Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електротехніка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.67 Mб
Скачать

2 Програма роботи

2.1 Ознайомитись з конструкцiєю пiдйомної установки i апаратурою схеми керування.

2.2 Записати технiчнi данi апаратури.

2.3 Зiбрати i налагодити схему автоматичного керування.

2.4 Дослiдити режими пiднiмання i опускання вантажу, побудувати дiаграму навантаження.

2.5 Розрахувати i вибрати потужнiсть двигуна пiдйомної установки.

3 Опис схеми установки

Для роботи схеми пiдйомної установки (рис. 11.2), необхiдно увімкнути автоматичні вимикачі QF i SF, при цьому рукоятка командо-контролера КК повинна бути поставлена в нейтральне положення "0".

Після увімкнення автомата SF спрацьовують котушки реле прискорення КT1, КT2, КT3, розмикаються їх контакти в колах живлення котушок контакторiв прискорення КМ1, КМ2, КМ3. На сигнальному табло висвiтлюється напис "Коло управлiння" (КУ).

Далі необхiдно натиснути кнопку “Пуск” SBC. По колу SBT, SBC, КК спрацьовує котушка КМ i замикає блок-контакт КМ, що шунтує коло SBC i КК. Тому при відпусканні кнопки SBC лiнiйний контактор залишиться у робочому станi. Одночасно замикаються силові контакти КМ, які підготовлюють коло увімкнення обмотки статора двигуна.

При русi вантажу вверх рукоятка командоконтролера ставиться в положення "1", при цьому отримує живлення котушка контактора КМB. Силові контакти КМB замикаються і подається живлення на обмотку статора двигуна. Електродвигун починає обертатись з мiнiмальною швидкiстю, оскiльки в коло ротора введенi всi опори RRД. Блок-контакти контактора КМB розмикаються в колi котушки контактора КМH, і в колі котушки КТ1.

Котушка реле КТ1 знеструмлюється, його блок-контакт в колi котушки КМ1 з витримкою часу замикається, пiдготовлюючи коло живлення котушки прискорення КМ1 .

В колах сигналiзацiї висвiтлюється табло П ( "Підйом" ).

При русi вантажу вниз ручка командоконтролера ставиться в положення "2", при цьому спрацьовує котушка контактора КМH. Силові контакти замикаються, отримують живлення обмотки статора двигуна, при цьому здійснюється зміна фаз і отже напрям обертання електродвигуна. Електродвигун обертається з мiнiмальною швидкiстю. Блок-контакти контактора КМH розмикаються в колi котушки контактора КМB, і в колi котушки реле КТ1. Дiя реле КТ1 в схемі подібна, до руху вантажу вверх. В колах сигналiзацiї висвiтлюється табло С ( "Спуск" ).

В третьому положенні пiднiмання (опускання) вантажу утворюється коло для увімкнення котушки КМ1 через розмикаючий контакт КТ1, в результатi чого силові контакти КМ1 замикаються і шунтують частину опору в колi ротора. Крiм цього розмикаючий контакт КМ1 розмикається, котушка реле КТ2 знеструмлюється і з витримкою часу замикає блок-контакт в колi котушки КМ2, пiдготовлюючи коло для наступної швидкостi. В колі сигналізації висвітлюється табло П1.

В четвертому положенні пiднiмання (опускання) вантажу через контакт КТ2 отримує живлення котушка КМ2, яка спрацьовує і шунтує силовими контактами другу ступінь опорiв в колi ротора двигуна, а блок-контакт КМ2 розмикається і знеструмлює котушку реле КТ3, яка з витримкою часу замикає контакт КТ3 в колi котушки КМ3, пiдготовлюючи коло для наступної швидкостi. Висвітлюється табло П2.

В п’ятому положенні пiднiмання (опускання) вантажу отримує живлення котушка КМ3 i силовими контактами в колi ротора шунтує останню ступiнь опорiв. Електродвигун обертається з максимальною швидкiстю. Висвiтлюється табло ПЗ.

Зупинка двигуна здійснюється ручкою командоконтролера, яку треба встановити в нейтральне положення “0”.

При досягненні верхнього і нижнього положень зупинка двигуна здійснюється за допомогою кінцевих вимикачів SQВ і SQН.

Рисунок 11.2 – Принципова схема керування підйомною установкою