допоміжних виробництв поділяють на: відходи автотранспортного господарства; відходи хімлабораторій, фотолабораторій тощо;

відходи ремонтно-механічного цеху та ремонтно-механічних ділянок;

відходи зварювального поста;

відходи будівельно-монтажних та будівельно-ремонтних служб;

відходи електроцеху;

відходи котельної;

відходи водопідготовки;

відходи очисних споруд.

В допоміжному виробництві найбільш небезпечними відходами є люмінесцентні лампи, відпрацьовані акумулятори, електроплити, відходи скловати та склотканини від теплоізоляції трубопроводів, а також масла індустріальні відпрацьовані, промаслене ганчір'я, масло моторне відпрацьоване від експлуатації автотранспорту, надлишковий активний мул - осад з відстійників після механічної та біологічної очистки. В умовах реконструкцій багатьох об'єктів та будівництва нових об'єктів достатню вагу мають будівельні відходи.

3. До відходів підсобних господарств відносяться відходи тваринних ферм та теплиць.

  1. При будівництві свердловин утворюються відходи у вигляді деревини від вирубки насадженої території, що освоюється, крім того, відтворюються будівельні відходи та металобрухт. До відходів виробництва на об'єктах буріння нафтових, газових та водозабірних свердловин та нафтогазовидобування відноситься буровий шлам, відпрацьовані тампонажні розчини, паливно-мастильні матеріали.

  2. У процесі транспортування газу, при періодичному очищенні газопроводу в пилоуловлювачах відокремлюється шлам продув очний, який складається з твердих і рідких компонентів забруднень. Він накопичується в трубопроводі, збирається у певнії ємності і підлягає утилізації. Ці домішки мають багатокомпонентний склад і представлені твердою, водяною і розчиненою органічною фазами. До твердих домішок відносять - залишки будівельного сміття, грунт, що потрапив у трубопровід при ремонтних роботах, продукти корозії внутрішньої поверхні труб, домішки піску із газоносного шару. Компонентами рідкої фази домішок є конденсат, що надходить від промислів, і мінеральні олії, що містяться в конденсаті. До відходів технології очищення газу від механічних домішок відносять відпрацьовані масляні фільтри, фільтраційний матеріал, керамічні насадки.

6. На об'єктах транспортування та зберігання нафти до небезпечних відходів, що впливають на екологічну рівновагу, та утворюються в результаті основних технологічних процесів, відносять грунт із нафтою та (або) нафтопродуктами та нафтошламами. Грунт може бути забрудненим нафтою внаслідок аварій або несанкціонованого відбору нафти. Нафтолами утворюються унаслідок очищення резервуарів зберігання моторних масел, світлих нафтопродуктів (відходи масел та бензинових фракцій, що забруднені механічними домішками).

7. На всіх ступенях підготовки нафти на розділі фаз „вода-нафта" відбувається осідання стійких нафтових емульсій, які існуючою технологією та обладнанням зруйнувати не вдасться,

В процесі підготовки товарної нафти джерелами утворення нафтових шламів є:

прийомні амбари насосних станцій ;

кульові відстійники 1-го ступеня підготовки, де відбувається часткова деемульсація і обезсолення нафти ;

кульові відстійники Н-го ступеня підготовки. Зруйнована емульсія проходить через шар підтоварної води; сировинні та товарні резервуари для відстоювання ; ставки до відстоювання, де проходить очищення від стійкої нафтової емульсії та частково від механічних домішок .

Нормативно допустимий обсяг утворення стійких нафтових емульсій 1,5-1,6% від об'єму підготовленої нафти.

Річний об'єм утворених стійких емульсій 4,5-4,8 тис. тонн в рік, на даний час об'єм утворення стійких нафтових емульсій уточняється.

8. Відходами виробництва на установці підготовлення нафти є стічні води, які утворюються з пластової підтоварної води відділеної від нафти в процесі підготовлення.

Скид підтоварної води проводиться з кульових відстійників І і II ступеня, а також з технологічних і товарних резервуарів,

Річний об'єм стічних вод, який виділяється на установці підготовлення нафти складає 2,5-3 млн. м .

9. На установці підготовлення нафти виділяються шкідливі гази під час спалювання паливного газу на котельній установці, це є оксид азоту, диоксид азоту, сірчистий ангідрид.

На котельній установці димові гази викидаються з котлів через 5 димарів. У залежності від пори року з працюючих котлів і відвідних димарів в атмосферу викидається до 6 т оксиду азоту на рік, диоксиду азоту до 0,3 т на рік, сірчистого ангідриду до 0,03 т на рік.

10. Втрати на установці підготовлення нафти (до 0,33%) за рахунок підвищених температур (до 60°С) в технологічних і товарних резервуарах.

Втрати в середньому до 1000 тонн в рік в результаті випаровування легких фракцій вуглеводнів (С1 С2, С3, С4 С5, С6).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]