Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електротехніка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.67 Mб
Скачать

7 Контрольні запитання

7.1 Поясніть принцип дії автоматизованої компресорної установки .

7.2 Як здійснюється вибір потужності двигуна компресора?

7.3 Які основні командні апарати використані в схемах автоматизованого керування ?

7.4 Які режими роботи передбачає схема керування ?

Рисунок 8.2 – Принципова схема компресорної установки

Рисунок 8.3 - Схема аварійного вимкнення компресорної установки

Лабораторна робота №9 дослідження електроприводу верстата-качалки

Мета роботи: Вивчення схеми керування електродвигуном верстата-качалки, вибір потужності двигуна.

1 Основні теоретичні положення

Насосна експлуатація свердловин здійснюється за допомогою штангових плунжерних насосів. В глибинно-насосному устаткуванні плунжерний глибинний насос підвішується на колоні насосних труб. За допомогою колони штанг плунжеру насосу передається зворотньо-поступовий рух з передачею плунжеру енергії від балансира верстата-качалки або верстата-гойдалки. Верстат-качалка з електродвигуном і редуктором перетворює обертовий рух в зворотньо-поступовий рух балансира.

Насос складається з циліндра, в середині якого переміщується плунжер. При ході плунжера вверх відкривається нижній клапан при закритому верхньому клапані плунжера. Рідина із свердловини засмоктується в циліндр насосу. При ході плунжера вниз клапан закривається, а нафта через клапан, що відкривається, видавлюється в простір насосних труб.

Колона штанг в нижній частині з’єднана з плунжером насосу, а на гирлі свердловини через шток з’єднана з головкою балансера верстата-качалки. Балансир з допомогою шатунів зв’язаний з кривошипами, вал яких через редуктор і клино-пасову передачу з’єднаний з електричним двигуном.

Для зрівнювання навантаження системи верстат-качалка електродвигун при ході колони штанг вниз і вверх використані балансирна і кривошипна противаги. Частоту коливань балансира можна змінювати шляхом встановлення шківів різних діаметрів. Діапазон зміни коливань для різних верстатів-качалок складає від 4.7 до 15 хв.

В даний час випускається 9 моделей /20 типорозмірів/ верстатів-качалок від СК 1 до СК 9 з найбільш допустимим навантаженням від 1 до 20 т. Потужність електродвигунів для приводу верстатів-качалок знаходиться в межах від 1.7 до 55кВт.

Для визначення потужності двигуна є декілька емпіричних формул. Енергетичним інститутом Академії Наук Азербайджану на основі експериментальних даних розроблена емпірична формула для визначення потужності електродвигуна верстата-качалки:

, кВт, (9.1)

де n - число коливань балансира за 1 хв.;

d- діаметр плунжера насосу, см;

S - довжина ходу штоку, м;

Q - добовий дебет різних свердловин, т;

Hд - динамічний рівень рідини, км;

- коефіцієнт подачі насосу;

k - коефіцієнт, що характеризує тип верстата-качалки /k=1.2-1.3/;

- коефіцієнт, що залежить від довжини колони штанг;

- коефіцієнт, що залежить від номінального ковзання двигуна. Так для асинхронних двигунів з нормальним ковзанням =1, для двигунів з підвищеним ковзанням =0.75.